
Bolonská omáčka – recept na obľúbenú omáčku na špagety
Sto ľudí, sto chutí. Presne takto by sa dala nazvať bolonská omáčka (bolognese), ktorá má mnoho variácií a každý šéfkuchár považuje svoj recept za ten pravý originál. Faktom je, že táto skvelá omáčka má svoje korene v severnom Taliansku a nikto už presne nevie, čo presne sa do nej dáva, a tak si ju každý upravuje podľa seba.
Recept na bolonskú omáčku
Pravá bolonská omáčka je typická svojou hustou konzistenciou a prenikavou vôňou. Nemusíte kvôli nej utekať do talianskej reštaurácie, bez problémov ju zvládnete pripraviť aj v pohodlí vašej kuchyne. Vyskúšajte tento recept na výbornú bolonskú omáčku na špagety.
Suroviny
Na prípravu vynikajúcej bolonskej omáčky pre 4 osoby budete potrebovať:
- 2 lyžice olivového oleja,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 najemno nakrájanú cibuľu,
- 1 najemno nakrájanú mrkvu,
- 500 g mletého bravčového mäsa,
- 50 ml mäsového vývaru,
- 1,5 hrnčeka červeného vína,
- 1 konzervu drvených paradajok,
- 1 lyžičku cukru,
- ¼ hrnčeka čerstvej nakrájanej petržlenovej vňate,
- 500 g špagiet alebo iných cestovín,
- soľ, čerstvo mleté korenie,
- strúhaný parmezán na ozdobu.
Postup prípravy
- Pripravte si veľkú panvicu a rozohrejte olivový olej na nízku teplotu.
- Potom na ňom opečte cesnak, cibuľu, mrkvu. Zaberie vám to zhruba 5 minút.
- Zvýšte teplotu, k zmesi pridajte mäso a za stáleho miešania ho osmažte. Vzniknuté hrudky roztlačte vidličkou alebo vareškou.
- Prilejte mäsový vývar, červené víno, drvené paradajky, cukor a nakoniec petržlenovú vňať.
- Túto zmes priveďte do varu a nechajte ju variť zhruba hodinu a pol.
- Pred koncom tejto doby si uvarte cestoviny.
- Nakoniec dochuťte omáčku soľou a korením.
Na ozdobenie bolonských špagiet či iného druhu cestovín môžete použiť strúhaný parmezán a ihneď podávať.
Vyskúšajte si túto omáčku pripraviť ako náplň do lasagne bolognese s mletým mäsom.
Tipy, ako pripraviť skvelú boloňskú omáčku
Aby ste pripravili dobrú bolonskú omáčku, musíte sa držať niekoľkých pravidiel:
- Základom úspechu je správny výber cestovín a je jedno, či použijete domácu bolonskú omáčku na špagety, tagliatelle či lasagne. Cestoviny musia byť hlavne kvalitné, najlepšie domáce.
- Nepoužívajte paradajkový pretlak, ale stavte na drvené paradajky, ktoré dodajú omáčke jej nezabudnuteľnú chuť.
- Vždy použite do bolonskej omáčky bravčové mäso.
Ďalšie omáčky na cestoviny
Komentáre sú vypnuté.