Mäta: Druhy, pestovanie, účinky. Plus bonusové recepty.

Mäta je obľúbenou rastlinou, ktorá je známa aj vďaka svojim blahodarnym liečivým účinkom. Existuje množstvo druhov mäty, pričom si ich môžete vypestovať aj u vás doma. Poradíme vám, ako na to. Plus prinášame niekoľko bonusových receptov z nej. 

Zdravotné účinky mäty

Mäta má nesporné zdravotné benefity, nie je preto divu, že si vo svete získala takú slávu. V liečiteľstve sa používala ešte pred príchodom Krista. Aké sú teda pozitívne účinky mäty? 

Mäta a dýchanie

Obsiahnutý mentol v mäte pomôže prekrviť dutiny a v prípade prechladnutia uvoľniť nos od hlienu. Navyše pri vdychu mentolu môžete mať pocit, ako keby ste vdychovali krásne osviežujúci ľadový vzduch, čo je obzvlášť príjemné pri dýchacích problémoch.

Uľavuje od bolesti

Pri väčších bolestiach je samozrejme lepšie vyhľadať odbornú pomoc, ale pri migréne alebo bolestiach menšieho rozsahu nám pár lístočkov mäty môže pomôcť. Mäta tiež uvoľňuje napäté svaly, ktoré môžu s bolesťou súvisieť. 

Pomoc pri črevných problémoch

Mäta pomáha likvidovať škodlivé mikróby a regulovať zápal. V kombinácii s predchádzajúcim bodom nám ešte pomôže s prípadnou bolesťou spojenou s črevnými problémami. Nie je však potrebné čakať na problémy, keď môžeme mätu užívať preventívne.

Pomáha na psychiku

Posedenie pri šálke mätového čaju alebo vhodným použitím esenciálneho oleja sa môžeme vďaka upokojujúcej vôni ľahšie dostať do psychickej pohody. 

Druhy mäty

Keďže sú medzi druhmi mäty len malé odchýlky, odhaduje sa ich počet na zhruba 20. Delenie ešte komplikuje zušľachťovanie a prírodná hybridizácia takmer po celom svete, v súčte tým počet ešte podstatne rastie. Mäta a jej najznámejšie druhy:

  • Mäta vodná (lat. Mentha aquatica) – je jedným z najstarších druhov, ktorý rastie aj u nás, pri vodných tokoch. Rýchlym rastom môže dosiahnuť až do výšky jedného metra.
  • Mäta roľná (lat. Mentha arvensis) – rastie predovšetkým na poliach a miestach s podobnými podmienkami. Dosahuje výšku 50 centimetrov a kvety rastú pri stonke v spojení s listami.
  • Mäta klasnatá (lat. Mentha spicata ) – v angličtine známa ako spearmint, je ďalšou mätou rastúcou vo voľnej prírode. Dorastá až do výšky jedného metra a laik by ťažko hľadal rozdiel od predchádzajúcich druhov. Napriek tomu patrí medzi najznámejšie, a to pre jej sladkastú a žuvačku pripomínajúce chuť.
  • Mäta pieporná ( lat. Mentha piperita) – je tá, o ktorej sa s najväčšou pravdepodobnosťou hovorí, keď sa povie „mäta“. Sama o sebe je mäta pieporná hybrid – vznikla spojením mäty vodnej a mäty klasnatej. Okrem rozšírenosti v záhradách sa hojne využíva v priemyselnom poľnohospodárstve – na výrobu alkoholických nápojov (napr. aj v reštauráciách pri známej zelenej „peprmintke“), ústnych vôd, žuvačiek, esenciálnych olejov a podobne.
  • Mäta sivá (lat. Mentha pulegium) rastie skôr na vlhkých pastvinách a jej výskyt sa rapídne zmenšuje. 
Zdroj foto: AnikonaAnn / Shutterstock.com

Ďalšie druhy a poddruhy mäty

Bližšie sa venovať rozmanitosti mäty by bolo na knižné vydanie. Napriek tomu stojí za zmienku pár hybridov mäty, ktoré nesú prívlastok väčšinou podľa ovocia, ktorého vôňa obohacuje klasickú osviežujúcu vôňu mäty: 

  • mäta jahodová,
  • mäta citrónová (lat. Mentha citrata ) – Má silnú vôňu citrónu a mentolu
  • mäta pomarančová,
  • mäta ananásová,
  • mäta čokoládová,
  • mäta argentínska,
  • mäta marocká,
  • mäta kučeravá,
  • mäta dlholistá,
  • mäta vonná,

…a mnoho ďalších. S týmto výberom si každý nájde tú svoju.

Pestovanie mäty

Ak sa rozhodnete pre pestovanie mäty zo semena, zasaďte ho do malého kvetináča, sadbovača alebo postačí obyčajný kelímok od jogurtu. Potom už len stačí na slnečnom mieste rastlinku pravidelne zalievať. Pozorovať ju od okamihu keď vyraší z hliny nám prinesie o niečo väčšiu radosť ako kúpená sadenica. Aj napriek tomu má však tento spôsob svoje nevýhody – semienko sa nemusí uchytiť. Pokiaľ predsa len vyrastie, je tu ešte veľká šanca, že rastlina nebude taká silná.

Dajú sa kúpiť aj pripravené sadenice – Sadenice mäty zasaďte primerane hlboko, približne na hĺbku malíčka

Rozmnožovanie mäty

Vhodnejšie spôsoby je rozmnožovanie odrezkami či delenie od trsov. Takto zoženiete mätu napríklad aj zadarmo od známeho, suseda alebo kolegu z práce. 

Rozmnožovanie odrezkami: ostrým nožom, žiletkou či nožnicami odštiepneme kus rastlinky v mieste rozvetvenia a necháme zakoreniť vo vode. Zakorenenú mätu zasadíme. 

Delenie trsov: vyberieme najlepšie celý trs mäty zo zeme či kvetináča a korienky opatrne zbavíme zeminy. Ihneď presadíme.

Starostlivosť o mätu

V prípade výsadby a pestovania mäty v záhrade, má rada slnečný svit, ale uvíta aj trošku tieňa a vlhšie prostredie. Ideálne obdobie na sadenie mäty sú jarné mesiace

V prípade pestovania mäty v kvetináči (v interiéry) na tom zas toľko nezáleží, najmä pokiaľ počítate s trvanlivosťou jeden rok. Pokiaľ chcete zachovať bylinku aj na budúci rok, je lepšie vysadiť ju tiež na jar, dopriať jej dostatok slniečka aspoň za oknom. Pre pestovanie mäty v zime je naopak potrebné temnejšie a chladnejšie miesto.

Zdroj foto: OleStudio / Shutterstock.com

Zalievanie mäty

Pri zalievaní myslite na spomínané vlhké prostredie, potreba je teda aspoň podmiska a ešte lepšie drenáž. Zalievajte teda často, rastlina by nemala vysychať, ale tiež by nemala byť vyložene v blate. 

Strihanie mäty 

Pravidelným zastrihávaním sa vám kvetina rozrastie skôr do šírky ako do výšky a vďaka tomu budete mať kvalitnejší zber. A pozor – mäta sa môže po záhrade rýchlo rozrásť ako burina medzi ostatné rastliny

Uskladnenie mäty

Pri pestovaní mäty vonku je dobré časť úrody zožať a zvyšok nechať pre ďalšie rozmnožovanie. Zberáme celé rastliny alebo len listy. Ponúka sa teda otázka – čo so nazbieranou mätou. 

Ako sušiť mätu

Pokiaľ máme zozbierané rastliny, môžeme ich jednoducho zavesiť a lístky by sme mali rozprestrieť tak, aby boli dobre vetrané. Celkovo je vhodné na sušenie mäty suché miesto, ktoré je zároveň vzdušné, napríklad pôda alebo kôlňa. Existujú už však všemožné špecializované sušičky, ktoré je možné taktiež použiť. ​​Sušenie mäty je ideálne na neskoršiu prípravu čaju. 

Zmrazenie mäty

Rozmrazená bylinka v nápojoch či jedle chutí rovnako ako tá čerstvá. Všeobecne ide o lepší spôsob uskladnenia mäty. Je dobré ju umyť, nadrobno nasekať, vložiť do vrecka a zmraziť.

TIP: Nasekaná mäta vo forme na ľad sa hodí pre jednoduchú prípravu osviežujúcej ľadovej limonády. 

Použitie v kuchyni

Mäta má v kuchyni široké využitie. Môžete si pripraviť niekoľko receptov s jej použitím, poprípade vyskúšať pripraviť aj chutný sirup z mäty alebo mätový čaj. Hodí sa tiež do ryže alebo kuskusu a dá sa pridať aj do mletého mäsa. Tieto kombinácie netreba zatracovať. 

Pokojne si môžete pripraviť aj indickú raitu – v podstate ide o dip, ktorý vznikne zmiešaním nadrobno nakrájanej uhorky, nasekanej mäty, jogurtu, soli, koriandra a rímskej rasce. Dochutiť môžeme ešte citrónom či nasekanou čili papričkou.

Zdroj foto: 5 second Studio / Shutterstock.com

Mätový čaj

V jednoduchosti je sila, hovorí sa a platí to aj o čaji z čerstvej mäty.

Suroviny

Na jeden hrnček chutného a liečivého aromatického čaju vám postačí 6 lístkov a trocha vriacej vody.

Postup

Lístky zalejte, nechajte 5 – 10 minút odstáť pod pokrievkou. Takto pripravený čaj je plne dostačujúci. Chuť však môžete umocniť pár kvapkami citrónu a ak ho chcete ešte osladiť, med do tejto kombinácie skvele zapadne.

Sirup z mäty

Pripravte si domáci mätový sirup. Je to jednoduché.

Suroviny

  • Približne 30 vetvičiek mäty
  • 2 l vody
  • 1 citrón
  • 1,5 kg cukor krištáľový
  • 40g kyselina citrónová

Postup

  1. Prevarte vodu v hrnci a nechajte vychladnúť.
  2. Do tejto vody vložíme umytú mätu, pridáme na kolieska nakrájaný citrón a kyselinu citrónovú. Necháme lúhovať 24 hodín.
  3. Druhý deň pridáme 1,5 kg cukru a varíme, kým sa nerozpustí cukor.
  4. Takto pripravený sirup nalejeme do vhodných fliaš a zatvoríme.

Mätový sirup skladujte v chladných priestoroch.

Mojito

Nejedného napadne aj táto asociácia s mätou, a to predovšetkým v letných mesiacoch. 

Suroviny pre jeden nápoj

  • veľký panák bieleho rumu,
  • 8 lístkov mäty,
  • kúsok limetky,
  • 2 lyžičky trstinového cukru,
  • sódovka,
  • ľad.

Postup

Najskôr podrvíme ľad s mätou a limetkou, následne všetko premiešame.Pre nealkoholickú verziu, teda virgin mojito jednoducho vynecháme biely rum. 

Mäta je jedna z najznámejších byliniek a je dobré poznať jej moc. Nie je náročná na pestovanie a pri troche starostlivosti máte po ruke pomocníka, ktorý vás upokojí, zmierni bolesť či vám z pohodlia domova dopraje nádych ako na vrchole ladovca.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.