Zimné turistické topánky: Ako si vybrať tie správne?

V posledných dňoch sa nám môže zdať, že sa zima Slovensku oblúkom vyhýba. Pravda to je však len čiastočne. Zatiaľ, čo v nížinách a mestách by ste stopy po snehu hľadali márne, naše hory sú plné snehu. Ak sa preto chcete vybrať na turistiku, nezabudnite si zimné turistické topánky. Vďaka nim bude výstup nielen jednoduchší, ale aj bezpečnejší. 

Kategória turistickej obuvi obsahuje niekoľko typov topánok, ktoré môžeme rozdeliť aj podľa ročného obdobia. Počuli ste už o zimných turistických topánkach? Práve tie v tomto období najviac využijete. 

Čím sa líšia zimné turistické topánky od ostatných topánok? 

1. Poskytujú lepšiu stabilitu 

Na turistiku v zime je potrebné si pripraviť kvalitnú turistickú výbavu. Zvládnuť náročný turistický terén v lete môže byť výzvou. Ak je však terén plný ľadových plôch, ide o výzvu, na ktorú si netrúfne každý. Práve zimné turistické topánky, napríklad model Hanwag Alaska Winter, majú v podošve prímes skleného prachu, vďaka čomu vám topánky pomáhajú udržať stabilitu aj na ľade, a zároveň zabraňujú pošmyknutiu. 

2. Jedna vrstva navyše 

Chlad ide od nôh. Je preto nevyhnutné, aby vaše nohy boli v teple počas celej túry. Z toho dôvodu sú zimné turistické topánky obohatené o jednu izolačnú vrstvu. Niektoré topánky majú vnútornú stielku z vlny pre lepšiu tepelnú izoláciu. Takúto podšívku má napríklad model Salewa Alp Mate Winter, ktorý nájdete na internetovej stránky Sportrysy

3. Gumená obruba na ochranu 

Pozdĺž celej topánky sa tiahne ochranná guma, ktorá slúži nielen na ochranu vašej nohy, ale aj na ochranu samotnej topánky. Vďaka nej vaše topánky len tak nepremoknú a neroztrhnú sa. Celá topánka je pružná, vďaka čomu sa vám bude dobre kráčať aj v náročnejšom teréne. 

Nezabudnite, že ak sa chcete vydať na horskú túru plnú snehu a ľadu, určite budete potrebovať aj turistické mačky, ktoré vám pomôžu v šmykľavom teréne a ochránia pred nepekným pádom.

A vy už máte svoje zimné turistické topánky? 

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.