Čo je stévia? Prírodné sladidlo, ktoré môžete pestovať aj doma

Všetci, ktorí sa starajú o svoju váhu a zdravé stravovanie poznajú stéviu. Pokojne ju môžete pestovať aj v paneláku. Ako pestovať toto prírodné sladidlo?

Čo je stévia?

Stévia sladká (lat. Stevia rebaudiana), čiže stévia cukrová je prírodná alternatíva cukru, hlavne zdravá. Ide o zelenú tropickú rastlinu, ktorá môže pripomínať mätu. Sladiť ňou môžete úplne všetko – kávu, čaj, jogurt, kašu a množstvo ďalších pokrmov a nápojov.

Pestovanie stévie

Kde stéviu pestovať? Najvhodnejšie miesto na pestovanie stévie doma je parapet, alebo miesto v kvetináči pri okne. Aj napriek tomu, že je náročná na pestovanie, nepotrebujete skleník, ani slnečné miesto v záhradke. Avšak ak máte k dispozícii vonkajšie priestory, v lete majte stéviu vonku, ale na zimu si ju zoberte domov.

Ako pestovať stéviu?

  1. Semená treba zasiať už koncom februára či na začiatku marca buď teda do skleníka, alebo do nádobky na predpestovanie.
  2. Voľte nádobky s priehľadným viečkom.
  3. Nádobku vysteľte záhradníckym substrátom s vyšším obsahom humusu.
  4. Semená vložte na substrát zhruba 3 cm od seba, a nikdy ich nezasypávajte.
  5. Zvlhčite a prekryte igelitovým vreckom, aby si stévia túto vlhkosť udržala.
  6. Nádobku umiestnite na stanovište, kde teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia.
  7. Von môžete stéviu umiestniť ku koncu mája.
  8. Pravidelne hnojte biologickým hnojivom.
Pestovanie stévie.
Zdroj foto: yul38885 / Shutterstock.com

Zber lístkov stévie

Lístky sú to hlavné, kvôli čomu stéviu pestujeme. Je v nich obsiahnuté totiž veľké množstvo steviozidu. Lístky môžete strihať či otrhávať kedykoľvek je potrebné. Avšak trikrát do roka by ste mali zbaviť lístkov stéviu celkovo, začne sa vám potom pekne rozvetvovať. Lístky môžete nechať lúhovať v čaji, bude potom krásne sladký.

Lístky ale tiež môžete nasušiť a rozdrviť na sladký prášok, ktorý môžete používať do akéhokoľvek jedla, ktoré chcete mať zdravo sladké.

Účinky stévie na zdravie

Účinky tejto rastlinky sú známe už po stáročia od juhoafrických indiánov. Tí ju začali nazývať sladkou bylinou, pretože je až 45× sladšia ako klasický cukor. Avšak ako sladidlo bola stévia uznaná Európskou úniou až v roku 2011.

Má nielen nulový obsah tuku, takže žiadnu kalorickú hodnotu, ale tiež je skvelým bojovníkom proti civilizačným chorobám.

Jej účinky sú skvelé pri:

  • liečbe obezity,
  • rozširovanie ciev,
  • zbavovanie sa lupín,
  • stimuláciu srdca,
  • zvyšovanie produkciu inzulínu,
  • liečbe vysokého krvného tlaku,
  • stabilizáciu cukru v krvi a ďalšie.

Používate tiež stéviu ako sladidlo?


Tipy na ďalšie liečivé rastliny

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.