Rýchla a nadýchaná bublanina s ovocím

Bublanina je skvelou voľbou. Použiť na ňu môžete rôzne druhy ovocia podľa chuti, napríklad jahody alebo čerešne. Upiecť recept na bublaninu s ovocím nie je zložitý, ak teda hľadáte sladkú bodku či niečo dobré ku káve vyskúšajte nasledovný recept.

Recept na bublaninu s ovocím

Do receptu na bublaninu môžete použiť akékoľvek ovocie, či už čerstvé alebo zavárané. Medzi obľúbené varianty patrí jahodová bublanina, čerešňová bublanina, bublanina s čučoriedkami, marhuľami alebo ríbezľová bublanina.

Suroviny

  • 700 gramov čerešní, prípadne iného ovocia,
  • 260 g krupicového cukru,
  • 160 g hladkej múky,
  • 180 g polohrubej múky,
  • 250 ml mlieka,
  • 20 g vanilkového cukru,
  • 3 vajíčka,
  • prášok do pečiva,
  • práškový cukor na ozdobenie,
  • maslo na vymastenie plechu,
  • hrubá múka na vysypanie plechu.

Pozn. Množstvo surovín je prispôsobené skôr menšiemu plechu s rozmermi 28×22 centimetrov, prípadne tak môžete dávku aj zdvojnásobiť.

Príprava bublaniny krok za krokom

  1. Predtým, než začnete s prípravou bublaniny, dajte predhriať rúru na 180 °C. Tiež vymažte a vysypte plech, prípadne môžete použiť namiesto toho papier na pečenie.
  2. Oddeľte bielky od žĺtkov. K žĺtkom pridajte práškový aj vanilkový cukor a vyšľahajte do svetlej peny.
  3. Pridajte hladkú aj polohrubú múku spoločne s kypriacim práškom a dobre premiešajte.
  4. K zmesi ďalej prilejte mlieko a vymiešajte suroviny do hladkého cesta.
  5. Z bielkov si pripravte sneh, ten potom jemne vmiešajte do cesta.
  6. Akonáhle máte hladké cesto, vylejte ho na plech. Potom už len stačí pokryť vybraným ovocím.
  7. Doba pečenia je zhruba 30 minút. Po vybratí ju ešte posypte vrstvou práškového cukru.

TIP: Ak máte radi sladké koláče a múčniky vyskúšajte pripraviť aj chutný makový závin z kysnutého cesta.

Bublanina s ovocím
Zdroj foto: Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Tipy na pečenie bublaniny

Najdôležitejšie je pri príprave cesta vyšľahať naozaj pevný sneh, aby cesto malo tú najlepšiu konzistenciu. Ovocie môžete klásť cez seba, pri krajoch plechu však nechajte kúsok cesta bez ovocia. Po upečení sa oplatí byť trpezliví a s krájaním počkať, kým múčnik nie je vychladnutý, inak by sa mohol zraziť.

Bublanina je ľahkým múčnikom a jej veľkou výhodou je, že pri príprave môžete využiť naozaj rôzne ovocie. V období leta, keď všetko dozrieva, tak môžete hravo spracovať aj väčšie množstvo úrody.


Tipy na ďalšie chutné koláče a múčniky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.