Amsterdam – sprievodca, pamiatky, doprava, ubytovanie

Hlavné mesto Holandska Amsterdam- krásne, historické mesto plné protikladov. Mesto voňavých tulipánov, drevákov, vyhlásených syrov, trblietavých diamantov, domčekov na vode aj romantických zákutí. Je to tiež miesto slobodomyseľných názorov, otvorenosti a nevídanej voľnosti. Vitajte v Amsterdame!

O meste Amsterdam

V Amsterdame žije takmer 900 000 obyvateľov. Ide o najväčšie mesto Holandska, aj keď vláda ani kráľovská rodina v ňom nesídlia. Rozloha Amsterdamu (219 km²) je menšia než naša Bratislava, ale čo sa týka hustoty obyvateľstva, tak tá je takmer o polovicu vyššia ako v našom hlavnom meste. Úradným jazykom je holandčina, ale takmer všetci tu hovoria anglicky.

Preprava po meste

Ideálnym a tiež najpoužívanejším dopravným prostriedkom po meste je bicykel. Kolesá sú tu jednoducho úplne všade. Ak nemáte vlastný, požičovňu bicyklov objavíte na každom roku. Ceny za požičanie bicyklov sú prijateľné, navyše prívetiví obchodníci vám radi poskytnú aj zľavu, zvlášť, ak je práve vonku nevľúdne počasie.

Všade sú značené cyklotrasy a bicykel má absolútnu prednosť. Vraj ich mestom jazdí vyše pol milióna. Majú svoje vyhradené parkoviská, len ich je toľko, a všetky sú si podobné ako vajce vajcu, že ak si dobre nezapamätáte, kde ste bicykel nechali, už ho najskôr nikdy nenájdete. Ak nie ste priaznivci bicyklov, môžete využiť napríklad mestskú dopravu. Jazdia tu vlaky, autobusy či električky. Centrum mesta zvládnete prejsť aj pešo. Čo musíte vidieť v Amsterdame?

Pamiatky a zaujímavosti Amsterdamu

O miestach, ktoré stoja za prehliadku, by sme mohli popísať stohy papierov. Len múzeí nájdete v meste cez 40, a takmer všetky stoja za pozretie. Ďalšie zaujímavosti Amsterdamu sú vyhlásené brusiarne diamantov, plávajúci kvetinový trh, najväčší futbalový štadión Ajax Amsterdam pre 51 000 divákov, nový kostol, kde prebehla korunovácia kráľa, dom židovskej dievčiny Anny Frankovej…… a mnoho a mnoho ďalšieho. Čo vidieť v Amsterdame?

Amsterdamské kanály

Najznámejšia, a tiež turisticky najatraktívnejšia, je sieť vodných kanálov, ktorými je mesto doslova pretkané. Vyše 100 kilometrov kanálov spája 1300 mostov. Len málokto si nechá ujsť možnosť romantickej plavby loďkou medzi farebnými domčekmi stojacimi na mohutných pilieroch. Bez tejto prechádzky akoby človek v Amsterdame ani nebol.

holandsko amsterdam
Zdroj foto: Yasonya / Shutterstock.com

Námestie Dam

Dominanta mesta, najstaršie námestie v Amsterdame a na ňom stojaci, 22 metrov vysoký, pamätník obetiam 2. svetovej vojny. A tiež Kráľovský palác, v ktorom síce holandský kráľ nežije, ale často ho využíva na návštevy a úradné rokovania.

Námestie Waterlooplein

Na tomto námestí sa denne, okrem nedele, organizuje najväčší blší trh v meste. Z vlastnej skúsenosti ho odporúčame navštíviť. Čokoľvek zháňate, tu zoženiete. Úplne najviac sú tu zastúpené suveníry z Amsterdamu, ktorého motív nájdete doslova na všetkom. Obchodníci sú milí, prívetiví, ochotní sa s vami rozprávať celé hodiny. O cenách ale príliš nezjednávajú. Okrem všelijakých suvenírov tu nájdete aj stánky s občerstvením, kde, na moje veľké prekvapenie, nestáli kilometrové rady, ako sme zvyknutí u nás. Tento trh je pár minút električkou z centra mesta a určite stojí za to ho navštíviť.

Námestie Rembrandtplein

Námestie plné reštaurácií, kaviarní, hotelov a taktiež obľúbené centrum nočného života. Tu sa snúbi história so súčasnosťou. Súčasťou námestia je park s pamätnou sochou maliara Rembranta. Park sa za tmy mení na miesto randenia. Blízko námestia nájdete skvelé nočné kluby, ale aj dílerov diamantov a obchodníkov so suvenírmi. Námestím sa často ozýva živá holandská hudba, ktorá vyhráva z jednej z tradičných miestnych krčiem.

Burza van Berlage

Veľkolepá stavba z červených tehál stojaca priamo v centre metropoly. Patrí medzi 1000 architektonicky najvýznamnejších budov 20. storočia. Vo vnútri sú 3 multifunkčné haly, kde sa organizujú kongresy, konferencie, ale aj svadobné obrady. Okolo je plno obchodíkov, kancelárií a úradov. Pokiaľ vyjdete z budovy von, stojíte priamo na jednej z najrušnejších ulíc mesta.

Kostol Oude Kerk

Neďaleko námestia Dam sa nachádza najstarší kostol celého kráľovstva, ktorý sa nazýva Oude Kerk – starý kostol. Pôvodne drevený kostolík, dnes obrovská duchovná stavba.

Malebné nádvorie Begijnhof

Pokiaľ túto pamiatku v Amsterdame navštívite, budete stáť na prenádhernom historickom nádvorí zo 17. storočia, ktoré kedysi slúžilo ženám – „bekyniam“. Tieto ženy žili podobným štýlom ako mníšky, len neskladali rehoľné sľuby. Bývanie tu mali zadarmo, a za to sa starali o chorých a starých ľudí. Posvätná atmosféra tohto námestia je tu stále cítiť. Rovnako toto nádvorie odporúčam navštíviť, a zastaviť sa pri dome číslo 34, čo je najstaršia zachovaná drevená stavba zeme. Stojí tu už od roku 1425.

Magere Brug

Najslávnejšie most celého mesta. Hovorí sa mu tiež „Hubený“, a ide o zdvíhací most, ktorý bol postavený v roku 1670.

Jordaan

Kedysi zázemie miestnych robotníkov, dnes jedna z najprestížnejších štvrtí. Prestavané továrne patria teraz študentom, bohatým podnikateľom a umelcom, ktorí tu majú svoje galérie. Ak zháňate ubytovanie v centre mesta, môžete využiť práve túto lokalitu, ktorá je necelých 15 minút chôdze od námestia Dam. Cena za izbu sa tu pohybuje od 120 do 200 eur.

Kam v Amsterdame s deťmi

Čo navštíviť v Amsterdame s deťmi? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré určite vyskúšajte.

Vondelpark

Niekoľko desiatok metrov od námestia Leidseplein sa nachádza park, ktorý ročne navštívi vyše 10 miliónov ľudí. Verejný mestský park, ktorý sa rozkladá na 47 ha. Je tu plno trávnatých plôch i rybníčkov ako oáza pokoja, relaxácie a odpočinku.

TunFun Speelpark

Jedno z najväčších krytých centier detskej zábavy. Desiatky preliezok, hojdačiek, šmykľaviek, trampolín, pre malé i väčšie milé deti a samozrejme nevyhnutné občerstvenie pre deti i dospelých.

Westernpark

Rozľahlý park s miestom pre aktivitu aj oddych. Na ploche 1,5 ha hľadá vyžitie tisíce ľudí denne. Nájdete tu cyklotrasy, koncertné pódia aj halu, v ktorej sa, okrem iného, nachádza aj televízne štúdio.

Artist ZOO

Komplex 4 zariadení, v ktorom objavíte najstaršiu ZOO v Holandsku, botanickú záhradu, planetárium, geologické a zoologické múzeum. Uvidíte stovky druhov zvierat, storočné stromy, zažijete výlet vesmírom, a to všetko za vstupné pre dospelých a deti od 10 rokov za 22 euro na osobu.

Holandsko
Zdroj foto: V_E / Shutterstock.com

Doprava do Amsterdamu

Amsterdam je od Bratislavy vzdialený vzdušnou čiarou asi 1 200 km. Človek má niekoľko možností, ako sa sem dostať.

Cesta autom

Ide o najpohodlnejší spôsob dopravy (s výnimkou vodiča). Cesta vedie po nemeckých a holandských diaľniciach, ktoré bývajú niekedy dosť preťažené. Je dobré naštudovať si vopred trasu, obrniť sa pevnými nervami. Cesta autom vám bude trvať asi 12 hodín.

Letenky Amsterdam

Je to najrýchlejší spôsob prepravy. Z Bratislavy môžete letieť do Amsterdamu s jedným prestupom. Ale napríklad z Prahy lieta pravidelná linka do Amsterdamu. Letenka Praha Amsterdam začínajú na cene niekde okolo 85 eur a viac. Možno využiť aj odlety z Viedne, Berlína, Mníchova, ktorých cena je zhruba od 120 eur. Doba letu tam je asi 100 minút.

Autobusom

Autobusovú dopravu zaisťujú slovenskí autodopravcovia. Pravidelná linka odchádza z Bratislavy a vedie do Prahy, kde prestúpite, a potom už priamo do Amsterdamu. Odporučiť môžeme Student Agency a ceny cestovných lístkov tam aj späť sú od 140 eur. Cesta trvá približne 14 hodín.

Vlakom

Cesta vlakom by mala byť kompromis medzi najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom dopravy. Podľa môjho zistenia vlakové spojenie medzi Slovenskom a Amsterdamom nie je. Museli by ste sa dostať do Berlína a z Berlína vlakom do Amsterdamu.

Ubytovanie v Amsterdame

Kde sa ubytovať, je veľmi individuálna vec. Záleží na type ubytovacieho zariadenia aj na jeho lokalite. Amsterdam patrí k drahším mestám v Európe. Globálne sa dá povedať, že ceny za ubytovanie začínajú na 40 eur za noc. Za túto cenu nečakajte luxus, dokonca ani súkromie. Je to najlacnejší typ ubytovania, kedy si platíte jedno lôžko vo viaclôžkovej izbe. Ide teda len o prespanie a rýchlo preč. Klasické hotelové izby stoja okolo 150 eur a komfortné cez 200 eur na deň. Obľúbeným riešením býva aj ubytovanie v súkromí, kde sa ceny pohybujú od 70 eur vyššie.

Holandská kuchyňa

V porovnaní s našou kuchyňou, nie je tá holandská nijako výnimočná. Možno budete mať chuť zájsť do niektorej z reštaurácií, kde jedlá začínajú na cene tak 15-20 euro, alebo nebudete chcieť utrácať, a nakúpite si v niektorom zo supermarketov. Čo by som ale odporúčala ochutnať, sú hranolčeky z miestnych stánkov. Nestoja veľa a ucítite skutočnú chuť zemiakov, nie prepáleného tuku. Aké jedlo v Amsterdame ochutnať?

Pravdepodobne sa pri potulkách Amsterdamom stretnete s názvami jedál, ktoré vám budú cudzie, ale vedzte, že sú to miestne lahôdky. Skúste ochutnať, možno budete milo prekvapení:

  • Broodje haring – jedna z najtypickejších lahôdok. Ide v podstate o surového sleďa v žemli, s jemne nakrájanou cibuľkou a kyslými uhorkami. Myslím, že stojí za ochutnanie, pokiaľ vám práve ryby nie sú proti chuti.
  • Kroketten – vyprážané mäsové guličky podávané v žemli. Môžu byť kuracie, teľacie, hovädzie, ale aj syrové či zeleninové. Je to tradičné jedlo, na ktorom si určite pochutnáte.
  • Patatjes či frietjes – už spomínané hranolky, najčastejšie podávané s majonézou, ale ak prejavíte prianie, ponúknu vám aj iné zálievky.
  • Poffertjes – toto odporúčam vrelo! Delikatesa! Sladké malé palacinky s cukrom a maslom. Voňajú tak, že jednoducho odolať nemôžete…. a urobíte len dobre.
  • Stroopwaffels – oblátky, ktoré sa skladajú z dvoch placatých koliesok z vaflového cesta, spojených sladkým sirupom. Zakúpite v klasických obchodoch.
  • Appelgebak – tradičný jablkový koláč s hrozienkami, škoricou a šľahačkou.
  • Pivo – a nakoniec niečo pre pánov. Holandské pivo je Heineken, Grolsch, Bavaria alebo La Trappe, a keď už ste v krajine, kde sa varí, ochutnajte.

A sme na konci našej prechádzky Amsterdamom. Pokiaľ máte možnosť, určite si sem zájdite. Mesto je to krásne, aj keď na naše pomery dosť cudné. Zabudnite na predsudky a vychutnajte si jeho výnimočnú atmosféru, nebudete ľutovať.

Tak šťastnú cestu!


Ďalšie miesta, ktoré stoja za návštevu

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.