Rozmarín: Pestovanie, rozmnoženie a sušenie. Využite jeho liečivé účinky.

Rozmarín je známa bylinka, ktorú si môžeme vypestovať aj doma. Ako na jej pestovanie, množenie, sušenie a aké má liečivé účinky sa dočítate v článku. Aké je použitie rozmarínu v kuchyni?

Rozmarín je považovaný za symbol lásky a vernosti. Preto býva často vpletaný do svadobných venčekov neviest. Vetvičky rozmarínu sa tiež vkladali pod posteľ, kde mali zaistiť kvalitný spánok.

Rozmarín lekársky

Aj keď bolo vyšľachtených niekoľko desiatok odrôd tejto byliny, tou pravou však zostáva len jedna. Jej názov je Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis) je to vždyzelený poloker z čeľade hluchavkovité a radí sa medzi tradičné byliny.

Zdroj foto: Maren Winter / Shutterstock.com

Pre rozmarín sú typické drobné lístky podobné ihličiu so silnou aromatickou vôňou. Zhora tmavo zelené a lesklé, zospodu šedivé a matné. Na prelome jari a leta sa medzi lístkami objavujú drobné kvety, ktoré môžu byť modré, ružovkasté alebo biele. V našich podmienkach tvorí rozmarín menší kompaktný ker, ale vo svojej domovine dorastá až do výšky troch metrov.

Pestovanie rozmarínu

Pestovanie tejto bylinky je jednoduché. Rozmarín potrebuje priepustnú pieskovú pôdu a svetlo. Nemá rád prelievanie, ani nesmie stáť vo vode. Práve nadbytok vody býva najčastejšou príčinou úhynu. Rovnako dobre ako vonku sa mu darí aj v kvetináči. Zaujme svojím vzhľadom, rozvonia byt a je stále po ruke.

Ako rozmnožiť rozmarín

Rozmnoženie rozmarínu je taktiež veľmi jednoduché. Stačí si utrhnúť niekoľko vrcholových vetvičiek o dĺžke 10 -15 centimetrov, posadiť ich do piesku alebo dobrej zeminy a nechať zakoreniť na teplom mieste. Substrát je nutné stále udržovať mierne vlhký.

Ako zazimovať rozmarín

Každopádne ak ho budete pestovať vonku, bude nutné zaistiť zimovanie pri teplote 5 až 15 stupňov. Zimu vonku by totiž neprežil, preto je vhodnejšie praktizovať pestovanie v prenosnej nádobe. Cez leto ho umiestnime vonku na slnečnom bezvetrí a celý kvetináč zapustíme do zeme. Pred príchodom prvých mrazov ho zo zeme vyberieme a uschováme do prijateľného prostredia.

Ako strihať rozmarín

Rozmarín sa dá veľmi dobre tvarovať strihaním vetvičiek. Môže sa pestovať ako ker alebo tvarovaný stromček. Pestovateľským majstrovským kúskom je jeho tvarovanie do tvaru bonsaje, pretože kmienok pomerne rýchlo drevnatie, vráskavie a praská, čo navodzuje dojem starého stromu.

Zdroj foto: Alim Yakubov / Shutterstock.com

Zber a sušenie rozmarínu

Svoje uplatnenie častokrát nájde rozmarín aj v kuchyni. Ako korenie používame rastlinu čerstvú alebo sušenú. Ako teda spracovať rozmarín? K sušeniu aj k liečebným účinkom používame mladé, ešte ohybné lístky, zbierané v mesiacoch máj až jún. Sušenie prebieha v tieni pri teplote okolo tridsať stupňov. Usušená bylina má silnú gáfrovú vôňu a špecificky korenistú, možno až mierne horkastú chuť.

Pri rozmaríne, rovnako ako pri každej inej byline, platí heslo „všetko s mierou“. Rozmarín v tehotenstve, pokiaľ žena dojčí a deti do piatich rokov by ho radšej nemali užívať vôbec. Pokiaľ si neviete poradiť, radšej sa poraďte so svojim doktorom.

Liečebné účinky rozmarínu

Nemenej hodnotný je jeho prínos na ľudské zdravie. Je silne protizápalový a dezinfekčný, a tieto vlastnosti sa využívajú na výrobu rôznych liečebných elixírov. Okrem toho sa z nej pripravuje čaj na upokojenie, depresie, bolesti hlavy, ale aj na podporu pečene. Nálev zase slúži ako zdravý kondicionér na vlasy.

Zdroj foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Rozmarínová masť

Rozmarínová, no častejšie označovaná ako gáfrová masť. Zoženiete ju síce bežne v každej lekárni, ale nie je nad to, vyrobiť si ju doma zo zásob „čo domácnosť dala“. Poriadna dávka kvalitnej byliny bude zárukou výrazne účinnejšej masti.

Táto masť sa používa na bolestivé svaly a stuhnuté kĺby. Skvele funguje na bolesti hlavy, kedy si ju natierame na oba spánky, ďalej pri nádche a kašli (nanesená pod nos a na hrudník). Masť natretá na chodidlá pre zmenu účinne znižuje horúčku. Ako si gáfrovú masť pripraviť krok za krokom?

Zloženie

  • 250 gramov čistej bravčovej masti (možno nahradiť vazelínou zakúpenou v lekárni),
  • 2 plné hrste nasekanej vňate rozmarínu,
  • nádobku na výsledný produkt.

Postup

  1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme masť, ale nevaríme ju.
  2. Do tohto teplého základu vhodíme nasekanú vňať. Byliniek má byť toľko, aby boli úplne ponorené v rozpustenej masti alebo vazelíne.
  3. Necháme cez noc pekne odležať. Druhý deň zahrejeme a precedíme cez plátno.
  4. Ihneď plníme do pohárov a necháme stuhnúť.
  5. Skladujeme v chladničke, kde nám vydržia po celý rok.

Rozmarínový čaj

Čaj z rozmarínu má pozitívne účinky na bolesti kĺbov, podporuje trávenie a má pozitívny vplyv na nervový systém. Je známe, že vôňa z rozmarínu pomáha pri boji s nervozitou alebo stresom.

Postup

1 lyžicu sušeného rozmarínu (môže byť aj čerstvý) zalejte do hrnčeka vriacou vodou. Nechajte lúhovať približne 10 minút. Na dochutenie môžete použiť med alebo citrón.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.