Hliva ustricová: Pestovanie, účinky a recepty z hlivy

Hliva ustricová je nenápadná huba, ktorú si ľahko vypestujete aj u vás doma. Hliva ustricová má liečivé účinky a úspešne dokáže bojovať aj s vírusmi a baktériami. 

Význam hlivy ustricovej

Nielen jej druhové meno, ale aj vzhľad je odvodený od ustríc, ktorým sú klobúčiky hlivy nápadne podobné. Väčšinou majú v priemere tak 5-25 cm a rastú vo vrstvách nad sebou. Vrstiev býva niekoľko, takže celé trsy hlivy môžu dosahovať až niekoľko kilogramov .

Hliva ustricová (lat. Pleurotus ostreatus )  je sladkastej chuti a silne vonia po hubách. Rastie na kôrach listnatých stromov od jari až do zimy. Najčastejšie ju objavíme na bukoch a vŕbach takmer po celom svete. Možno ju pestovať aj umelo, a to ako v priemyselných, tak aj domácich podmienkach.

Zdroj foto: Olha Afanasieva / Shutterstock.com

Staršie plodnice bývajú pokryté bielym povlakom, vzdialene pripomínajúcim pleseň. Nemusíte mať strach, je to len poprašok vyklíčených výtrusov plodníc z horných radov, a ide o úplne prirodzený a neškodný jav, ktorý môže vznikať aj pri skladovaní.

Ďalšie druhy hlivy

  • Hliva pľúcna (lat. Pleurotus pulmonarius )
  • Hliva olivová (lat.  Omphalotus olearius )
  • Hliva kráľovská (lat. Pleurotus eryngii )
  • Hliva dubová (lat.  Pleurotus dryinus )
  • Hliva himalájska (lat.  Pleurocybella porrigens )
  • Hliva klamná (lat. Omphalotus illudens )
  • Hliva miskovitá (lat.  Pleurotus cornucopiae )

História priemyselného pestovania hlivy

Prvým priekopníkom v pestovaní hlivy v domácich podmienkach bol nemecký mykológ R. Falck v roku 1917. Dnes medzi najväčších mimoeurópskych producentov hlivy ustricovej patrí Čína, Thajsko, Pakistan a USA. Je treťou celosvetovo najpestovanejšou hubou s celkovou ročnou produkciou cez 2,5 milióna ton.

História uvádza, že už pred niekoľkými storočiami si ľudia, ktorí objavili hlivu ustricovú v lese odnášali hubu aj s hlinou domov, aby ju umiestnili do vlhka, kde by im ďalej, napríklad aj niekoľko nasledujúcich rokov, plodila.

S priemyselným pestovaním na potravinárske účely sa začalo až pomerne dosť dlho po vojne. Ako prví sa toho ujali maďarskí mykológovia, ktorí založili svoje plantáže na topoľovom dreve. Ale vzhľadom na mnohé okolnosti, ako bol nedostatok topoľového dreva, jednoročný zber, malé výnosy, čoskoro od tejto činnosti upustili. 

O desať rokov neskôr na túto činnosť nadviazalo Taliansko, kde hlivu pestovali na pšeničnej slame a kukuričnom lupení. A za ďalších pár rokov sa do biznisu s hlivou vložila Ázia a začala ju pestovať na rôznych rastlinných odpadoch. Dopyt ale vzrastal, a tak sa v roku 2000 stala svetovým veľkoroducentom hlivy ustricovej Čína, s ročnou produkciou 1,3 milióna ton. Najväčšími európskymi pestovateľmi sú dnes Taliansko, Francúzsko, Maďarsko a Poľsko.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Pestovanie hlivy ustricovej

Hliva ustricová je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá, a vďaka tomu si vyslúžila prezývky ako zázračná huba alebo elixír mladosti .

Predovšetkým potrebuje svetlo, takže sa nehodí pestovať hlivu niekde v temných pivniciach, pretože bez svetla na úrodu budeme čakať márne. Ďalšou podmienkou je vlhko a teploty cca 15-18 stupňov Celzia. Do miešania vlastného substrátu na pestovanie hlivy vám neodporúčame sa púšťať.

Pestovanie v kúpenom substráte

Oveľa jednoduchšie, a tiež efektnejšie, je zakúpiť si profesionálne pripravený substrát, ktorý má po bokoch otvory, kadiaľ hliva porastie. Ak si teda také balenie hlivovej záhradky kúpite (cena je asi 6,00 € – 10,00 € za jedno balenie), a donesiete domov, potom ho hneď umiestnite na teplejšie miesto s izbovou teplotou, kde si nejakú chvíľu pobudne.

Aby nám ale v tejto izbovej teplote hliva ustricovitá nevysychala, narežeme spodnú časť balenia a touto otvorenou stranou postavíme na tácku, do ktorej nalejeme vodu, aby sme podporili udržiavanie vlhkosti. 

Zhora do všetkých štyroch rohov zapichneme špajdle a na ne natiahneme voľnejšie igelitové vrece, čím si vyrobíme provizórny fóliovník. Vodu do tácky pravidelne dolievame. V izbovej teplote bude až dovtedy, kým nám substrát neprerastie. Že sa tak stalo, spoznáme podľa toho, že sa v bočných otvoroch objaví podhubie. To je ten pravý čas na to, aby sme celé balenie preniesli do teploty 15-18 stupňov. Tam zostane 2-3 týždne a po tejto dobe sa už zbiera prvá úroda. 

Hliva ustricovitá plodí vo vlnách, čo znamená, že sa pozbiera prvá vlna húb, substrát si cca týždeň odpočinie a začne rodiť druhýkrát. Takto vydrží „rodiť“ 2-3 mesiace a potom už je jeho život ukončený.

Zdroj foto: Sergejs Skopincevs / Shutterstock.com

Pestovanie hlivy na pni

Neviete, ako sa zbaviť starého pňa na záhrade? Nemusíte ho náročne likvidovať, jednoducho ho naočkujte hlivou. Nielen, že ho ekologicky rozložia, ale tiež ju môžete pravidelne žať. Ako naočkovať peň?

  1. Zaobstarajte si násady hlivy v drevených sadbových kolíkoch.
  2. Do pňa vytvorte otvory 10 mm vrtákom.
  3. Násady hlivy do týchto otvorov jednoducho vložte.

Alebo môžete očkovať peň pomocou kaše, ktorú vytvoríte zmiešaním hlivového podhubia s vodou. Vzniknutú kašu nechajte odstáť 2 dni na teplom mieste, a následne ju do vytvorených otvorov jemne votrite.

Starostlivosť o peň

Musíte vždy dbať o to, aby vami naočkovaný peň bol stále vlhký. Takže ho neustále zalievajte, výhodou tiež bude,  keď ho prekryjete igelitovým vrecom, aby vlhkosť neodchádzala, a vytvorila sa prírodná mikroklíma. Prvé plodnice sa objavujú najčastejšie na jeseň a hliva bude plodiť tak dlho, kým peň jednoducho úplne nezlikviduje.

Zdroj foto: 8th.creator / Shutterstock.com

​​Pestovanie hlivy na polene

Pokiaľ nemáte žiadny peň, ktorý potrebujete zlikvidovať, aj tak môžete hlivu pestovať – a to jednoducho na polene dreva. Najvhodnejší je klát z listnatého stromu, ako je:

  • breza,
  • dub,
  • buk,
  • jelša,
  • topoľ, hrab a ďalšie.

Poleno by nemalo byť staršie ako pár týždňov od vyrúbania, v opačnom prípade by sa hliva neujala. Naočkovať ho môžete úplne rovnako ako peň, avšak po očkovaní musíte klát zabaliť do strečovej fólie, aby podhubie začalo poctivo pracovať a nevyschlo, pretože mu nebude dodávaná vlaha zo zeme.

Uložte ho najlepšie do pivničných priestorov, ak nastáva jar, presuňte ho na záhradu, ale najlepšie do tieňa, aby slnečné lúče klát nevysušili. Na polene z mäkkého dreva vyrastú prvé hlivy skôr než na tvrdom dreve.

Účinky hlivy ustricovej

  • znižuje cholesterol,
  • posilňuje imunitný systém,
  • spomaľuje rast nádorov,
  • je vhodná pre pacientov s cukrovkou,
  • pre pacientov s vysokým tlakom,
  • pri obezite,
  • beta glukán je považovaný za elixír večnej mladosti,
  • ruskí vedci izolovali z hlivy aj antibiotikum Pleurotin.

tradičnej čínskej medicíne sa po celé stáročia hliva používala na prípravu mastí a liečivých tinktúr proti zápalom, vírusom a baktériám. Čo ešte lieči hliva ustricová? Účinky hlivy ustricovej sa používajú pri liečbe hemoroidov, žilových problémov, vredov predkolenia, ekzémov, popálenín, strnulosti končatín a šliach, ale aj srdcovým problémom a pri rakovine.

Zdroj foto: nikkimeel / Shutterstock.com

Najviac cenenou látkou zo zdravotného hľadiska sú beta-glukány. Tie sa najviac podieľajú na obranyschopnosti organizmu a na znižovaní cholesterolu v krvi. Je ale potrebná dlhšia doba užívania (min. 2-3 mesiace). Glukány v tele aktivujú biele krvinky, ktoré potom ničia nepriateľské baktérie, vírusy a plesne. Hliva ustricová je vhodná na konzumáciu aj pre deti.

Vyskúšať môžete hlivu ustricovú s rakytníkovým olejom.

Vitamíny a látky, ktoré obsahuje hliva ustricová

  • vitamíny radu B,
  • vitamíny D, C, K,
  • stopové prvky ako železo, draslík, fosfor, sodík, zinok, selén, bór a jód,
  • najviac cenenou látkou sú beta 1,3-D glukány,
  • ďalšie látky ako mevinolin, niektoré proteíny, enzýmy, steroly, aminokyseliny, mastné kyseliny a množstvo ďalších látok.

Mletá a sušená hliva ustricová

Prášok hlivy ustricovej vzniká rozomletím sušených plodníc. Výhodou je, že sa dá rozomlieť aj tŕň (nožička), ktorá je pri varení veľmi tuhá na zužitkovanie, ale obsahuje rovnaké množstvo cenných prvkov, a preto je škoda ju nevyužiť. Hliva sušením, ani tepelnou úpravou nestráca cenné látky, ale napriek tomu sa snažme variť ju čo najkratší čas. Sušená má výraznú arómu a pridáva sa hlavne do polievok, šalátov a duseného mäsa.

Recepty z hlivy ustricovej

Čerstvá hliva má v kuchyni široké uplatnenie. Vyskúšajte rôzne recepty z hlivy ustricovej ako je polievka, guláš, zapečené alebo vyprážané jedlá a mnoho ďalších. 

Zdroj foto: Robert Przybysz / Shutterstock.com

Uveďme si niekoľko najlepších receptov z hlivy ustricovej, pochádzajúce z kuchyne našich mamičiek a babičiek:

Vyprážaná hliva ustricová

Hlivu ustricovú očistíme a rozdelíme na jednotlivé „rezne“. Tie vložíme do osolenej vody a necháme variť 10-15 minút, aby boli dostatočne mäkké a neboli gumové. Potom ich scedíme, necháme odkvapkať a vychladnúť.

Následne obaľujeme v klasickom trojobale. Hlivu vyprážame pekne do zlatista po oboch stranách a podávame so zemiakovou kašou alebo šalátom.

Guláš z hlivy ustricovej

Suroviny

  • 300 g čerstvej hlivy ustricovej
  • 2 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vývar
  • 2 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 1 ks paradajkový pretlak
  • 1 lyžička majoránky
  • rasca, soľ, korenie

Postup

  1. Na rozpálenej masti osmažíme pekne do zlatista väčšie množstvo nakrájanej cibule.
  2. Potom zaprášime červenou sladkou paprikou, ale môžeme pridať podľa chuti aj chilli. Hlavne pozor na spálenie!
  3. Po krátkom restovaní a neustálom miešaní, pridáme umytú a nakrájanú hlivu. Chvíľku opekáme a zalejeme pasírovanými paradajkami (popr. paradajkovým pretlakom). Nasleduje drvená rasca a niekoľko strúčikov prelisovaného cesnaku, soľ a korenie.
  4. Zostáva už len premiešať a zaliať vývarom (ak nemáme, tak vodou, ale jedlo potom budeme musieť poriadne dochutiť, napr. vegetou). Dusíme pod pokrievkou do mäkka a strážime, aby sa nám nevyvarila tekutina (dolievame).
  5. Pokiaľ sme mali správne množstvo cibule a vývar (vodu) dolievali tak akurát, tak nám vznikol dostatočne hustý guláš, ktorý už len v prípade potreby dochutíme soľou, čiernym korením a tiež majoránom.
  6. Ak sme to s tekutinou prehnali a guláš je príliš riedky, rozmiešame trošku hladkej múky s vodou a cez sitko vlejeme ku gulášu. Miešame a prevaríme ešte 15 minút.

Guláš z hlivy ustricovej podávame s knedľou alebo cestovinami, haluškami alebo napríklad len s chlebom.

Recept na polievku z hlivy ustricovej

Táto polievka sa nazýva aj falošná držková z hlivy ustricovej

Suroviny

  • Hliva ustricová podľa uváženia (približne 200g)
  • 2 cibule
  • masť
  • vývar (alebo voda)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hladká múka
  • soľ, korenie

Postup

  1. Dve cibuľky nakrájame nadrobno a speníme na rozpálenom oleji.
  2. Pridáme nakrájanú hlivu, zaprášime paprikou a prilejeme vývar (ak nemáme vývar, použijeme vodu, ale bude potrebné polievku dochutiť bujónom).
  3. Keď je hliva mäkká, tak ju osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak.
  4. V pohári si rozmiešame hladkú múku s vodou, a cez sito vlejeme do polievky, ktorú tým dostatočne zahustíme.
  5. Prevaríme 15 minút, dochutíme a polievku z hlivy ustricovej podávame s čerstvým pečivom.

Pečená hliva ustricová na panvici

Hlivu umyjeme a hlavičky natrháme na stredne veľké kúsky. Nemajte ich veľmi malé, nech vám kúsky hlivy ustricovej pečením nezmiznú úplne. Huby vložíme do zapekacej misky spolu s niekoľkými nevylúpanými strúčikmi cesnaku a nadrobno nakrájanou cibuľou. Pridáme kvapku oleja a maslo a tiež nejaké zelené bylinky (ak nemáte čerstvé, stačia sušené). Osolíme, okoreníme a dáme do rúry piecť tak 30-45 minút, kým nebude hliva mäkká (obraciame). Vodu neprilievame, ale strážime, aby sa nám hliva nepripálila.

Zdroj foto: Geshas / Shutterstock.com

Zapečenú hlivu ustricovú podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Omáčka z hlivy ustricovej

Vyskúšajte recept na chutnú omáčku z hlivy ustricovej:

  1. Jemne nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme čerstvé alebo sušené bylinky, ktoré máte radi (napr. tymián, majorán či rozmarín).
  2. Potom do hrnca vložíme na kúsky nakrájanú hlivu a premiešajte.
  3. Po chvíli opekania pridáme nové korenie (mleté ​​alebo drvené), rascu, soľ, korenie, podlejeme troškou vývaru (popr. vody) a dusíme 15 minút.
  4. Potom zmes necháme trochu vychladnúť.

Do mixéra vhodíme niekoľko vlašských orechov (staré orechy si deň vopred radšej namočíme do vody) a pridáme čiastočne vychladnutú hlivovú zmes. Mixujeme pekne dohladka. Pokiaľ by to bolo veľmi husté, zriedime omáčku prevarenou vodou.

Omáčku z hlivy ustricovej podávame ako prílohu k mäsu alebo natierame na pečivo a ozdobíme čerstvou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Zdroj: grocycle.com, gardeningknowhow.com, familystylefood.com, thekitchn.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.