Domáca oškvarková nátierka – jednoduchý recept

Na prípravu skvelej oškvarkovej nátierky by ste mali použiť najlepšie doma pripravené oškvarky, ktoré vzniknú pri výrobe masti. Získate tak hneď o jeden domáci produkt navyše, a hlavne budete mať istotu, že vami pripravené škvarky sú naozaj poctivé. Samotná oškvarková nátierka je veľmi jednoduchá a poteší všetkých stravníkov.

Čo sú to oškvarky

Oškvarky sa vytvoria zo zvyšku tkaniva, ktoré vám zostane po vyškvarení tuku. Najbežnejšie sú oškvarky z bravčového mäsa, ale niektorí kuchári skúšali experimentovať a dokonca sa im podarilo vytvoriť túto delikatesu aj z jedlých lupenatých húb. Klasické oškvarky však vznikajú tak, že masť s kúskami mäsa hodíte na silne rozpálenú panvicu. Dochutíme soľou a rascou pre ešte lepšiu chuť. Pre tú najlepšiu oškvarkovú nátierku odporúčame mať domáce oškvarky z bravčového mäsa.

TIP: Určite máte radi aj vajíčkovú nátierku. Vyskúšajte overený recept.

Recept na domácu oškvarkovú nátierku

Táto vynikajúca domáca oškvarková nátierka rozhodne nie je diétna, ale občas a v primeranej miere si ju môže dopriať každý. Je to lahôdka, ktorá sa skvele hodí aj na sviatočný stôl v podobe jednohubiek.

Suroviny (pre 4 osoby)

  • 200 g domácich oškvarkov (ak nemáte, pokojne ich môžete kúpiť v obchode),
  • 1 vajce uvarené natvrdo,
  • 1 väčšiu cibuľu nakrájanú nadrobno,
  • 1 polievkovú lyžicu plnotučnej horčice,
  • čerstvo mleté ​​korenie a soľ na dochutenie.
Oškvarková nátierka
Zdroj foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Pracovný postup

  1. Oškvarky pomeľte. Môžete na to použiť mlynček na orechy alebo na mäso.
  2. Pridajte k nim nadrobno nakrájanú cibuľu a vajíčko nastrúhané na stredne jemnom strúhadle. Môžete len popučiť vidličkou.
  3. Všetky suroviny okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a pridajte horčicu.
  4. Môžete celú zmes aj osoliť, ale nezabudnite na to, že škvarky samy o sebe už bývajú dosť slané.
  5. Nakoniec všetko veľmi dôkladne premiešajte, aby sa suroviny dostatočne spojili.

Celú oškvarkovú nátierku s cibuľou a vajcom môžete rozmixovať ručným mixérom, aby bola naozaj jemná a ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom. Hotová oškvarková nátierka vám v chladničke vydrží aj niekoľko dní.

TIP: Vyskúšajte aj recept na oškvarkové pagáče


Tipy na ďalšie obľúbené nátierky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.