Pastierske placky – plnené zemiakové placky lacno a rýchlo

Zdražuje sa úplne všetko, ale ten, kto má nakŕmiť z rovnakého platu celú rodinu, to spozná vo svojej peňaženke najciteľnejšie. Ešteže existujú lacné jedlá, ako napríklad pastierske placky, ktoré sú zároveň chutné a zavďačia sa všetkým.

Suroviny, z ktorých vykúzlite veľa za málo peňazí

Pokiaľ chcete ušetriť na jedle, musíte sa naučiť najmä využívať všetky potraviny, a to bezo zvyšku. Pokiaľ vám zostane chlieb, dá sa osmažiť obalený vo vajíčku, ale tiež sa dá nakrájať na kocky a opiecť spoločne so šunkou a zeleninou. Áno aj tak zdanlivo obyčajné jedlá, chutia skvele.

Varte tiež z potravín, ktoré sú lacné a pritom nadobudnú objem tak, že vám ešte po večeri určite niečo zostane. Naučte sa variť strukoviny, ale tiež využívajte ovsené vločky alebo krúpy. A keď máte chuť na mäso, môžete si pripraviť to sójové. Stávkou na istotu sú aj zemiaky, ktoré môžete zapekať a pripravovať na všetky spôsoby, rovnako tak ako recepty na cestoviny alebo ryžu.

Vyskúšať ale môžete aj recept našich predkov – pastierske plnené zemiakové placky. V skorších dobách si totiž ľudia museli všetko pripravovať sami a mnohokrát okrem múky a toho, čo si vypestovali, nemali nič. Napriek tomu sa dobre najedli a boli plní sily. Skúste to tiež.

Recept na pastierske placky

Recept na pastierske placky plnené zemiakovou zmesou je jednoduchý a zvládnete ho rýchlo aj u vás doma. Okrem toho vám na prípravu postačí minimum surovín.

Suroviny

  • 500 g hladkej múky,
  • 400 g zemiakov,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • 300 ml vody,
  • soľ,
  • olej,
  • nasekaná petržlenová vňať.
plnené placky zemiakovou zmesou
Zdroj foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Hladkú múku si najskôr preosejeme do misy, pridáme vodu a štipku soli. Spracujeme cesto, ktoré by malo byť hladké a nemalo by sa lepiť.
  2. Cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme v kľude.
  3. Zemiaky si olúpeme a uvaríme, potom pokrájame na maličké kocky a osolíme. K zemiakom potom pridáme posekanú petržlenovú vňať a nadrobno nakrájanú cibuľu.
  4. Hotové cesto si rozdelíme na viac častí, potom rozvaľkáme a tvoríme placky, ktoré uprostred naplníme zemiakovou zmesou, nakoniec kraje cesta prikryjeme.
  5. Takto plnené placky so zemiakovou zmesou potom vyprážame na rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán.
Tip: Zemiakové placky môžete naplniť aj mäsom alebo k zemiakom pridať kúsok údeniny.

Zdroj: bestrecipes.com


Tipy na ďalšie recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.