Bryndzové pirohy – slovenská klasika plná prekvapení

Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta,slovenský klasický pokrm, ktorý ohromil celý svet. Lahodné jedlo plné chuti a zaujímavých spojení. Vyskúšajte tradičný postup a pridajte doň neobvyklé ingrediencie.

Ako vznikli bryndzové pirohy

Na Slovensku sa bryndza radí medzi tradičný pokrm, ktorý sa pridáva ku kdejakému jedlu. Pripravuje sa a patrí najmä do jarného jedálnička, pretože ovce majú na pastve dostatok čerstvej a zelenej trávy. Vďaka tomu vznikal lahodný a oveľa kvalitnejší ovčí syr, z ktorého je bryndza vyrobená. Preto sa hlavne na jar pripravovali halušky, pirohy s bryndzou a rôzne nátierky, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve ovčí syr.

Bryndzové halušky sú možno známejšie ako samotné pirohy, zemiakové taštičky si ale zamilujete už pre ich vzhľad aj neodolateľnú chuť. Zaujímavosťou je, že sa na pirohy aj halušky používajú rovnaké ingrediencie, avšak zakaždým vzniknú úplne odlišné jedlá, ktoré sa servírujú inak. Ako teda pripraviť lahodné bryndzové pirohy so slaninou?

Vyskúšajte si pripraviť aj pirohy na sladko - s tvarohou náplňou a džemom. 

Recept na bryndzové pirohy

Na tradičných pokrmoch českých a slovenských kuchýň je skvelé to, že nepotrebujete žiadne zvláštne suroviny. Oproti modernej kuchyni, kde sa nachádza mnoho exotických korenín a ingrediencií, sa s týmto klasickým receptom na domáce bryndzové pirohy zo zemiakového cesta nemusíte báť toho, že by ste v zásobách nenašli všetky suroviny.

Zabudnite na mrazené bryndzové pirohy, pripravte si ich doma rýchlo a jednoducho.

Zdroj foto: NanaTee / Shutterstock.com

Suroviny

  • 500 g polohrubej múky,
  • 1 stredné vajcia,
  • 200 ml vlažnej vody,
  • 350 g zemiakov,
  • 125 g bryndze,
  • 60 g masla,
  • 2 lyžičky soli.

Postup prípravy

Na tomto recepte si obľúbite predovšetkým to, že je príprava veľmi jednoduchá a pomerne rýchla.

  1. Zo všetkého najskôr si v osolenej vode uvarte zemiaky v šupke. Potom ich nechajte vychladnúť, môžete si ich pripraviť aj deň dopredu.
  2. Studené varené zemiaky olúpte a na jemnom strúhadle nastrúhajte do misy.
  3. Do druhej misy nasypte múku a pridajte asi dve lyžice zemiakov spolu s vajcom, vodou a lyžičkou soli.
  4. Vypracujte poddajné cesto, ktoré nakoniec vytvarujte do tvaru gule a nechajte odpočívať zakryté pod kuchynskou utierkou asi štvrť hodiny.
  5. Medzitým si môžete pripraviť náplň do pirohov. Do misy so zvyšnými zemiakmi pridajte bryndzu a trochu masla pre jemnú chuť. Všetko dôkladne prepracujte, prípadne dochuťte trochou soli.
  6. Pozor na slanosť samotnej bryndze, možno nebude soľ vôbec potrebná. Náplň máte behom pár minút hotovú.
  7. Po pätnástich minútach sa môžete pustiť do tvorenia pirohov.
  8. Rozdeľte si cesto na bryndzové pirohy napoly a na múkou posypanej doske vytvorte z cesta placku. Čím tenšia, tým lepšie.
  9. Z cesta vykrajujte kolieska, na to môžete použiť hrnček alebo pohárik.
  10. Na polovicu kolieska naneste lyžičkou náplň a druhou polovicou cesta náplň priklopte. Aby naplnený polkruh pri sebe dobre držal, použite vidličku a stlačte okraje k sebe.
  11. Pripravte si hrniec s osolenou vodou a priveďte vodu do varu. Do vriacej vody vložte pripravené pirohy a dbajte na to, aby sa cesto neprilepilo na dno alebo steny hrnca.
  12. Varte ich do chvíle, než vyplávajú na hladinu, potom stiahnite teplotu na polovicu a varte ešte asi päť minút. Nakoniec stačí pirohy scediť a rovno podávať.

Pri servírovaní môžete zemiakovo bryndzové pirohy posypať opraženou cibuľkou spolu so slaninou, takú kombináciu si určite zamilujete už počas prvého sústa. K tradičnému receptu sa hodí aj čerstvá jarná cibuľka, pažítka alebo dokonca kôpor. V niektorých receptoch nájdete aj paradajkovú omáčku, ktorou sú pirohy preliate.

Tip: Skúste uvarené pirohy ešte upiecť na panvici s tukom, dodáte pokrmu ďalší rozmer.

Zdroj: makova-panenka.cz

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.