Grilovaná zelenina – ako ju pripraviť a ktorá zelenina sa hodí

Grilovaná zelenina je výborná ľahká príloha k mäsu. Grilovanú zeleninu si môžete pripraviť na kontaktnom grile, avšak možná je aj jej príprava na panvici či v rúre. Ktoré druhy zeleniny sa hodia na grilovanie a ako ich pripraviť?

Na grilovanie sa hodia primárne pevnejšie druhy zeleniny. Vhodné je nakrájať zeleninu na väčšie kusy, zostane tak šťavnatá a tiež sa s ňou bude lepšie manipulovať. 

Zelenina vhodná na grilovanie

Väčšina z nás sa obmedzuje len na grilované papriky a cukety, občas snáď skúsime i cherry paradajky. Grilovať sa však dá aj iná zelenina, napríklad mrkva, tekvica, baklažán, cibuľa, špargľa, zelené fazuľky a dokonca aj rímsky šalát. Väčšina listovej zeleniny, či napríklad aj uhorka, sa na gril nehodí pre svoj vysoký podiel vody, grilovaný rímsky šalát ale je skvelou pochúťkou. A okrem zeleniny nesmieme zabudnúť ani na grilované šampiňóny, ktoré sú k dostaniu celoročne.

Ako pripraviť zeleninu na grilovanie

Tajomstvo chutnej grilovanej zeleniny začína už pri jej výbere. Na gril sa hodí len naozaj zdravá a kvalitná zelenina, radšej menšia, aby zostala šťavnatá. Pred grilovaním zeleninu umyte a osušte. Ak nepotrebuje „vypotiť“ (napríklad cuketa alebo baklažán), nesoľte ju pred grilovaním, ale až po ňom. 

Zdroj foto: Olga Miltsova / Shutterstock.com

Väčšiu zeleninu nakrájajte na kusy: mäsité papriky na štvrtiny, cuketu, baklažán, patizón a cibuľu na plátky. Mrkvu stačí len očistiť, rovnako tak šparglu alebo fazuľky. Fazuľky grilujte radšej na tácke alebo na kontaktnom grile. Pripravenú zeleninu potrite olejom, aby sa vám neprichytila ​​na gril.

Pokiaľ nemáte kontaktný gril a chceli by ste rovnako vyskúšať grilovanú zeleninu, rozhodne vyskúšajte ugrilovať zeleninu v rúre an plechu. Ďalšou možnosťou je príprava zeleniny na panvici.

Ako ochutiť grilovanú zeleninu

Vo väčšine prípadov stačí zeleninu len sprudka ugrilovať, posoliť a prípadne pridať štipku grilovacieho korenia. Takto chutia hlavne cukety, tekvice a patizóny, ktoré nemajú vlastnú chuť nijako výraznú. Všetky tieto druhy a napríklad aj grilované papriky sú veľmi dobré marinované za tepla v balzamikovej redukcii.

Zelené fazuľky, kukuricu, dusená mrkva a špargľa budú výborné, keď ich na záver potrite rozpusteným maslom. V prípade mrkvy docielite nečakane skvelú chuť, keď ju pár minút pred stiahnutím z grilu potriete medom.

Zdroj foto: AS Food štúdio / Shutterstock.com

Ako podávať grilovanú zeleninu

Grilovaná zelenina je výbornou prílohou, ale chutí skvele aj samotná, s rôznymi dipmi či bylinkovým maslom. Grilovaná cibuľa je skvelou prílohou k mäsu, na grile ju môžete nechať, kým nezačne karamelizovať. Paradajky grilujte najlepšie cherry na stonke – tá vám poslúži ako držadlo. Aj tie budú výborné k mäsu bez akejkoľvek ďalšej úpravy. A ak nie ste práve zástancami teplej zeleniny, pokojne si ju nechajte vychladnúť – aj tak vám bude chutiť. 

Zdroj: recipetineats.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.