Pečené pirohy – plnené mletým mäsom a šampiňónmi

Pirohy majú pôvod v Strednej a Východnej Európe. Môžu sa pripravovať na slano, ale aj na sladko. Najčastejšie sa plnia tvarohom, mletým mäsom, kyslou kapustou, syrom alebo bryndzou.

Pirohy sú najpopulárnejšie u našich susedov v Poľsku, kde sa podávajú pirohy s vyprážanou cibuľkou. Na slovensku sú zase obľúbené tradičné bryndzové pirohy alebo pirohy na sladko s džemom a tvarohovou náplňou. Príprava pirohov vo všeobecnosti nie je zložitá, takže určite vyskúšajte aj tieto domáce pečené pirohy plnené mletým mäsom a šampiňónmi.

Recept na pečené mäsové pirohy

Vyskúšajte chutný recept na najlepšie domáce pirohy plnené mletým mäsom.

Suroviny

  • 250 g mletého mäsa (morčacieho, bravčového alebo hovädzieho),
  • 300 g polohrubej múky,
  • prášok do pečiva (stačí polovica balenia),
  • 150 g čerstvých šampiňónov,
  • 80 g masla,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • téglik smotany,
  • žĺtok,
  • korenie a soľ,
  • mletá paprika.

Postup prípravy

  1. Do veľkej misy nasypeme polohrubú múku, pol balíčka prášku do pečiva, pridáme maslo, smotanu a osolíme.
  2. Zo surovín vymiesime cesto, dobre ho prepracujeme, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky asi na 45 minút.
  3. Zatiaľ čo nám cesto bude odpočívať, olúpeme si cibuľu a nadrobno si ju nakrájame.
  4. Šampiňóny olúpeme a nakrájame nadrobno.
  5. Na panvici si rozohrejeme olej, naň položíme mleté mäso, pokrájanú cibuľu a šampiňóny. Dobre premiešame, pridáme mletú papriku, osolíme a okoreníme.
  6. Mäso necháme opekať do doby, kým sa nám zo zmesi nezačnú tvoriť hrudky.
  7. Keď je mäso hotové, môžeme sa pustiť opäť do cesta. To si vyberieme z chladničky a rukami ho dobre premiesime.
  8. Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenkú placku. Následne vykrajujeme kolieska asi s priemerom desať centimetrov.
  9. Na každé vzniknuté koliesko pokladáme asi jednu lyžičku mäsovej zmesi.
  10. Oddelíme si žĺtok od bielka a žĺtok vyšľaháme. Vyšľahaným žĺtkom potrieme vždy kraje cesta, dobre preložíme a pritlačíme. Vidličkou ešte pritlačíme okraje.
  11. Tvoríme plnené polkruhy, teda pirohy.
  12. Na plech položíme papier na pečenie a všetky pirohy naň vyskladáme.
  13. Pečieme v rúre asi 25 minút, kým nezozlátnu.

Po upečení pirohy vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!


Ďalšie chutné recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.