
Pestovanie jahôd – jednoduchý sprievodca pre začiatočníkov
Milujete jahody a chceli by ste si vypestovať svoje vlastné? S naším návodom to zvládne každý. Stačí vybrať to správne miesto, umiestnenie jednotlivých rastlín rozmerať a pravidelne sa o ne starať. A čoskoro si budete pochutnávať na svojich vlastných jahodách aj vy.
Výsadba jahôd
Pred tým, než sa pustíte do samotného pestovania, zamerajte sa na výber miesta na vašej záhrade. Jahody vyžadujú slnečné stanovište s nepodmáčanou zeminou a neznášajú prievan. Jahody môžete sadiť do voľnej pôdy alebo do PVC fólie (prípadne netkanej textílie), ktorú natiahnete cez záhon. Na jej zaťaženie použite kotviace kolíky. Pôda by mala byť dobre priepustná, s ideálným 5,5 – 6,5 pH.
Ako sadiť jahody?
Sadenice jahôd (vyberajte tie s veľkým koreňovým balom a aspoň tromi lístkami) vysádzajte vo zdialenosti 30 – 40 cm od seba, aby mali dostatok priestoru na zakorenenie a rozrastanie sa. Jednotlivé rady by mali byť vzdialené približne 75 cm.
Kedy sadiť jahody?
Najlepším obdobím na výsadbu skorých odrôd sú jarné mesiace marec, apríl alebo prvá polovica mája. Menej obvyklé je vysádzanie jahôd na v lete, z dcérskych poplazov materských jahôd. Vhodné sú v tomto prípade len niektoré odrody jahôd, je nutná pravodelná zálievka a polotienisté miesto. Najčastejšie sa však jahody vysádzajú na jeseň, v prvej polovici septembra. Budú tak mať množstvo času na zakorenie. Plody očakávajte však až nasledujúci rok.
Pestovanie jahôd
Akonáhle budete mať sadenice vysadené, venujte čas správnemu pestovaniu. Jahody milujú vlhký substrát, preto ich pravidelne zalievajte. Dávajte prednosť poriadnym jednorazovým zálievkám pred každodenným kropením. Pokiaľ sa v okolí jahôd pohybujú mravce, svedčí to o nedostatočnom zalievaní. V priebehu prvého mesiaca odštipujte kvety. Nezabúdajte ani na kontrolu buriny a jej prípadné odstraňovanie.
Tip: Jahody si môžete vypestovať pokojne aj v kvetináči na balkóne. Zistite viac v článku Pestovanie ovocia na balkóne – ktorým druhom sa bude dariť?
Zber jahôd
Rôzne druhy jahôd sa od seba líšia dobou zberu.
Existujú odrody:
- skoré,
- polorané,
- stredne skoré,
- neskoré,
- stále plodiaci.
Akonáhle sú jahody červené zo všetkých strán, môžete sa pustiť do ich zberu. Ten je najlepšie vykonávať buď ráno, akonáhle uschne ranná rosa, alebo naopak večer, keď do nich nepraží slnko. Jahody je dôležité žať opatrne aby nedošlo k poškodeniu ostatných, ešte nedozretých plodov. Typickou dobou zberu jahôd je obdobie mája a júna. Ale ako už bolo zdôraznené, existuje veľa druhov a doba zberu záleží na odrode.
Samozber jahôd
Ak milujete jahody, no záhradkárčenie nie je nič pre vás, využite túto sezónu možnosť samozberu jahôd na jednom zo slovenských jahodových polí. Stačí si priniesť vlastnú nádobu alebo košík, vlastnoručne plody pozbierať, zaplatiť za nazbieranú gramáž a vychutnávať si čerstvé jahody.
Tip: Pozrite si zoznam jahodovísk na samozber jahôd v roku 2023.
Použitie jahôd v kuchyni
Doma vypestované jahody chutia najlepšie samotné. Po ich otrhaní ich stačí umyť vodou a konzumovať. Bohužiaľ nevydržia veľmi dlho čerstvé, preto ich uchovávajte v chladničke, ale nečakajte zázraky. Až sa samotných čerstvých jahôd prejete, môžete ich:
- použiť do jahodového koláča či bublaniny,
- pripraviť si z nich tvarohové plnené knedle,
- dať si ich s cukrom a smotanou,
- spracovať do jahodového džemu,
- vylisovať z nich domácu šťavu,
- alebo ich používať napríklad do šalátov.
Že to znie bláznivo? Jahody v kombinácii s čerstvo natrhaným šalátom, lístkami rukoly, výrazného syra a vlašských orechov sú skvelým základom osviežujúceho letného šalátu. Preliate dresingom z horčice, balzamikového octu, olivového oleja a štipky soli a korenia sú ideálne nielen ako príloha k letnému grilovaniu.
Pokiaľ sa budete o svoj záhon s jahodami starať, čoskoro sa dočkáte šťavnatých a sladkých jahôd.
Čo ďalšie pestovať na záhrade?
Komentáre sú vypnuté.