Ako pripraviť grilovanú zeleninu a ktorá zelenina sa hodí?

Grilovaná zelenina je výborná ľahká príloha k mäsu. Grilovanú zeleninu si môžete pripraviť na kontaktnom grile, avšak možná je aj jej príprava na panvici či v rúre. Ktoré druhy zeleniny sa hodia na grilovanie a ako ich pripraviť?

Zelenina vhodná na grilovanie

Na grilovanie sa hodia primárne pevnejšie druhy zeleniny. Väčšina z nás sa obmedzuje len na grilované papriky a cukety, občas snáď skúsime i cherry paradajky. Grilovať sa však dá aj iná zelenina, napríklad mrkva, tekvica, baklažán, cibuľa, špargľa, zelené fazuľky a dokonca aj rímsky šalát. Väčšina listovej zeleniny, či napríklad aj uhorka, sa na gril nehodí pre svoj vysoký podiel vody, grilovaný rímsky šalát je ale skvelou pochúťkou. A okrem zeleniny nesmieme zabudnúť ani na grilované šampiňóny, ktoré sú k dostaniu celoročne.

Tip: Vhodné je nakrájať zeleninu na väčšie kusy. Zostane tak šťavnatá a tiež sa s ňou bude lepšie manipulovať. 

Ako pripraviť zeleninu na grilovanie

Tajomstvo chutnej grilovanej zeleniny začína už pri jej výbere. Na gril sa hodí len naozaj zdravá a kvalitná zelenina, radšej menšia, aby zostala šťavnatá. 

  1. Pred grilovaním zeleninu umyte a osušte. 
  2. Ak nepotrebuje “vypotiť”, napríklad cuketa alebo baklažán, nesoľte ju pred grilovaním, ale až po.
  3. Väčšiu zeleninu nakrájajte na kusy: mäsité papriky na štvrtiny, cuketu, baklažán, patizón a cibuľu na plátky. Mrkvu stačí len očistiť, rovnako tak špargľu alebo fazuľky. Fazuľky grilujte radšej na tácke alebo na kontaktnom grile. 
  4. Pripravenú zeleninu potrite olejom, aby sa vám neprichytila ​​na gril.

Tip: Pokiaľ nemáte kontaktný gril, vyskúšajte ugrilovať zeleninu v rúre na plechu. Ďalšou možnosťou je príprava zeleniny na panvici.

grilovaná zelenina
Zdroj foto: Olga Miltsova / Shutterstock.com

Ako ochutiť grilovanú zeleninu

  1. Vo väčšine prípadov stačí zeleninu len sprudka ugrilovať, následne posoliť a prípadne pridať štipku grilovacieho korenia. Takto chutia hlavne cukety, tekvice a patizóny, ktoré nemajú vlastnú chuť nijako výraznú. 
  2. Všetky tieto druhy a napríklad aj grilované papriky sú veľmi dobré marinované za tepla v balzamikovej redukcii.
  3. Zelené fazuľky, kukuricu, dusená mrkva a špargľa budú výborné, keď ich na záver potrite rozpusteným maslom
  4. V prípade mrkvy docielite nečakane skvelú chuť, keď ju pár minút pred stiahnutím z grilu potriete medom.

Odporúčame tiež: Čo je fermentovaná zelenina a ako si ju pripraviť

Ako podávať grilovanú zeleninu

Grilovaná zelenina je výbornou prílohou, ale chutí skvele aj samotná, s rôznymi dipmi či bylinkovým maslom. Grilovaná cibuľa je skvelou prílohou k mäsu, na grile ju môžete nechať, kým nezačne karamelizovať. Paradajky grilujte najlepšie cherry na stonke – tá vám poslúži ako držadlo. Aj tie budú výborné k mäsu bez akejkoľvek ďalšej úpravy. A ak nie ste práve zástancami teplej zeleniny, pokojne si ju nechajte vychladnúť – aj tak vám bude chutiť. 

Grilovaná zelenina v rúre

Alternatívnym spôsobom je pripraviť si grilovanú zeleninu v rúre.

Budete potrebovať:

  • zeleninu podľa vlastného výberu,
  • olivový olej,
  • soľ,
  • čierne korenie a iné koreniny podľa chuti.

Postup prípravy:

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Medzitým si pripravte zeleninu. Umyte a nakrájajte ju na rovnaké kúsky, aby sa rovnomerne upiekla.
  3. V miske si pripravte zmes olivového oleja, soli, čierneho korenia, prípadne iných korenín podľa vlastného výberu. V tejto zmesi zmiešajte nakrájanú zeleninu.
  4. Na plech položte papier na pečenie a rovnomerne rozložte zeleninu. Snažte sa, aby sa jednotlivé kúsky nedotýkali.
  5. Vložte plech do rúry a pečte približne 20-25 minút, resp. kým zelenina nezíska zlatohnedú farbu a nebude mierne skaramelizovaná na okrajoch.

Tip: Ku grilovanej zelenine v rúre môžete pridať aj kúsky feta syra.

Zdroj: recipetineats.com


Ďalšie obľúbené jedlá a prílohy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.