Antúria – pestovanie, rozmnožovanie a choroby

Ak vám niekto daruje kvetinu, známu pod názvom Antúria alebo aj túlitka, je to ako by vám povedal: „Si úplne dokonalá!“. Presne toto totiž hovorí antúria rečou kvetov – význam a symbolika kvetov.

Symbolika tejto nádhernej rastliny antúria je potom viac ako jasná. Jedná sa o veľmi elegantnú záležitosť, zmyselnú a nevšednú, ktorá z kytice urobí doslova luxusný klenot. Hodí sa na slávnostné príležitosti a je vyhľadávaná predovšetkým milovníkmi dobrého vkusu.

Pôvod antúrie

Táto dáma je pôvodom Juhoameričanka, pretože jej domovinou je Kolumbia, Brazília a Peru. Antúria pochádza z veľmi rozvetvenej rodiny. Rod Anthurium má v súčasnosti takmer 1000 príbuzných, a to už je naozaj veľmi slušný počet.  Prvotnou farbou bývala červená, ale dnes sú dostupné aj krémové alebo ružové varianty. Asi 3/4 ich príbuzných sú typické epifytné rastliny, čo znamená, že rastú na iných rastlinách, ale neparazitujú na nich. Ďalšia časť tejto rozvetvenej rodiny sú skalkové či skalné kvety a len malý podiel antúrií dokáže rásť na zemi, teda aj v našich bytových podmienkach.

Druhy antúrie

Z nich najznámejším a najčastejšie pestovaným druhom je Antúria, alebo Túlitka chvostokvetá (lat. Anthurium scherzerianum ), k rezu sa potom najlepšie hodí  Anthurium andreanum Všetci členovia tohto rodu vynikajú dlhovekosťou a navyše ich podivné kvetenstvo, o ktorom si ešte povieme podrobnejšie, trvá pri vhodných podmienkach od jari až do jesene.

antúria kvet
Zdroj foto: cristian ghisla / Shutterstock.com

Je antúria jedovatá?

Akokoľvek je táto izbová rastlina nádherná a svojim výzorom naozaj dokáže oslniť snáď každého, tak je aj jedovatá, ako to už niekedy býva. Všetky jej časti obsahujú šťaveľan vápenatý a ďalšie látky, ktoré sú toxické ako pre ľudí, tak aj pre zvieratá a dokážu spôsobiť nemalé zdravotné problémy, ktoré v extrémnych prípadoch môžu skončiť až fatálne. V bežných podmienkach, kedy je rastlina antúria mimo dosahu detí a nie je vystavená okusovaniu domácimi zvieratami, je možné antúrie pestovať doma úplne bez obáv. Je ale dobré o tejto vlastnosti vedieť a dať na to pozor. Dnes je veľmi moderné zdobiť živými kvetmi napríklad torty, čo by v prípade antúrie bol veľký problém.

Pestovanie antúrie

Rastlina antúria je obľúbená nielen pre svoj vzhľad, ale aj pre nenáročnosť pestovania a staroslivosť o antúrie. Ku šťastiu im stačí polotieň alebo miesto s rozptýleným svetlom, celoročne stabilná teplota okolo 20 až 25 ° C a primeraná zálievka najlepšie dažďovou alebo odstátou vodou. Substrát je dobré udržiavať stále mierne vlhký, ale nepremokrený. Rozhodne by nemala stáť vo vode. Nemá rada suchý vzduch a tak ocení rosenie. Voda by nemala smerovať priamo na kvety.

Kvet antúrie

A teraz sa dostávame k tomu, čo to ten kvet vlastne je. Mnoho ľudí logicky usudzuje, že kvet tvorí červený kalich, z ktorého vyrastá niečo ako pestík. Lenže to je práve omyl. Ten červený kalich je v skutočnosti farebne premenený list, ktorý iba podopiera žlté či zelené kvetenstvo v podobe akéhosi hrotu v tvare podlhovastej potulky, ktorý sa odborne nazýva „spadix“, a až ten je krytý množstvom malých bodiek, ktoré sú pravými kvetmi tejto rastliny. Od tohto je odvodené aj jej pomenovanie – túlitka. 

Hnojenie

Túlitka dosahuje výšku okolo 40 až 50 cm a jej listy sa podobne ako kvety slnečnice otáčajú za slnkom, ale pobyt priamo na slniečku, rovnako ako letnenie, nevyhľadáva. Presádzať by sa mala raz za 2 až 3 roky do ľahšej, dobre priepustnej zeminy, ideálne namiešanej z obyčajného substrátu a rašeliny v pomere 2:1. Na dno kvetináča nezabudnite dať drenáž, aby prebytočná voda odtekala von. Cez vegetačnú sezónu, teda od marca do októbra, privíta antúria hnojenie tekutým hnojivom a to aj 2x mesačne . Pokiaľ nie ste na hnojenie kvetín príliš starostliví, stačí, keď do zeminy zapichnete hnojivovú tyčinku zakúpenú v bežnom obchode.

Presádzanie a rozmnožovanie

Pri správnej starostlivosti nielenže antúria vytrvalo kvitne a má svieže lesklé listy, ale tiež sa postupne antúria v kvetináči rozrastá. To sa dá po určitom čase využiť na rozmnoženie tohto kvetu. Trs sa opatrne vyberie z kvetináča, rozdelí na dve alebo viac častí a každá sa zasadí zvlášť.

antúria pestovanie
Zdroj foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Choroby antúrie

Ak sa objaví hnednutie listov antúrie, je to známka, že niečo nie je v poriadku. Najčastejšie je to dôsledok príliš suchého vzduchu alebo nedostatku vody. Hnedé škvrny so žltým okrajom sú pre zmenu známkou napadnutia listov hubami. Tu je najúčinnejším prostriedkom včasný zásah chémie, inak hrozí uhynutie celej rastliny.

Kto pamätá 80. roky, tak si určite spomenie, že kvety antúriou bývali žiadaným druhom najslávnostnejších príležitostí , ako napríklad svadieb, ale tiež často zdobili interiéry luxusných hotelov či rôzne prestížne akcie a na kvetinových výstavách zaujímali popredné pozície. Tiež boli pekelne drahé. Dnes sa dajú pekné rastliny kúpiť v mnohých predajniach a tak doslova za pár korún si môžete doma vypestovať „veľa muziky“.


Ako na pestovanie ďalších izbových rastlín

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.