Budapeštianska nátierka – recept na domácu pomazánku z tvarohu

Budapešťská, resp. budapeštianska nátierka je veľmi obľúbená a receptov na jej prípravu je mnoho, môžete sa tak stretnúť aj s rôznymi úpravami. Základom tejto pomazánky by však vždy malo byť maslo, mletá paprika, kyslá smotana, cibuľa a rasca. Pridať do nej však možno aj ďalšie suroviny podľa chuti.

Recept na budapeštiansku nátierku

Pripravte si zdravú budapešťskú pomazánku z tvarohu. Tejto jemnej nátierke neodolajú ani deti.

Suroviny

  • 300 g jemného tvarohu,
  • 75 g masla,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • 3 lyžice kyslej smotany,
  • lyžice celej rasce,
  • 2 lyžičky mletej sladkej papriky,
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti,
  • lyžička soli.

Postup prípravy

  1. Do misy dajte tvaroh a pomocou vidličky ho rozdrvte na menšie kúsky. Pridajte sladkú mletú papriku a dobre zapracujte, aby tvaroh získal farbu do oranžova.
  2. K tvarohu pridajte maslo a vymiešajte.
  3. Následne pridajte ešte kyslú smotanu, osoľte, okoreňte a pridajte rascu.
  4. Cibuľu nakrájajte najemno a prisypte k zmesi, všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili.
  5. Nátierka je takto hotová, pred podávaním je však dobré nechať ju aspoň chvíľu oddýchnuť v chladničke.

Skvele sa hodí na chlieb a iné pečivo, ale dať si ju môžete aj so zeleninou či ňou naplniť rolky zo syra a šunky.

Základom budapeštianskej nátierky sú vyššie spomínané suroviny, avšak pridať môžete aj niečo navyše. Niekedy sa napríklad vynechá korenie a pridá sa čerstvá nasekaná pažítka. Podľa chuti môžete pridať aj tavený syr či cesnak pre výraznejšiu chuť. S obľubou sa do tohto pokrmu pridávajú aj kapie, vďaka ktorým je nátierka naozaj papriková. Veľakrát sa používajú nakladané kapie, avšak skvelé sú tiež grilované a naložené v oleji. Záleží teda len na vás, na čo máte práve chuť.

Ďalšie recepty na nátierky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.