Pravé talianske gnocchi – skvelá príloha či hlavné jedlo

Gnocchi sú skvelou prílohou podávanou k rôznym omáčkam. Ak si zemiakové halušky chcete naozaj vychutnať, najlepším riešením je pripraviť si doma vlastné. Vystačíte si len s pár surovinami, pričom domáce gnocchi potom môžete skombinovať s omáčkou podľa chuti.

Čo sú to gnocchi?

Gnocchi sú malé talianske knedličky, resp. halušky, vyrábané z múky, vajec a zemiakov. Sú podobné zemiakovým cestovinám, ale majú ľahšiu a nadýchanejšiu štruktúru.

Často sa podávajú ako hlavné jedlo. Sú sýte, je preto dobré podávať ich iba s ľahkou omáčkou či zeleninou. Výborné sú napríklad tekvicové gnocchi (hokkaiko), gnocchi so syrovou omáčkou, gnocchi so špenítom alebo s cuketou. Obľúbené sú aj Gnocchi alla sorrentina – s paradajkovou omáčkou, syrom mozzarella a Parmigiano Reggiano, cesnakom a bazalkou. Servírovať ich však môžete aj ako prílohu.

Viete, aká je výslovnosť slova gnocchi? Správna výslovnosť v slovenčine je ňoky. Výrazy ako gňoči, noči, alebo iné názvy nie sú správne.

Recept na zemiakové gnocchi

Toto jedlo sa hodí ako príloha k omáčkam alebo si ho môžete dať aj s mäsom. 

Suroviny

  • 1 kg múčných zemiakov,
  • 3 vajcia,
  • 300 g hladkej múky.

Postup prípravy

  1. Zemiaky umyte, ale nelúpte. Takto ich uvarte, aby si zachovali pevnú konzistenciu. Nemali by byť rozvarené, varte ich zhruba 10–15 minút.
  2. Zemiaky ešte teplé olúpte, chladnutím sa totiž mení ich konzistencia a halušky by tak boli ťažké.
  3. Ošúpané zemiaky pomeľte dvakrát v mlynčeku, prípadne ich môžete tiež nastrúhať či využiť lis na zemiaky.
  4. Rozomleté ​​zemiaky rozprestrite na pracovnú plochu a vytvorte v strede jamku. Do toho pridajte vajíčka a poprášte múkou. Začnite spracovávať hladké cesto. Postupne pridávajte múku.
  5. Je dôležité pracovať rýchlo, aby si cesto zachovalo správnu konzistenciu. Malo by byť tvárne, avšak nespracovávajte ho príliš dlho. Dlhým miesením sa znižuje kvalita cesta a halušky nebudú nadýchané.
  6. Z cesta váľajte tenké šulčeky a odkrajujte jednotlivé halušky.
  7. Potom každý kúsok jemne pomúčite, môžete tiež jednoducho vidličkou vytvoriť typickú vzorku pre gnocchi.
  8. Vo väčšom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a vkladajte halušky. Stačí ich povariť dve minúty a potom vybrať.

Tip: Vyskúšajte aj ďalšie recepty z talianskej kuchyne.

recept na talianske zemiakové gnocchi
Zdroj foto: photocrew1 / Shutterstock.com

Recept na gnocchi s paradajkovou omáčkou

Domáce halušky, resp. gnocchi, sú skvelé samy o sebe, avšak ich chuť oceníte ešte viac, keď si pripravíte chutnú omáčku na gnocchi, napríklad paradajkovú omáčku.

Suroviny

  • 300 g paradajok,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • šalviové lístky,
  • soľ a korenie,
  • parmezán.

Postup prípravy

  1. Na oleji opražte šalviu a pridajte čerstvé alebo sušené paradajky so soľou a korením. Stačí len chvíľka na rozvoňanie korenia a zahriatie paradajok. 
  2. Túto zmes potom stačí pridať ku gnocchi, navyše všetko môžete zaliať trochou rozpusteného masla. 
  3. Ku gnocchi by nemal navrchu chýbať ani nastrúhaný parmezán.

Tip: Pripraviť si môžete aj zapekané gnochi. V pekáči zmiešajte uvarené halušky, omáčku a bohato posypte syrom. Vložte do predhriatej rúry (okolo 200°C), kým sa syr neroztopí, tj. asi 15-20 minút.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.