Nepečený citronový cheesecake s korposom z ďatlí

Blíži sa leto, a to priamo volá po osviežujúcich dezertoch. Klasické piškótové koláče a bábovky si schovajte na chladnejšie daždivé dni. Do letných horúčav si dnes spoločne pripravíme nepečený citrónový cheesecake. Použijeme navyše prírodné sladidlo v podobe ďatlí.

Tento recept spĺňa mnoho trendy diétnych zásad. Ide o raw recept a vďaka tomu, že sú do korpusu pridané ďatle, sa navyše mohlo šetriť s rafinovaným cukrom. A hoci vyložene za fitness recept by sme tento cheesecake neoznačili, ak počas diéty občas potrebujete „zhrešiť“, tento cheesecake je ideálnou voľbou. Je plný chuti a v porovnaní s mnohými alternatívami sú jeho kalorické hodnoty priaznivejšie.

Recept na citrónový cheesecake

Suroviny

Korpus

  • 150 g – mleté mandle,
  • 100 g – sušené ďatle,
  • 1 lyžica – kokosový olej,
  • 1 lyžička – citrónová šťava / kôra.

Náplň

  • 250 g – polotučný tvaroh ve vaničce,
  • 250 g – krémový syr,
  • 2 ks – žĺtok vajec,
  • 70 g – cukor (prípadne nahraďte adekvátnym množstvom alternatívy cukru),
  • 50 g – ztužovač za studena,
  • šťava (a kôra) z polovice citróna.

Postup prípravy

  1. Začať musíte vždy korpusom. V prvom rade rozmixujte sušené ďatle, z tých vám musí vzniknúť pasta bez akýchkoľvek kúskov. Pasta bude pomerne tuhá a lepivá, čo je žiaduce. Korpus vďaka tomu bude dobre držať pohromade.
  2. Následne premixujte alebo ručne vymiešajte s mandľovou pastou rozpustený kokosový olej a lyžičku citrónovej šťavy, alebo trochu nastrúhanej kôry z citrónov. Malo by vám vzniknúť čiastočne drobivé cesto, ktoré sa ale dá tvarovať. Konzistenciu môžete upravovať dodaním niektorej zo zložiek z ingrediencií.
  3. Vyložte tortovú formu papierom na pečenie. Na dno natlačte rovnomerne pripravenú hmotu na korpus. Hotový ho dáme do chladničky vychladiť a vrhneme sa na krém.
  4. Žĺtky vyšľahajte do peny spoločne s cukrom. Pridajte syr a tvaroh a opäť zľahka prešľahajte. Pridajte šťavu z polovice citróna a tiež môžete pridať aj kôru. Do pripravenej zmesi potom zapracujte podľa návodu stužovač. Následne nalejte na korpus a vráťte opäť asi na tri hodiny do chladničky.

Dozdobiť a dochutiť sa dá polevou, napr. citrónovým curdom, alebo trochou ovocia, ale to už necháme na vašej fantázii. Cheesecake bude skvele chutiť aj v základnom variante.


Vyskúšajte tiež recept na:

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.