
Šťaveľ záhradný – ako využiť túto listovú zeleninu a aké má účinky?
Šťaveľ môžete v dnešnej dobe pestovať na vašej záhrade, ide totiž o výbornú a hlavne zdravú variantu zeleniny, ktorá sa hodí do najrôznejších receptov.
Šťaveľ záhradný
Šťaveľ záhradný (lat. Rumex) sa predsa len od toho vyšľachteného trochu líši. Na rozdiel od planého šťaveľa sú záhradné odrody chutnejšie, dekoratívnejšie a mnohokrát aj farebnejšie. Na pestovanie nie je táto listová zelenina nijako náročná, a tak ho zvládne vypestovať aj úplný začiatočník.
Je šťaveľ jedlý? Áno, šťaveľ je chutná zelenina so znamenitou osviežujúcou chuťou. Tento kyslý druh listovej zeleniny si určite pamätáte z detstva, patrí totiž k experimentom z vychádzky prírodou.
Druhy šťaveľov
Každý šťaveľ je známy najmä svojou osviežujúcou chuťou s jemne kyslým tónom. Rovnako chutí aj šťaveľ záhradný (lat. Rumex patientia), ktorý patrí k tým najobľúbenejším odrodám. Jeho chuť je osviežujúca, avšak o niečo jemnejšia ako ten, ktorý nájdete na lúke.
Druhým obľúbeným druhom je šťaveľ krvavý (lat. Rumex sanguineus), čiže šťaveľ červený. Ten poznáte podľa bordových listov, jeho chuť zostáva stále rovnaká. Je však o niečo obľúbenejšia práve vďaka zaujímavej farbe, ktorá dokáže perfektne ozdobiť šalát.
Ďalšie obľúbené druhy:
- Šťaveľ kyslý (lat. Rumex acetóza)
- Šťaveľ tupolistý (lat. Rumex obtusifolius)
- Šťaveľ kučeravý (lat. Rumex crispus)
- Šťaveľ menší (lat. Rumex acetosella)
Účinky šťaveľa na zdravie
Šťaveľ je bohatým zdrojom vitamínu C, skvele pôsobí na celkovú imunitu a ľudské zdravie. Pôsobí ako detoxikačný prípravok, ktorý dokáže prečistiť krv. Čistí aj črevá a má močopudné účinky. Poradí si dokonca aj s obličkovými kameňmi alebo pieskom v obličkách.
Táto listová zelenina má skvelé účinky aj v kozmetike, bol totiž preukázaný pozitívny vplyv na kvalitu pokožky. Recepty zo šťaveľa sa odporúčajú v prípade jarnej únavy a pridáva sa do smoothie na očistu celého tela a organizmu. Okrem týchto skvelých účinkov dokáže šťaveľ dodať energiu, osviežiť a uhasiť smäd.
Recepty zo šťaveľa
Najväčšiu pochúťku pripravíte z listov šťaveľa hneď v prvých jarných dňoch.
- Na konci mája sú totiž listy krehké a jemné.
- Tieto mladé listy môžete primiešať do šalátu, pridajú zaujímavú chuť s kyslým tónom.
- Môžete tak nahradiť iné kyslé ingrediencie, napríklad citrón alebo ocot.
- Šťaveľom navyše šalát krásne ozdobíte a pridáte mu na zaujímavosti.
- Využitie šťaveľa je možné aj pri grilovaní, hodí sa totiž na tanier spolu s mäsom alebo restovanou zeleninou.
- Obložené a natreté chleby s paradajkou a šťaveľom si vyslovene zamilujete pre zaujímavú kombináciu chutí.
- Obľúbená je taktiež polievka zo šťaveľa.
Že ste nikdy šťaveľ do pokrmov nepridávali? Možno je čas trochu zaexperimentovať a vyskúšať túto kyslú a sviežu pochúťku.
Ďalšie zaujímavé tipy pre záhradkárov
Komentáre sú vypnuté.