Rezne pečené v rúre – zdravší variant obľúbeného obeda

Bravčové či kuracie rezne v rúre sú skvelou a mierne zdravšou alternatívou pre všetkých, ktorí si bez rezňov nevedia predstaviť nedeľný obed. Áno, aj rezne sa dajú pripraviť jednoduchšie a zdravšie. Ako na to?

Sú rezne pečené v rúre zdravšie?

Rezne pripravované v rúre sú zdravšie hneď v niekoľkých ohľadoch, a to:

  1. Obsahujú menej tuku – na prípravu nepoužívate maslo ani olej, čo sú nevyhnutné ingrediencie pri vyprážaní, čo zásadne znižuje množstvo tuku v pokrme. S tým ide samozrejme ruka v ruke kalorická hodnota pokrmu. Takže tí, ktorí si strážia váhu, si sem tam pokojne môžu rezne z rúry dopriať.
  2. Menej škodlivín – ak bežne vyprážate rezne na panvici na oleji, môžu sa vytvárať transmastné kyseliny, ktoré nie sú veľmi zdraviu prospešné. Pečením v rúre sa toto riziko minimalizuje.

Celkovo možno povedať, že pečené rezne v rúre sú zdravšou voľbou, pokiaľ sú pripravené s ohľadom na kvalitu surovín a spôsob prípravy.

A čo je ďalšou výhodou? Pečením rezňov v rúre ušetríte čas, ktorý by ste trávili nad prskajúcou panvicou. Navyše môžete kontrolovať teplotu a dĺžku pečenia. Nezáleží pokiaľ pripravujete rezne v rúre alebo napríklad rezne v parnej rúre.

Recept na rezne v rúre

Tento recept na kuracie rezne v rúre je základným receptom. Pokiaľ máte radšej bravčové mäso, samozrejme stačí ho zameniť.

Suroviny

  • 4 kuracie rezne (kuracie prsia nakrájané na plátky a naklepané na tenko),
  • 1/2 šálky hladkej múky,
  • 2 vajcia,
  • 1 a 1/2 šálky strúhanky,
  • soľ,
  • korenie,
  • olej (pre vymazanie pekáča),
  • citrónová šťava.

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte pekáč olejom (alebo maslom), aby sa rezne nelepili.
  2. Pripravte si tri misky. Do jednej dajte múku, v druhej rozšľahajte vajcia, a do tretej dajte strúhanku.
  3. Plátky kuracieho mäsa pred obalením zľahka osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
  4. Každý plátok mäsa obaľte v múke, potom ponorte do rozšľahaných vajec a nakoniec obaľte v strúhanke tak, aby boli plátky rezňov dobre obalené z každej strany.
  5. Položte obalené rezne na pripravený vymastený pekáč.
  6. Ak chcete, môžete rezne postriekať citrónovou šťavou na zvýraznenie chuti.
  7. Pečte rezne v rúre približne 20-30 minút, alebo pokiaľ nie sú zlatisté a vo vnútri urobené. Doba pečenia závisí od hrúbky rezňov.
  8. Hotové rezne vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu odpočívať, aby sa šťavnatosť vo vnútri mäsa stabilizovala.
  9. Podávajte s varenými alebo pečenými zemiakmi a zeleninou, prípadne ovocným kompótom.

Tip: Medzi najobľúbenejšie recepty pripravované v rúre zaručene patrí pečený losos, pripravte si ho podľa nášho receptu.

Aké mäso sa hodí na rezne v rúre?

Rezne z rúry môžete pripravovať z akéhokoľvek mäsa, to už záleží iba na vašej chuti. Najčastejšie sa ale pripravujú tieto druhy mäsa:

  • Kuracie – toto mäso je ľahké a šťavnaté s neutrálnou chuťou, čo umožňuje experimentovať s korením a omáčkou na zvýraznenie chuti.
  • Bravčové – mnoho ľudí preferuje skôr tento druh mäsa, pretože je chuťovo oveľa výraznejší ako kuracie.
  • Hovädzie – najobľúbenejšie hovädzie plátky sú rozbif, ktorý má naozaj bohatú chuť.
  • Morčacie – morčacie mäso je zdravšou alternatívou kuracieho a bravčového. Ak je morčacie dobre naložené, bude tiež pekne šťavnaté.
  • Teľacie – tento druh mäsa síce nie je najčastejší na rezne, ale jeho chuť je veľmi jemná.

Pred prípravou akéhokoľvek mäsa je dôležité, ho prvýkrát dobre naklepať natenko, aby bolo pečenie rovnomerné.

Rezne pečené v rúre podávané so šalátom.
Zdroj foto: AS Foodstudio / Shutterstock.com

V čom obaľovať rezne?

Pokiaľ chcete trochu experimentovať s obaľovaním rezňov, vždy máte možnosti. Poďme sa pozrieť na klasické, ale aj tie menej klasické varianty obaľovania. Pokiaľ pečiete alebo vyprážate v rúre, potom bude obal vždy dokonale pripravený.

  1. Trojobal (múka, vajíčko, strúhanka): Toto je klasická metóda obaľovania rezňov, ktorá im dodá chrumkavý povrch. Plátky mäsa najprv obalíte v múke, potom ponoríte do rozšľahaných vajec, a nakoniec obalíte v strúhanke.
  2. Múka a vajíčko: Ak chcete jednoduchšiu verziu, môžete plátky mäsa iba obaliť v múke a potom ponoriť do rozšľahaných vajec. Táto metóda vytvorí stále chrumkavý povrch, aj keď menej hrubý ako trojobal.
  3. Panko strúhanka: Panko je japonská strúhanka, ktorá je veľmi chrumkavá a ľahká. Obalenie rezňov v pánko strúhanke im dáva vynikajúcu chrumkavosť.
  4. Mandľová strúhanka alebo orechy: Rozdrvte mandľovú strúhanku alebo orechy a použite ich ako náhradu za klasickú strúhanku pre extra textúru a chuť.
  5. Kokosové vločky: Pre exotickú chuť môžete rezne obaliť v kokosových vločkách.
  6. Chrumkavé cereálie: Rozdrvte chrumkavé cereálie, ako sú napríklad cornflakes, a použite ich namiesto strúhanky.

Pokiaľ chcete niečo extra, vyskúšajte napríklad rezne v jogurte alebo kuracie rezne v syrovom cestíčku v rúre.

Avšak aj pri pečení v rúre si musíte dávať pozor na použitie kvalitných surovín a množstvo tuku alebo oleja, ktoré môžete pridať, aby ste obmedzili príjem kalórií a tuku. Tiež by ste mali dbať na to, aby rezne neboli príliš mastné a môžete ich doplniť zdravšími prílohami, ako sú zeleninové šaláty alebo zemiaky pečené v rúre bez veľkého množstva tuku.

Zdroj: thespruceeats.com, foodnetwork.com


Ďalšie chutné recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.