Agastache – ako na pestovanie byliny s vôňou sladkého drievka

Agastache má okrasné kvety a omamnú vôňu. Pestuje sa v lete. Aké má liečivé účinky, aké sú obľúbené druhy a ako si môžete pestovať agastache v domácich podmienkach?

O agastache

Rastlina agastache (lat. Agastache) sa často vysieva pre svoje okrasné kvety a omamnú vôňu. Pestuje sa ako letnička, pretože zle znáša chladné podmienky. Agastache vykvitá do farieb fialovej, bielej a modrej, a často k sebe láka svojou špecifickou vôňou motýle.

Druhy agastache

Existuje viac ako 20 druhov. Medzi obľúbené druhy patria:

  • agastache anízová (lat Agastache foeniculum),
  • agastache rugosa (lat. agastache rugosa),
  • agastache blue fortune,
  • agastache black adder.

Liečivé účinky agastache

Pokiaľ máte problémy s nervovým systémom, pripravte si čaj z agastache, ktorý má mierne sedatívne účinky a dokáže upokojiť aj bolesti hlavy. Večerný čaj zároveň zaženie nočné mory. Tiež sa jej hovorí „horúca bylina“ – to znamená, že zvyšuje potenie tela. Mali by ste ju teda piť, ak ste chorí, pretože nadmerné potenie znižuje horúčku a urýchľuje uzdravovací proces. Dá sa používať ako vnútorne, tak aj ako obklady na popáleniny či iné kožné problémy, ako sú ekzémy, kvasinky a plesne, pretože má antivírusové vlastnosti.

Pestovanie agastache

Keďže je agastache (lat. Agastache) teplomilná rastlina, bude vám dobre prospievať na stanovišti, kde je dostatok tepla a svetla. Najlepšie urobíte, keď jej zaobstaráte štrkový mulč. Keďže sa táto bylina rada presieva, musíte počítať s tým, že rozhodne nenarastie úhľadne, preto sa odporúča ju vysievať do záhonov. Jej pestovanie je nenáročné, je potrebné ju akurát zalievať a z času na čas prihnojiť.

Najčastejšie vykvitá agastache do fialovej farby, a čo je pre ňu autentické, je nápadná vôňa sladkého drievka a mätová aróma, ktorá sa linie z jej veľkých medonosných kvetov.

Agastache v záhone, kde na rozkvitnuté kvety lietajú včely.
Zdroj foto: Maxim Mitsun / Shutterstock.com

Agastache v kuchyni

Ako z každej byliny, tak aj z tejto byliny sa dá pripraviť skvelý čaj. V sušenej forme sa používa ako korenie na dochutenie prakticky každého jedla – šalátov, polievok, mäsa, rýb a ďalších. Pre svoju lákavú arómu je často používaná aj do sirupov a sladkých jedál, ako sú muffiny, sušienky a ďalšie. Skvelá voľba je tiež domáca zmrzlina s agastache!


Prečítajte si aj o ďalších bylinách, ktoré môžete vysadiť vo vašom záhone

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.