Celiakia – ako by mala vyzerať strava celiatika?

Takmer traja ľudia zo štyroch vôbec nevedia, že ich trápi celiakia, tzn. neznášanlivosť lepku. Práve kvôli tomuto ochoreniu často trpia únavou, úbytkom na váhe, depresiami a inými zdravotnými problémami. Čo vôbec celiakia je, aké sú jej príznaky a ako by mala strava celiatika vyzerať?

Čo je celiakia?

Celiakia je chronické ochorenie imunitného systému tráviaceho traktu. Veľkým problémom je proteín zvaný lepok, ktorý v tomto prípade telu vadí. Lepok sa prirodzene vyskytuje v niektorých potravinách a surovinách, ako sú najmä obilniny – pšenica, jačmeň, ovos alebo raž. Pokiaľ človek trpí touto chorobou a ďalej konzumuje potraviny obsahujúce lepok, dochádza k poškodeniu výstelky (sliznice) tenkého čreva a nedochádza k správnej absorpcii živín.

Príznaky celiakie

Ochorenie celiakie sa môže u každého človeka prejaviť v akomkoľvek veku. Medzi najčastejšie príznaky u detí patria hnačky a silne zapáchajúce stolice, zväčšené brucho a strata váhy. U starších detí a dospelých sa celiakia prejavujú napríklad v tehotenstve, po infekčnom ochorení, operácii a pod. Medzi typické príznaky patria aj črevné problémy – bolesť brucha, kŕče, plynatosť, hnačky, občasná zápcha, únava, depresia, anémia, strata váhy, osteoporóza a pod.

Potraviny neobsahujúce lepok

Plodiny a výrobky z nich

  • Pohánka, pšeno, ryža, kukurica, zemiaky,
  • strukoviny, amarant, quinoa, maniok, tapioca,
  • múka pohánková, ryžová, pšenová, kukuričná, amarantová a sójová,
  • škrob z kukurice, zemiakov a ryže (Solamyl, maizena).

Mäso, ryby, údeniny, vajcia

  • Mäso, ryby a plody mora v prírodnej forme, chladené aj mrazené, vysoko percentná šunka a sušené mäso, vajcia, tofu a tempeh.

Mlieko a mliečne výrobky

  • Čerstvé mlieko, prírodné jogurty, syry, tvarohy, jogurtové mlieka, cmar, smotana.

Zelenina a ovocie

  • Všetky druhy ovocia i zeleniny, gaštany, orechy, semienka.

Tuky

  • Rastlinné oleje, maslo bez prísad, masť, čistý margarín, slanina.

Nápoje

  • Voda, káva, nearomatizovaný čaj, 100% prírodné džúsy, prírodné vína, sekt, čisté destiláty.

Cukrovinky

  • Med, cukor, hroznový cukor, fruktóza, glukózový sirup, čokoláda v čistej forme.

Korenie

  • Jednodruhové korenie, čisté nefarebné octy.
bezlepková diéta
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Potraviny, ktoré obsahujú lepok

Plodiny a výrobky z nich

  • Výrobky z pšenice, raže, jačmeňa, ovsa (chlieb, pečivo, cestoviny, knedle, kaše, múky, krúpy, vločky, lístkové cesto, naklíčené zrná, polotovary s obilninami, hotové a bešamelové omáčky, strukovinové nátierky, instantné omáčky, polievky a jedlá.

Mäso, ryby, údeniny a vajcia

  • Mäsové a rybie produkty obaľované v strúhanke, múke alebo omáčkach obsahujúce lepok, konzervy, polotovary, paštéty, jaternice, tlačenky, seitan, robi mäso.

Mlieko a mliečne výrobky

  • Mliečne výrobky s obilninami, chrumkami, obaľovaný syr.

Zelenina a ovocie

  • Obaľovaná zelenina v strúhanke, múke, zeleninové nátierky, sušené ovocie obaľované.

Tuky

  • Prepaľované tuky.

Nápoje

  • Obilná káva, kávovina, sladové nápoje, pivo.

Cukrovinky

  • Piškóty, sušienky, sladové cukríky, oblátky, sladké drievko, pečivo, tyčinky a slané pečivo z nevhodných obilnín.

Korenie

  • Bujónové kocky, zmesi korenia.

Ako by mala vyzerať strava celiatika?

Akonáhle človek zistí, že mu bola diagnostikovaná celiakia, okamžite sa musí začať stravovať špeciálnou diétou. Aby došlo k zahojeniu sliznice nachádzajúcej sa v tenkom čreve, je nutné nastaviť špecifickú stravu, ktorá by mala byť spočiatku šetriaca a mať protihnačkový účinok (zo stravy sa spravidla vylúči mlieko, tučné a vyprážané jedlá, dráždivé, korenené a potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie). Akonáhle dôjde k uzdraveniu tenkého čreva, pacient sa môže vrátiť k strave pôvodnej, avšak s výnimkou potravín obsahujúcich lepok.

Strava celiatika by mala byť pestrá, bohatá na živiny a vitamíny – vyšší príjem bielkovín a väčšie porcie ovocia a zeleniny. Okrem toho je vhodné rozdelenie jedla na 5-6 menších pokrmov denne – telo si potrebuje zvyknúť na novú stravu.

Už dávno nie je celiakia takým strašiakom, ako bola v minulosti. Dnešná doba ponúka nové možnosti aj v strave, kedy sú v predaji takmer všetky potraviny v bezlepkovej forme, o ktorej je celiatik ochudobnený.

Zdroj: eatingwell.com


Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.