Histamínová intolerancia – príčiny, príznaky a zakázané potraviny

Čo je histamínová intolerancia, ktorá dokáže potrápiť mnoho ľudí, aj keď nemajú jej trvalú formu? Pozrite sa, ako histamínovú intoleranciu objaviť, aké sú jej príznaky, príčiny vzniku a ako jej zamedziť. Ktoré potraviny by ste mali vyradiť z jedálnička?

Čo je histamín

Histamín je organická chemická látka (biogénny amín), ktorá je jednak súčasťou mnohých potravín, avšak v malej forme. Tiež ju produkujú niektoré naše vlastné bunky a črevné mikroorganizmy. Účinky tejto látky sú veľmi dôležité pre funkciu imunitného a nervového systému. Táto látka je tiež veľmi dôležitá pri boji s infekciou pri zápaloch. Potraviny s vysokým obsahom histamínu môžu byť napríklad v kvasenej zelenine, víne, pive či v tak obľúbenej sóji. Podrobnejší zoznam potravín nájdete nižšie.

Čo je histamínová intolerancia

Množstvo histamínu je bežne regulované enzýmami, ktoré jeho nadmerné množstvo rozkladajú, predovšetkým enzým DAO (diamín oxidáza) a HNMT (histamín-N-metyltransferáza). Histamínová intolerancia je stav, kedy sa začnú objavovať zdravotné problémy, akonáhle jeden z týchto enzýmov nefunguje správne. Vo väčšine prípadov dochádza k situácii, že enzýmy nestihnú rozkladať rýchlo hromadiace sa množstvo histamínu v organizme.

Alergia vs intolerancia – rozdiel

Ľudia si často pletú alergiu a intoleranciu na rôzne druhy potravín.

Alergia

Potravinová alergia je spôsobená bojom imunitného systému na určitý alergén, táto forma je u dospelých ľudí vzácna, avšak nie nemožná. Potravinovú alergiu je možné pomerne jednoducho objaviť vďaka testom u lekára.

test na alergiu
Zdroj foto: rafa jodar / Shutterstock.com

Intolerancia

Potravinová intolerancia však nemá žiadnu spojitosť s imunitným systémom. Človek s intoleranciou môže mať podobné príznaky, ako je to pri alergii. Avšak prejaviť sa môžu až pri konzumácii väčšieho množstva potraviny, ktorá túto intoleranciu spôsobuje. Preto o nej dospelý jedinec celý svoj doterajší život často vôbec nevie a prejaví sa až postupom času.

Príčiny vzniku histamínovej intolerancie

Histamínová intolerancia vzniká vo chvíli, keď telo zje veľké množstvo potravín, u ktorých je dominantnou zložkou práve histamín vplyvom prezretia. Pokiaľ si vaše telo nedokáže poradiť s odbúraním veľkého množstva biogénnych amínov, začne prejavovať príznaky podobné alergii.

Príznaky histamínovej intolerancie

Je ťažké kvantifikovať hladinu histamínu v potravinách, pretože sa môže značne líšiť aj v rovnakých typoch potravín. Dobrým pravidlom však je, že potraviny, ktoré sú fermentované, zrejúce alebo príliš spracované, pravdepodobne obsahujú viac histamínu ako potraviny čerstvé.

Tolerancia histamínu sa tiež môže veľmi líšiť od človeka k človeku. Ak sa váš lekár domnieva, že niektoré potraviny vášho jedálnička môžu vyvolávať príznaky alergie, môže vám odporučiť  eliminačnú  diétu. Jej princípom je vylúčenie vysoko histamínových potravín z jedálnička. Ich následným a postupným pridaním späť získate predstavu o tom, aké potraviny vaše telo znesie, a ktoré potraviny nie.

Medzi najčastejšie príznaky tejto intolerancie patria:

  • bolesti hlavy,
  • opuchy, nadmerné svrbenie a pnutie kože,
  • začervenanie kože a vyrážka,
  • hypertenzia (zvýšený krvný tlak),
  • závraty,
  • kýchanie, upchatý nos a problémy s dýchaním,
  • nepravidelná menštruácia a silné bolesti brucha,
  • únava.

Test na histamínovú intoleranciu

Určiť túto intoleranciu nie je tak jednoduché, ako napríklad pri jednoduchých testoch na alergiu. Lekári vám najskôr odporučia vyskúšať jeden z jednoduchých testov, ktorý vám túto možnosť potvrdí, alebo vyvráti.

Najlepším spôsobom je konzumácia banánu. Kúpte si jeden nezrelý a jeden úplne zrelý banán.

  1. Pokiaľ konzumujete ľahko nezrelý banán, komplikácie pri histamínovej intolerancii neprídu.
  2. Ak si dáte prezretý banán, potom môžete v prípade intolerancie pozorovať niektoré z vyššie uvedených príznakov.

Ako liečiť intoleranciu?

Pokiaľ ste na sebe vďaka testu vypozorovali histamínovú intoleranciu, je nutné nasadiť špeciálnu diétu, s ktorou sa vyhnete všetkým histamínom i potravinám, ktoré túto látku uvoľňujú. Keďže nie je možné eliminovať všetok histamín zo stravy, môžete si zakúpiť lieky na histamínovú alergiu.

Ide o rôzne výživové doplnky, ktoré v sebe obsahujú chýbajúce enzými. Tie majú za úlohu rozkladať histamín v tele. Pri silných prejavoch histamínovej alergie vám môže lekár predpísať aj antihistaminiká, ktoré potláčajú alergické reakcie. Alternatívnou liečbou histamínovej intolerancie môže byť užívanie niektorých vitamínov:

  • vitamín C – antioxidant s protizápalovými účinkami, ktorý znižuje tvorbu histamínz v našom tele a urýchluje jeho rozkladanie,
  • vitamín B6 – zvyšuje činnosť enzýmu DAO v črevách.

Potraviny, ktoré sa môžu konzumovať pri histamínovej intolerancii

  • bezlepkové obilniny, napr. hnedá ryža, pohánka, quinoa,
  • čerstvé mäso, ryby,
  • zemiaky, batáty
  • koreňová zelenina, napr. petržlen, mrkva,
  • čerstvé ovocie (nie prezreté) ako jablká, melón, hrušky, hrozno,
  • čerstvá zelenina, napr. cuketa, fenikel, kaleráb, spargľa, pór,
  • čerstvé mliečne výrobky a produkty (maslo, smotana, mlieko, morazella).

Zakázané potraviny pri histamínovej intolerancii

  • morské plody a kôrovce,
  • kvasnice, droždie,
  • čokoláda,
  • niektoré druhy húb,
  • fermentované potraviny,
  • alkohol (víno, sekt, pivo),
  • zrejúci syr,
  • kyslá kapusta, rajčiny, baklažán, avokádo, špenát,
  • balené mäso, údeniny a konzervované potraviny,
  • citrusové plody,
  • strukoviny a orechy.
zakázané potraviny pri histamínovej intorelancii

Fermentované potraviny

Hladina histamínu vo fermentovaných potravinách môže kolísať v závislosti na technikách prípravy a dĺžke zrenia. Najmä  kyslá kapusta obsahuje v porovnaní s inými bežnými potravinami vysokú koncentráciu histamínu.  U tých, ktorí sú citliví na histamín, môže konzumácia kyslej kapusty zvýšiť príznaky alergie.

Alkohol

Alkohol patrí medzi popredné suroviny, ktoré by mal človek s histamínovou intoleranciou rýchlo vysadiť. Siričitany a obilniny, z ktorých je alkohol vyrábaný, sú poprednými alergénmi. Jedným z hlavných príznakov nepriaznivých reakcií na alkohol sú migrény.

Balené mäso

Alergici by rozhodne mali dať prednosť čerstvým mäsám ako baleným, údeným alebo inak konzervovanými a spracovanými produktmi. Hladina histamínu v mäse sa môže totiž meniť v závislosti od spôsobu prípravy. U väčšiny mäsa varenie hladinu histamínu znižuje a grilovanie ju naopak zvyšuje.

Zrejúci syr

Vek syra a teplota, pri ktorej je skladovaný, môžu tiež ovplyvniť hladinu histamínu. Obsah histamínu nájdený v syroch skladovaných napríklad pri 22 stupňoch Celzia je oveľa vyšší ako obsah histamínu v syroch skladovaných pri 4 stupňoch Celzia.

Strukoviny a orechy

Strukoviny ako fazuľa, cícer alebo dokonca orechy ako arašidy,  sú hlavnými alergickými spúšťačmi u pacientov s astmou  a u pacientov s opuchom slizníc, ktoré lemujú vnútornú stranu nosa.

Citrusové plody

Hoci citrusové plody, ako sú citróny, limetky a pomaranče, v skutočnosti nemajú vysoký obsah histamínu, môžu vyvolať uvoľňovanie histamínu vo vašom tele. Veľa zdravotníkov preto odporúča obmedziť citrusové plody a šťavy ako súčasť nízkohistamínovej diéty.

Ak máte podozrenie, že sa u vás histamínová intolerancia prejavuje, neváhajte a obráťte sa s problémom na vášho lekára. Čím skôr problém začnete riešiť, tým lepšie.

Zdroj: webmd.com, facty.com

Zistite viac o ďalších zravotných problémoch


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.