Moruša – kedy sadiť a ako pestovať morušu?

Moruša je plod morušovníka. Ten je známy predovšetkým vďaka motýľovi zvanému priadka morušová, ktorá sa živí jeho listami. Húsenice tohto motýľa sú kľúčové pre výrobu pravého hodvábu. U nás sa však morušovník pestuje predovšetkým pre jeho plody – moruše. Farebné bobule pripomínajú černice alebo maliny a sú najčastejšie čierne, biele alebo červené.

Moruša

Moruša, resp. morušovník, je názov pre rôzne druhy stromov alebo kríkov z rodu Morus. Stromy moruše môžu dorastať od 5 do 20 metrov v závislosti od druhu a podmienok prostredia. Sú známe svojimi plodmi, ktoré sú populárne pre konzumáciu či už čerstvé, sušené alebo spracované na džemy, šťavy a iné produkty.

Morušové plody sú technicky súkvetia malých, jednotlivých kvetov, ktoré sú úzko spojené a vytvárajú plod podobný malinám alebo ostružinám. Plody môžu byť biele, ružové, červené alebo čierne, v závislosti od druhu. Majú sladkú chuť a sú bohaté na vitamíny a minerály.

Druhy moruše

Rod Morus zahŕňa približne 10 až 16 druhov, ktoré sú pôvodom z teplých, miernych a subtropických oblastí Ázie, Afriky a Severnej Ameriky. Najbežnejšie druhy sú:

  • Moruša biela (lat. Morus alba) – pôvodne z Číny, často pestovaná pre listy, ktoré slúžia ako potrava pre priadku morušovú.
  • Moruša čierna (lat. Morus nigra) – pochádza z juhozápadnej Ázie a je známa pre svoje šťavnaté, sladké plody tmavočervenej až takmer čiernej farby.
  • Moruša červená (lat. Morus rubra) – strom pôvodom zo Severnej Ameriky, s plodmi podobnými moruši čiernej, ale často s jasnejšou červenou alebo fialovou farbou.

Formy moruše – strom vs. krík

  • Strom moruša – moruša je vo svojej najbežnejšej forme známa ako strom. Je obľúbený pre svoj rýchly rast, schopnosť poskytovať bohatý tieň a samozrejme pre plody, ktoré sú obľúbené pre konzumáciu.
  • Kríková moruša – rastie v nižšom, kríkovitom habituse. Táto forma je často výsledkom špecifického spôsobu orezania alebo odrôd, ktoré sú geneticky náchylné k bujnejšiemu, nižšiemu rastu. Jej výhodou je ľahšia údržba a zber plodov. Ker moruša je vhodný do menších záhrad a môže slúžiť ako dekoratívny prvok či živý plot.
  • Previsnutá moruša – často vytvárajú dlhé, flexibilné konáre, ktoré sa sťačujú k zemi, vytvárajúc jedinečný a atraktívny vizuálny efekt. Previsnuté moruše (známa aj ako moruša pendula) sú obľúbené ako okrasné rastliny v záhradách a parkoch. Vyžadujú pravidelné orezávanie.

Pri výbere medzi jendotlivými formami by ste mali zvážiť veľkosť a štýl vašej záhrady, ako aj vaše osobné preferencie týkajúce sa údržby a vizuálneho vzhľadu.

moruša čierna
Zdroj foto: 杜 海珍 / Adobestock.com

Účinky moruše na zdravie

Čerstvé moruše sú z 90% tvorené vodou a majú iba 10% sacharidov. Sacharidy sú prevažne zložené z jednoduchých cukrov, škrobu a vlákniny, to je dôvod, prečo sú moruše takmer nekalorické. Okrem vody a sacharidov sú súčasťou moruše vitamíny E a K, veľké množstvo železa spoločne s vitamínom C a draslík. Plody moruše obsahujú aj niekoľko užitočných zdravých zlúčenín – antokyány, kyselina chlorogenová, rutín a myricetín.

Tu sú niektoré z ich zdravotných benefitov:

  • majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu,
  • ako jedno z mála ovocných plodov môžu predchádzať ochoreniu pečene,
  • majú priaznivý dopad na optimálnu hladinu cukru v krvi,
  • zohrávajú tiež rolu pri znižovaní oxidačného stresu, čo môže znížiť riziko rakoviny.

Pestovanie moruše

Morušovníku sa darí v teplejšom počasí, podobne ako vínnej réve. Na jeho zasadenie vyberte veľmi slnečné miesto s ľahkou a priepustnou pôdou. Vlhko a chlad im nesvedčí.

Ako a kedy sadiť morušu?

Moruša k potrebuje okolo seba veľa priestoru. Jej korene sa rozrastajú veľmi hlboko a okolité dreviny by jej v tom mohli brániť. Dodržujte rozostup aspoň 5 metrov od ostatných drevín.

Najlepší čas na výsadbu moruší je na jar alebo na jeseň. Než sa rozhodnete mladý stromček morušovníka zasadiť, namočte jeho korene na niekoľko hodín do vedra s vodou. Majte na pamäti, že korene sa budú rozrastať a je nutné im vyhĺbiť väčšiu dieru – mala byť aspoň dvojnásobne širšia a rovnako hlboká ako koreňový bal.  Stromček bude pevnejšie uchytený a dobre sa zakorení. Po výsadbe dobre zalievajte, aby sa zabezpečil dobrý kontakt medzi pôdou a koreňmi.

Zalievanie a hnojenie

Pravidelne zavlažujte, najmä počas suchých období a v prvých rokov po výsadbe, aby sa podporil rast. Po hlbšom zakorenení (cca po 2-3 rokoch) sa moruše stávajú odolnejšie voči suchu. Výhodou hlbokého koreňového systému je získanie živín. Morušovník sa o seba postará sám a nie je potrebné mu ďalšiu výživu dodávať. Na jar však môžete aplikovať vyvážené hnojivo (napríklad NPK v pomere 10-10-10) okolo základne stromu, aby ste podporili rast a plodenie.

Prerezávanie moruše

Pravidelný rez moruše je dôležitý na udržanie tvaru, odstránenie poškodených alebo chorých vetiev a podporu zdravého rastu. Najlepšie je rezať na konci zimy alebo skoro na jar, pred aktívnym rastom.

Kedy zbierať plody moruše?

Moruše na Slovensku obvykle dozrievajú v letných mesiacoch, zvyčajne od konca júna do augusta. Tento časový úsek môže byť ovplyvnený konkrétnym druhom, klimatickými podmienkami a aktuálnym počasím počas rastovej sezóny. Biela moruša, ktorá je u nás celkom bežná, zvyčajne začína prinášať plody skôr v sezóne, zatiaľ čo čierna moruša môže mať neskôršie obdobie dozrievania.


Prečítajte si tiež

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.