Bazalka pravá – pestovanie, zber, účinky a bazalkové pesto

Zakladáte si bylinkový záhon a premýšľate, ktoré bylinky do neho umiestniť? Bazalka v ňom určite nesmie chýbať, pre jej široké využitie.

Pôvod bazalky

Bazalka pochádza z Indie  kde sa začala pestovať už v staroveku. Už vtedy bola bylinou blahorečenou a uctievanou predovšetkým pre svoje afrodiziakálne účinky. Indovia vtedy hojne používali zelenú medicínu a najstarší písaný bylinár, Shen Nung’s Pen Ts’ao, pochádzajúci z obdobia okolo roku 3 000 pred naším letopočtom, sa o bazalke tiež zmieňuje.

Keď o mnoho rokov neskôr doviezol Karol Veľký bazalku do strednej Európy, nebolo snáď jedinej kláštornej záhrady, na ktorej by nebola pestovaná. Predstavovala lásku a čistotu a máloktorý náboženský obrad sa bez nej zaobišiel. Bola symbolom spojenia medzi svetom naším a duchovným.

Najznámejšie druhy bazalky

Bazalka (Ocimum basilicum) sa radí medzi rastliny hluchavkovité. Na celom svete je ich viac ako 60 druhov a z roka na rok pribúdajú ďalšie. Najrozšírenejšia je v Afrike a Južnej Amerike. Dorastá do výšky 20 – 60 cm . Je to vždyzelená jednoročná rastlina. V dnešnej dobe už existuje okrem zelených odrôd aj odroda, ktorej listy sú tmavo fialové. Kvety bazaliek sú biele, pri fialovej odrode svetlo ružové.

Zdroj foto: pilipphoto / Shutterstock.com

Najčastejšie pestované druhy bazaliek:

  1. Bazalka pravá (Ocimum basilicum),
  2. Bazalka posvätná (Ocimum sanctum),
  3. Bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum),
  4. Bazalka indická (Ocimum tenuiflorum),
  5. Bazalka kilimandžárska (Ocimum kilimandscharicum),
  6. Bazalka americká (Ocimum americanum),
  7. Bazalka trpasličia pravá (Ocimum basilicum),
  8. Bazalka červená Chianti (Ocimum basilicum red).

V posledných rokoch sa do popredia záujmov pestovateľov dostali aj niektoré nové druhy, ktorých listy voňajú výrazne citrónovo alebo škoricovo.

Pestovanie bazalky

Pýtate sa, ako pestovať bazalku? Bazalku je možné pestovať vonku na záhrade v bylinkovom záhone, ale aj doma za oknom, v malom črepníku. Je na to potrebné dodržať niekoľko zásad:

  1. Sadeničku bazalky môžeme zakúpiť, ale väčšiu radosť budeme mať z vlastnoručne vypestovanej. Preto si zaobstaráme semienka. Marec až apríl sú optimálne mesiace na predpestovanie bazalky doma za oknom.
  2. Na tento účel používame výsevné misky či kvetináče naplnené substrátom zmiešaným s perlitom. Ten dodá pôde potrebnú vzdušnosť . Niekoľko semienok vložíme na povrch hliny a len ľahko prstom pritlačíme do hliny. Potom už stačí len pravidelne zavlažovať. Za 3 týždne máme krásne malinké rastlinky. Tieto presadíme do kvetináčov, ktoré môžu v druhej polovici mája už von na slniečko na záhradu. Uistite sa, že v čase umiestnenia von, už nehrozia žiadne mrazy, pretože tie by bazalku mohli zahubiť.
  3. Nezabudnite večne smädnú bazalku zalievať. Musíte to „vychytať“ tak, aby mala dostatok, ale nie nadbytok vody. Nezalievajte na listy a chráňte ju aj pred dažďom. Prievan ani vietor jej tiež nerobia dobre. Naopak tri základné veci, ktoré bazalka k životu potrebuje, sú dostatok svetla, vody a tepla.
Zdroj foto: Rabusta / Shutterstock.com

Zber bazalky

Z rastlinky využívame mladé výhonky a lístočky  Najväčšiu silu a tiež najkrajšiu arómu majú pred kvetom, čo býva cca v júni. Ak si chcete trošku predĺžiť „voňavé“ obdobie bazalky, zaštipujte prvé náznaky kvetenstva. Pýtate sa, kedy bazalku žať? Akonáhle začne bazalka kvitnúť drobnými kvietkami, nastala doba prvého zberu. Ak zožneme lístky opatrne, nepoškodenú rastlinku potom zrežeme, môžeme v septembri očakávať zber číslo 2. Táto rastlinka nevyžaduje hnojenie, ale pokiaľ ju prihnojujeme, dva týždne pred zberom s tým prestaňte!

Tretí zber už nebude, ale riešenie, ako si zaistiť bazalku aj na zimu, máme. Zasejte ju na jeseň doma a umiestnite ju na okno, starostlivo sa o ňu starajte a celú zimu z nej budete mať úžitok.

Bazalka a jej účinky na zdravie

Bazalka pravá napomáha nášmu tráveniu ísť správnou cestou. Vie upokojiť žalúdok, dokonca si vraj poradí aj s následkami bujarých večierkov. Tlmí kŕče, pôsobí proti nadúvaniu a celkovo zlepšuje metabolizmus. Upokojiť vie nielen žalúdok, ale aj psychiku. Je účinná proti stresu, úzkosti, nespavosti a bolestiam hlavy. Obklady z bazalky zase hoja rany, bodnutie hmyzom alebo zapareniny.

Komu bazalka neprospieva?

Všeobecne možno povedať, že malé množstvo bazalky neškodí ani tehotným či dojčiacim ženám. Pri použití bazalky v tehotenstve preto buďte radšej opatrnejší. Pokiaľ máte chuť na šalát Caprese s bazalkou, tak si ho pokojne dajte, ale denne piť bazalkový výluh, to rozhodne nerobte!

Využitie bazalky v kuchyni

Najviac známa je bazalka pravá svojim použitím v kuchyni ako korenie. Uplatnenie byliniek v kuchyni milujú najmä Taliani, ktorí nimi dochucujú väčšinu svojich jedál. Na dochutenie pokrmov sa používajú hlavne listy sekané alebo drvené. Bazalka sa používa čerstvá, sušená alebo mrazená. Svoje využitie potom nájde v omáčkach, polievkach, šalátoch, cestovinách alebo v kombinácii s rybím mäsom. Pokiaľ je úroda bazalky veľká, odporúčame skúsiť bazalkové oleje, marinády, dresingy alebo pesto. Do pozornosti sa dostáva aj bazalkový čaj.

Zdroj foto: j.chizhe / Shutterstock.com

Recept na bazalkové pesto

Tento recept na bazalkové cesto časom nestráca svoju sviežu zelenú farbu, nemá horkastú chuť a ak si ho urobíte dostatok, budete mať zásobu na celú zimu.

Suroviny:
50 – 70 listov bazalky (aby zostali stále krásne zelené, bude nutné ich blanšírovať – viď recept), 40 g píniových orieškov (vyberajte dobre, pretože mnohé ázijské oriešky sú silné horké. Radšej si kúpte pínie z Talianska, Ruska a pod. nech si nevhodnými orieškami nepokazíte celé dielo), 40 g strúhaného parmezánu, strúčik cesnaku, 100 ml panenského olivového oleja.

Postup prípravy:

  1. V kastróle priveďte do varu ľahko osolenú vodu, medzitým si nachystajte misu s veľmi studenou až ľadovou vodou. Bazalkové listy vhoďte do vriacej vody a ihneď ich cedníkom vylovte a ponorte do ľadovej vody, aby sa zastavil var. Výsledkom bude krásne zelená farba, ktorá taká už zostane.
  2. Bazalku poriadne osušte a rozmixujte spoločne s orieškami, parmezánom a pučeným cesnakom. Prilejte olej a nechajte všetky ingrediencie prepojiť. Pestom naplňte poháre a uložte ich v chladničke. Ak si ho chcete uchovať na zimu, rozdeľte pesto do tvoridiel na ľad a dajte zamraziť.

Čo je pesto a na čo sa využíva

Pokiaľ ste názov pesto  niekde počuli, ale neviete, o čo ide, poradíme vám. Je to v podstate dochucovacia pasta z rozmixovaných vopred daných surovín, ktoré k sebe dokonale chuťovo ladia. Pest je mnoho druhov, napríklad pesto z medvedieho cesnaku alebo pesto zo sušených paradajok, ale bazalkové je asi najznámejšie. Kedysi dávno sa pesta pripravovala v mramorových mažiaroch s pomocou drevených tĺčikov. Dnes ručnú prácu nahradili kuchynské prístroje.

Zdroj foto: Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Bazalkové pesto je možné použiť:

  • na rýchle dochutenie cestovín (uvarené cestoviny zmiešame s pestom a posypeme strúhaným parmezánom),
  • do bagiet a sendvičov (pestom natrieme pečivo, ktoré následne obkladáme napr. mozzarellou, paradajkami a lístkami rukoly),
  • na grilované mäsa či ryby,
  • na dochutenie grilovanej zeleniny,
  • ako rýchly dip (zmiešame grécky biely jogurt s pestom),
  • šalát Caprese (syr Mozzarella a plátky paradajok pokvapkané bazalkovým pestom).
Tip: Vyskúšajte hrianku, kde namiesto cesnaku potrite opečený chlieb bazalkovým pestom.

Zdroj: almanac.com, simplyrecipes.com

Ako pestovať ďalšie bylinky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.