Pestrec mariánsky: Účinky, užívanie, pestovanie

Pestrec mariánsky je vhodný, keď si chcete detoxikovať organizmus, je to liečivá bylina. Blahodarné účinky pestreca pôsobia hlavne ako ochrana pred pečeňovými chorobami.

Pôvodnou domovinou pestreca mariánskeho (lat. Silybum marianum ) je teplá oblasť Stredomoria. V našich končinách, čo zahŕňa strednú Európu, je iba udomácnený.

Vzhľad pestreca

Jeho vzhľad je impozantný, pretože sa jedná o 60 až 150 cm vysoký bodliak s purpurovo červenými až fialovými kvetmi. Niekto ho považuje za otravnú burinu, iní si ju na svojej záhradke užívajú a pestujú. Keď sa tejto byline, milujúcej teplo, dostane vhodných podmienok, nie je jej pestovanie príliš náročné.

Účinky pestreca mariánskeho

Hlavnou obsahovou látkou je sylimarín, zložený zo silíc a flavonoidových zlúčenín, ako je silybín, silydianín a silycristin. Okrem nich v semenách pestreca mariánskeho nájdeme niektoré aminokyseliny, cukry a oleje s vyšším podielom nenasýtených mastných kyselín. Všetky tieto účinné látky pôsobia na pečeňový parenchým, priaznivo ovplyvňujú tvorbu žlče a jej distribúciu. Preto sa bylina používa na liečbu ochorení pečene i žlčníka. Jej účinky boli známe už v staroveku a tešíme sa z nich aj v modernej dobe:

  • Pestrec chráni pečeň pri dlhodobom užívaní liekov.
  • Detoxikuje telo od škodlivín. Používa sa preto aj pri otravách hubami, predávkovaní drogami, jedmi alebo alkoholom.
  • Pestrec môže mierne zvyšovať krvný tlak, je teda vhodným prostriedkom pre osoby, ktoré trpia nízkym tlakom. Chráni cievy a žily, lieči hemoroidy.
  • Zrýchľuje a zlepšuje trávenie vďaka obsahu vlákniny.
  • Reguluje zvýšený cholesterol alebo hladinu cukru v krvi.
  • Pomáha pri pľúcnych aj gynekologických problémoch, pri astme a alergiách.

Ako užívať pestrec mariánsky?

Ak si budete pestrec mariánsky pestovať sami, potom najúčinnejšou a najjednoduchšou formou použitia liečiva je semená pomlieť. Pretože mleté ​​plody rýchlo žltnú, je vhodné si pripraviť vždy toľko prášku, koľko spotrebujete. Zvyšok by mal byť skladovaný vo vzduchotesnej nádobe s vekom v suchu a chlade (použiť možno napríklad obaly od šumivých vitamínov). Ak by ste toto nedodržali, bude účinok semien skôr kontraproduktívny a pečeni môže ublížiť. Mleté semená je možné využívať v kuchyni rôznym spôsobom – posypať nimi zeleninové šaláty, pridať do polievky, do smoothie alebo do jogurtu.

Čaj z pestreca mariánskeho

Obľúbenou formou konzumácie tejto byliny je čaj z roztlčených plodov, čím sa umožní vylúhovanie účinných látok. Tu sa ponúka otázka, ako rozdrviť pestrec. Ideálne je vziať si na pomoc mažiar. V ľudovom liečiteľstve sa používajú na čaj aj listy z pestreca, ktoré sa trhajú v máji a v júni a potom sa sušia. Na osladenie nápoja využite med, ktorý je vhodnejší ako rafinovaný cukor. Čaj je ale možné piť aj bez ochutenia.

Zdroj foto: Lunov Mykola / Shutterstock.com

Olej z pestreca mariánskeho

V lekárňach a v predajniach so zdravou výživou je možné kúpiť olej z pestreca mariánskeho, ktorý má jemnú olejovú vôňu a žltkastú farbu. Býva bez prímesí iných druhov olejov. Liečivé účinky má tento olej iba v prípade, že je nefiltrovaný, takže môže mať aj ľahký zákal a obsahovať jemné zvyšky semien. Na detoxikáciu pečene sa používajú dve polievkové lyžice nefiltrovaného oleja denne. Možno ho zjesť s jedlom aj bez neho. Odporúča sa dodržať mesačnú kúru a potom si dať štrnásť dní pauzu.

Viete, že olej z pestreca mariánskeho možno použiť aj na vlasy? Preniká totiž do hĺbky pokožky a vyživuje korienky vlasov, ktoré sú potom vláčne a jemné. Väčšinou sa olej nanesie na vlasovú pokrývku, dobre sa premasíruje, potom je treba vlasy zabaliť do fólie a ako ďalšiu vrstvu dať uterák. Necháte pôsobiť asi dvadsať minút. Následne vlasy opláchnete šampónom.

Je vhodný pestrec pre zvieratá?

Niekto sa môže pýtať, či možno pestrec mariánsky dávať aj zvieratám. Odpoveď znie, áno. Existuje pestrec pre psov. Jedná sa o za studena lisovaný olej, ktorý pomáha detoxikovať psí organizmus. Je tiež zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré zlepšujú metabolizmus. Pestrec pre kone sa používa ako doplnkový prostriedok pri kŕmení zvierat, ktorý zlepšuje ich stravu nielen po chuťovej stránke. Aj u koní má táto bylina skvelé výsledky pri posilňovaní látkovej premeny.

Kedy pestrec mariánsky neužívať?

  • Aj pestrec má nežiaduce účinky. Pred jeho používaním je potrebné sa poradiť s praktickým lekárom o jeho vhodnosti pre konkrétnu osobu. Mohol by totiž zasahovať do súčasnej liečby liekmi.
  • V priebehu užívania sa môže objaviť hnačka, nevoľnosť, nadúvanie, plynatosť a podráždený žalúdok. Vyhnúť sa jeho užívaniu by sa mali tehotné a dojčiace ženy vzhľadom na to, že nie je dostatok informácií o bezpečnosti užívania tejto liekovky.
  • Pri peľovej alergii na chryzantému, nechtík, ambróziu či sedmokrásku sa javí užívať pestrec mariánsky ako nevhodné. Môže spôsobiť vyrážku aj závažnú alergickú reakciu.
  • Konzumovať by ho nemali ani ženy, ktoré sú liečené na myómy alebo endometriózu, rakovinu prsníka, maternice či vaječníkov, pretože táto bylina má aj estrogénne účinky.
  • Existujú aj interakcie pestreca mariánskeho s liekmi – s  antihistaminikmi či s liečivami na zrážanie krvi, na zníženie cholesterolu, na plodnosť, potenciu, proti rakovine, antivirotikami a ďalšími.
Zdroj obrázku: gigello / Shutterstock.com

Pestovanie pestreca mariánskeho

Už sme si povedali, že tento bodliak pochádza z teplého Stredomoria. Már rád teplo a dostatok tepla. Jeho stanovište by malo byť chránené pred vetrom aj prílišným suchom. Ideálna pôda je s neutrálnou reakciou a bohatá na vápnik. Pred výsevom je možné zeminu obohatiť o fosforečné a draselné hnojivá. Na jar sa osivo pestreca mariánskeho pre rýchlejšie klíčenie namočí do teplej vody, osuší a následne vyseje do riadkov hlbokých asi 3 centimetre, ktoré sú od seba vzdialené približne pol metra. Je to dôležité dodržať, pretože bodliak je pomerne veľkou bylinou, tak aby mali jednotlivé rastliny dostatok miesta na svoj rast. Po vyklíčení sa rastliny vytriedia na vzdialenosť cca 20 – 40 centimetrov.

Bylina kvitne v júli a auguste. Plodom sú nažky s bielym páperím, ktoré sa zbierajú od augusta do septembra. Tesne pred zrelosťou sa celé hlavičky s nažkami urežú a uložia na suché miesto, ktoré je dobre vetrané. Tu dozrievajú. Domáca príprava plodov, ktoré sa v liečiteľstve využívajú, je pomerne náročná, ale stojí za to. Po vyzretí plodov treba šištice vymlátiť a plody zbaviť páperia. Teraz sú pripravené na použitie, keď sa spracovávajú buď mletím, alebo sa konzumujú celé. Najviac účinných látok je totiž najmä v obale semien.

Zdroj: sciencedirect.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.