
Grilovaná zelenina – ako ju pripraviť a ktorá zelenina sa hodí
Grilovaná zelenina je výborná ľahká príloha k mäsu. Grilovanú zeleninu si môžete pripraviť na kontaktnom grile, avšak možná je aj jej príprava na panvici či v rúre. Ktoré druhy zeleniny sa hodia na grilovanie a ako ich pripraviť?
Na grilovanie sa hodia primárne pevnejšie druhy zeleniny. Vhodné je nakrájať zeleninu na väčšie kusy, zostane tak šťavnatá a tiež sa s ňou bude lepšie manipulovať.
Zelenina vhodná na grilovanie
Väčšina z nás sa obmedzuje len na grilované papriky a cukety, občas snáď skúsime i cherry paradajky. Grilovať sa však dá aj iná zelenina, napríklad mrkva, tekvica, baklažán, cibuľa, špargľa, zelené fazuľky a dokonca aj rímsky šalát. Väčšina listovej zeleniny, či napríklad aj uhorka, sa na gril nehodí pre svoj vysoký podiel vody, grilovaný rímsky šalát ale je skvelou pochúťkou. A okrem zeleniny nesmieme zabudnúť ani na grilované šampiňóny, ktoré sú k dostaniu celoročne.
Ako pripraviť zeleninu na grilovanie
Tajomstvo chutnej grilovanej zeleniny začína už pri jej výbere. Na gril sa hodí len naozaj zdravá a kvalitná zelenina, radšej menšia, aby zostala šťavnatá. Pred grilovaním zeleninu umyte a osušte. Ak nepotrebuje “vypotiť” (napríklad cuketa alebo baklažán), nesoľte ju pred grilovaním, ale až po ňom.
Väčšiu zeleninu nakrájajte na kusy: mäsité papriky na štvrtiny, cuketu, baklažán, patizón a cibuľu na plátky. Mrkvu stačí len očistiť, rovnako tak špargľu alebo fazuľky. Fazuľky grilujte radšej na tácke alebo na kontaktnom grile. Pripravenú zeleninu potrite olejom, aby sa vám neprichytila na gril.
Pokiaľ nemáte kontaktný gril a chceli by ste rovnako vyskúšať grilovanú zeleninu, rozhodne vyskúšajte ugrilovať zeleninu v rúre na plechu. Ďalšou možnosťou je príprava zeleniny na panvici.
Ako ochutiť grilovanú zeleninu
Vo väčšine prípadov stačí zeleninu len sprudka ugrilovať, posoliť a prípadne pridať štipku grilovacieho korenia. Takto chutia hlavne cukety, tekvice a patizóny, ktoré nemajú vlastnú chuť nijako výraznú. Všetky tieto druhy a napríklad aj grilované papriky sú veľmi dobré marinované za tepla v balzamikovej redukcii.
Zelené fazuľky, kukuricu, dusená mrkva a špargľa budú výborné, keď ich na záver potrite rozpusteným maslom. V prípade mrkvy docielite nečakane skvelú chuť, keď ju pár minút pred stiahnutím z grilu potriete medom.
Ako podávať grilovanú zeleninu
Grilovaná zelenina je výbornou prílohou, ale chutí skvele aj samotná, s rôznymi dipmi či bylinkovým maslom. Grilovaná cibuľa je skvelou prílohou k mäsu, na grile ju môžete nechať, kým nezačne karamelizovať. Paradajky grilujte najlepšie cherry na stonke – tá vám poslúži ako držadlo. Aj tie budú výborné k mäsu bez akejkoľvek ďalšej úpravy. A ak nie ste práve zástancami teplej zeleniny, pokojne si ju nechajte vychladnúť – aj tak vám bude chutiť.
Zdroj: recipetineats.com
Ďalšie obľúbené jedlá a prílohy
Komentáre sú vypnuté.