Skladovanie potravín – toto sú najčastejšie chyby, ktoré robíme
Všetko má svoje pravidlá a inak to nie je ani pri skladovaní potravín. V tom ale máme často zmätok, väčšina ľudí totiž skladuje potraviny nevhodne a pri dlhodobom skladovaní potom potraviny strácajú svoju chuť, vôňu a navyše sa v niektorých prípadoch môžu stať až nebezpečnými.
Zlým skladovaním sami pripravujeme vhodné podmienky na vznik najrôznejších plesní alebo uľahčujeme prácu škodcom. Čomu sa teda vyhnúť a ako začať potraviny skladovať správne? Týmto chybám sa rozhodne vyhnite!
Skladovanie ovocia a zeleniny
Ľudia nadobudli dojem, že ovocie a zeleninu je najlepšie skladovať v chladničke. To je ale omyl a väčšina druhov ovocia a zeleniny do chladničky nepatrí vôbec.
Príkladom sú paradajky, tie do chladničky nepatria, pretože v chlade nemôžu dozrieť, navyše strácajú svoju chuť, vôňu, ale aj textúru. Do chladničky potom nepatria ani zemiaky, cesnak alebo cibuľa – tieto potraviny je najlepšie dať do pivnice alebo niekam na tmavé miesto. V chladničke ale trpí aj hrozno a takmer všetky druhy exotického ovocia.
Ovocie a zelenina ale rovnako patria k potravinám, ktoré by sme mali kupovať len v obmedzenom množstve a radšej kupovať len to, čo sme schopní behom pár dní skonzumovať. V tom prípade ich potom nemusíme ukladať ani do chladničky.
Mraznička nie je skladisko
Do mrazničky sme sa tiež naučili dávať v podstate všetko. Uvarené jedlo, mäso, zeleninu alebo pečivo a čokoľvek, čo nemôžeme spracovať ihneď. Mylne si však ľudia myslia, že v mrazničke všetko vydrží večne. Pravda to samozrejme nie je. Aj to, čo máme v mrazničke, musíme upotrebiť v čo najkratšom čase. Pri mäse by sme mali strážiť lehotu dvoch až štyroch mesiacov, hotové uvarené jedlá tam vydržia ale pokojne aj jeden rok.
Mrazená zelenina je na tom potom ešte lepšie, tú je možné upotrebiť aj po dlhšej dobe. Čo sa týka ovocia, to vydrží aj v mrazničke asi jeden rok. Je potrebné si uvedomiť, že pokiaľ sa mrazia potraviny pri nižších teplotách, vydržia dlhšie, to sa dá ale v bežných mraziakoch dosiahnuť ťažko. Preto aj obsah svojej mrazničky pravidelne kontrolujte.
Kam dávate surové mäso?
Kúpili ste si surové čerstvé mäso a pripraviť sa ho chystáte až na druhý deň? Nikdy nepatrí surové mäso len tak voľne do chladničky medzi ostatné potraviny.
V surovom mäse sa môžu tvoriť baktérie, tie prirodzene zahubíme, keď mäso tepelne upravíme. Lenže nie všetky potraviny v chladničke budeme ďalej tepelne spracovávať, a to môže byť práve ten problém. Surové mäso teda nepatrí do chladničky len tak na voľno, treba ho dať do uzatvárateľnej nádoby, napríklad do plastového boxu.
Údeniny a syry
Chyby ale robíme aj pri skladovaní tvrdých syrov alebo údenín. Slanina, klobásky, salámy alebo párky často ich z obchodu prinesieme v papierovom obale a už ich tak necháme, chyba! Je potrebné ich z obalu vybrať a prebaliť najlepšie do kusu papiera na pečenie. To isté platí pri tvrdých syroch. Údeniny majú pomerne dlhú dobu spotreby, rovnako tak nám niekoľko dní vydržia aj syry, v papierových obaloch ale túto dobu zbytočne skracujeme.
Nebezpečenstvo hrozí aj suchým potravinám
Cestoviny, ryžu, cereálie alebo strukoviny, všetky tieto potraviny majú dlhú životnosť až niekoľko rokov, ide totiž o suché a trvanlivé potraviny. Mylne sa tak domnievame, že nám v špajzy vydržia takmer večne, a tak sa nimi zásobíme. V pôvodnom obale síce na kvalite nestráca, ale pri dlhšom skladovaní sa do plastových vrecúšok môžu dostať najrôznejší škodcovia, ako sú potravinové mole alebo červy.
Aby sme im prekazili úmysly napadnúť naše potraviny, je najlepšie skladovať práve tieto suché potraviny v uzatvárateľných sklenených alebo plastových dózach. Predovšetkým, ak už obal raz otvoríte a schováte si zvyšok potravín na neskôr, v pôvodnom obale ich neskladujte príliš dlho. Nevyplatí sa vám to, navyše aj k suchým potravinám sa môže dostať vlhkosť a tým sa znehodnotia. To isté platí aj pre soľ, cukor, strúhanku alebo múku.
Skladovanie pečiva
Rada na uchovávanie čerstvého pečiva: v mikroténových vrecúškach sa pečivo zbytočne zaparuje, predovšetkým chlieb ale potrebuje voľne dýchať, naučte sa čerstvý chlieb preto po vzore našich babičiek uchovávať v chlebníku alebo ho baľte do plátenej utierky.
Usporiadajte si chladničku
Svoje pravidlá má aj uchovávanie potravín v chladničke. Teplota v chladničke by mala byť vždy nastavená v rozmedzí 0–5 stupňov. Tiež je dôležité, do ktorých poličiek, aké jedlo ukladáte:
- Do horných políc v chladničke patria vždy mliečne výrobky, vajíčka, dezerty, zvyšky jedál alebo údeniny a šunky.
- Do tých prostredných sa snažte ukladať maslo či nátierky a spodné vyhraďte pre nápoje. Pokiaľ už nemôžete dodržiavať umiestnenie na jednotlivých poličkách, snažte sa aspoň jednotlivé potraviny skladovať oddelene v jednotlivých krabičkách a obaloch. Tým zabránite, aby sa miešali vône ale aj tomu, aby sa jedlo rýchlo kazilo.
Tip: Ako odstrániť zápach z chladničky? Vyskúšajte tieto triky.
Kontrolujte dátum spotreby
Na záver treba spomenúť aj pravidelná inventúra špajzy a chladničky. Dáta spotreby sa na potraviny nepíšu len tak, a aj keď napríklad u cestovín nie je problém s ich využitím aj niekoľko mesiacov po tomto dátume, sú potraviny, ktoré by sme prešli jesť nemali. Pár dní nikomu neublíži, ale je nutné sa občas pozrieť, čo všetko doma máme a pretriediť to.
Navyše sa občas môže stať, že aj potraviny s dlhým dátumom spotreby sa začnú kaziť predčasne, môžu ich napadnúť škodcami alebo sa na nich začnú tvoriť plesne. Ak si to nevšimneme, môžu sa rozšíriť aj do okolitých potravín a skaza ich na svete. Všetko potom budete musieť vyhodiť.
Komentáre sú vypnuté.