Fermentovaná zelenina – recept plný vitamínov a antioxidantov

S pojmami pickles, kvasená či fermentovaná zelenina sa stretávame stále častejšie. V čom sa ale skrýva kúzlo tohto pokrmu a prečo naň veľa ľudí nedá dopustiť? Ako si tento pokrm pripraviť vo svojej kuchyni?

Proces fermentácie je ľudstvu známy po tisíce rokov, ale v modernej spoločnosti sa stáva stále vyhľadávanejším. Podľahnite tomuto trendu aj vy a vytvorte si vlastnú várku kvasenej zeleniny.

Čo je fermentovaná zelenina?

Fermentovaná zelenina je vlastne zelenina, ktorá prejde procesom kvasenia. Výsledkom sú fermentované potraviny prekypujúce baktériami, ktoré majú pozitívny vplyv na naše črevá a pozitívne ovplyvňujú imunitu. Fermentácia zeleniny je tradičným spôsobom, ako predĺžiť jej životnosť. Skvasiť môžete takmer čokoľvek, teda si recept na fermentovanú zeleninu môžete upraviť podľa svojich preferencií.

Recept na fermentovanú zeleninu

Na prípravu kvasenej zeleniny vám postačí zelenina, voda a soľ. Pokiaľ k tomu dodáte štipku trpezlivosti, odmenou vám bude zásoba fermentovanej zeleniny na celú zimu.

Suroviny

  • brokolica,
  • karfiol,
  • červená paprika,
  • mrkva,
  • jarná cibuľka,
  • cibuľa,
  • červená kapusta,
  • čínska kapusta,
  • nové korenie,
  • bobkový list,
  • soľ,
  • voda.

Postup prípravy

  1. Zeleninu umyte, nakrájajte či nastrúhajte a presypte do veľkej misy.
  2. Potom si pripravte soľný roztok, a to tak, že do 1 litra vody nasypete 20 g soli a poriadne premiešate.
  3. Akonáhle budete mať všetku zeleninu nakrájanú a pripravenú v mise, zalejte ju soľným roztokom tak, aby bola všetka zelenina pod hladinou.
  4. Takto zeleninu nechajte odstáť po dobu jednej hodiny. Počas tej doby zmäkne a pustí šťavu.
  5. V medzičase si prichystajte čisté zaváracie poháre, do ktorých budete zeleninu tlačiť.
  6. Na dno každého pohára nasypte pár guličiek nového korenia, jeden bobkový list a pokojne aj ďalšie druhy korenia podľa chuti. Potom už začnite s utláčaním zeleniny. Pri tomto procese buďte skutočne dôslední. Vzduch v pohároch nie je vôbec žiadúci.
  7. Akonáhle bude zelenina dosahovať 1,5 – 2 cm pod okraj pohára, zalejte ju zvyšným soľným roztokom a nezabudnite na to hlavné – zaťaženie. K tomu sa najčastejšie používa čistý kameň, ale je možné využiť aj sklenené viečko, pohár s vodou či čokoľvek čisté, čo máte po ruke.
  8. Na pohár položte viečko, ale nezatvárajte ho.
  9. Takto poháre uchovávajte po dobu aspoň 5 dní na tmavom mieste, kde je konštantná teplota.
  10. Pretože z pohárov môže vytiecť trochu nálevu, radšej ich všetky položte na plech a každý deň ich choďte kontrolovať. Počas kvasenia zeleniny by mali byť v pohároch dobre viditeľné bublinky.
  11. Akonáhle bude proces fermentácie ukončený a v pohároch už nebude živo, môžete ich zavrieť a uložiť do chladničky.

Tip: Z fermentovanej zeleniny sa pripravuje aj recept na kórejské národné jedlo kimchi.

Tipy na prípravu fermentovanej zeleniny

Neviete, ako fermentovanú zeleninu podávať? Naservírujte si ju ku každému jedlu do mištičky. A pretože je veľmi pravdepodobné, že sa do chuti kvasenej zeleniny zamilujete, máme pre vás zopár tipov:

  • Do kvasenej zeleniny môžete pridať aj horčicové semienka, čierne korenie, zázvor či napríklad semienka koriandra.
  • Pokiaľ sa radí k vašim obľúbeným kuchyniam tá ázijská, určite ste už niekedy ochutnali kimchi kombináciu kapusty, mrkvy, papriky, cesnaku, zázvoru a chilli papričiek. Ak vám chuť kimchi učarovala, môžete si doma pripraviť svoje vlastné. Teraz už viete, ako na to.
  • Čím menšie kúsky zeleniny, tým rýchlejšie vám skvasia. Ak sa nemôžete dočkať svojej prvej várky fermentovanej zeleniny, dajte si prácu s jej krájaním.
  • Do pohára s kvasenou zeleninou nikdy nesiahajte rukami a používajte iba čistý príbor.
  • Kvasenie a zelenina sú skvele dohromady. Pokiaľ sa vám vaša prvá várka fermentovanej zeleniny podarí, vyskúšajte aj jednodruhové recepty. Výborne chutí fermentovaná kapusta, mrkva aj karfiol.

Odporúčame: Pripravte si zdravé zeleninové hranolky pečené v rúre

Zdroj: feastingathome.com


Ďalšie zaujímavé recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.