Bolonská omáčka ako od šéfkuchára. Ako na to?

Sto ľudí, sto chutí. Presne takto by sa dala nazvať bolonská omáčka (bolognese), ktorá má mnoho variácií a každý šéfkuchár považuje svoj recept za ten pravý originál. Faktom je, že táto skvelá omáčka má svoje korene v severnom Taliansku a nikto už presne nevie, čo presne sa do nej dáva, a tak si ju každý upravuje podľa seba. 

Tipy, ako pripraviť skvelú boloňskú omáčku

Aby ste pripravili dobrú bolonskú omáčku, musíte sa držať niekoľkých pravidiel:

  • Základom úspechu je správny výber cestovín a je jedno, či použijete domácu bolonskú omáčku na špagety, tagliatelle či lasagne. Cestoviny musia byť hlavne kvalitné, najlepšie domáce.
  • Nepoužívajte paradajkový pretlak, ale stavte na drvené paradajky, ktoré dodajú omáčke jej nezabudnuteľnú chuť.
  • Vždy použite do bolonskej omáčky bravčové mäso.
Vyskúšajte si túto omáčku pripraviť ako náplň do lasagne bolognese s mletým mäsom.
Zdroj foto: Bartosz Luczak / Shutterstock.com

Recept na bolonskú omáčku

Suroviny

Na prípravu vynikajúcej bolonskej omáčky pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 najemno nakrájanú cibuľu,
  • 1 najemno nakrájanú mrkvu,
  • 500 g mletého bravčového mäsa,
  • 50 ml mäsového vývaru,
  • 1,5 hrnčeka červeného vína,
  • 1 konzervu drvených paradajok,
  • 1 lyžičku cukru,
  • ¼ hrnčeka čerstvej nakrájanej petržlenovej vňate,
  • 500 g špagiet alebo iných cestovín,
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie,
  • strúhaný parmezán na ozdobu.

Postup prípravy 

  1. Pripravte si veľkú panvicu a rozohrejte olivový olej na nízku teplotu.
  2. Potom na ňom opečte cesnak, cibuľu, mrkvu. Zaberie vám to zhruba 5 minút.
  3. Zvýšte teplotu, k zmesi pridajte mäso a za stáleho miešania ho osmažte. Vzniknuté hrudky roztlačte vidličkou alebo vareškou.
  4. Prilejte mäsový vývar, červené víno, drvené paradajky, cukor a nakoniec petržlenovú vňať.
  5. Túto zmes priveďte do varu a nechajte ju variť zhruba hodinu a pol.
  6. Pred koncom tejto doby si uvarte cestoviny.
  7. Nakoniec dochuťte omáčku soľou a korením.

Na ozdobenie bolonských špagiet či iného druhu cestovín môžete použiť strúhaný parmezán a ihneď podávať.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.