Pravé slovenské brynzdové halušky so slaninkou

Halušky s bryndzou a slaninou sú tradičné slovenské jedlo, na ktoré ste už iste narazili. Nie náhodou sa stalo toto jedlo typickým symbolom Slovenska. Chuť tohto receptu vás totiž dostane! Skúste si pravé slovenské halušky zo zemiakov pripraviť doma.

Z akého cesta pripraviť halušky?

Tradičné cesto na halušky sa vyrába zo zemiakov, a to zmiešaním zemiakov, múky a soli. Práve zemiakové cesto je to, čo dáva haluškám ich tradičnú a charakteristickú chuť a textúru.

Ako sa robia halušky?

Halušky s bryndzou sú drobné guličky podávané s bryndzou, čo je špecifický druh tvarohového syra, ktorý je typický pre slovenskú a východoeurópsku kuchyňu. Obvykle sa podávajú s ďalšími ingredienciami, ako sú slanina, cibuľa či smotana.

Zemiaky treba postrúhať a zmiešať s múkou, soľou a vodou, aby vzniklo základné cesto, ktoré sa tvaruje do guličiek či valcov a varí sa vo vriacej vode. Vo chvíli, keď sa halušky odlepia od dna a vyplávajú, sú hotové.

Recept na bryndzové halušky so slaninou

Vyskúšajte túto tradičnú slovenskú pochúťku jednoducho doma s naším receptom.

Ingrediencie

Na cesto

  • 2 šálky hladkej múky,
  • 4 – 6 veľkých zemiakov,
  • 1 veľké vajce,
  • 1/2 šálky vody,
  • štipka soli.

Na omáčku

  • 200 g bryndze
  • 200 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla alebo masti
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte cesto na halušky. Zemiaky očistite a nastrúhajte do veľkej misy. Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli vajíčka a vodu. Vytvorte hladké cesto. Cesto by malo byť pomerne husté, ale stále ľahko tvarovateľné. Podľa potreby ešte môžete na zahustenie pridať múku.
  2. Teraz si pripravte hrniec s vriacou osolenou vodou. Môžete použiť špeciálny hrniec na halušky s perforovaným dnom alebo obyčajný hrniec s otvormi na odtok vody. Ak máte taký hrniec, použite ho, pokiaľ nie, tak si vodu nechajte cca 2 cm nad dnom hrnca.
  3. Cesto teraz pridajte do hrnca tak, že naň budete poklepávať alebo pretláčať malými dierkami. Voda by mala byť horúca, ale nie vriaca. Cesto sa bude variť krátko, kým nevypláva na povrch.
  4. Až halušky vyplávajú na povrch, počkajte ešte asi 2-3 minúty a potom ich vyberte. Ich vzhľad je trochu podobný rezancom.
  5. Medzitým si pripravte omáčku. Na panvici rozpáľte maslo alebo masť, pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju dozlatista. Pridajte na kocky nakrájanú slaninu a smažte ju do chrumkava.
  6. Keď sú halušky hotové a slanina osmažená, pridajte halušky do panvice a premiešajte s cibuľou a slaninou. Na záver pridajte bryndzu a premiešajte, kým sa syr nerozpustí a vytvorí krémovú omáčku.
  7. Zemiakové halušky z múky osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
  8. Podávajte horúce a môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou pre pridanie čerstvej chuti.

Ďalšie chutné recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.