Ríbezľová bublanina – obľúbený hrnčekový recept našich babičiek

Máte bohatú úrodu ríbezlí vo svojej záhradke a chcete ju nejako spracovať? Upečte si hrnčekovú ríbezľovú bublaninu podľa osvedčeného a ľahkého receptu našich babičiek.

Ríbezľová bublanina sa radí k obľúbeným múčnikom, pretože je jednoduchá na prípravu a je veľmi vláčna a chutná. Viete ale, ako prišla k svojmu názvu? Označenie bublanina je odvodené od toho, že múčnik vyzerá, ako keby bublal. Nadýchaná ríbezľová bublanina je ideálnym letným múčnikom. Vďaka kyselkavej chuti ríbezlí je príjemne osviežujúca. Akonáhle nastane čas, kedy ríbezle vo vašej záhradke dozrejú, vrhnite sa do pečenia. Potrebujete pár základných surovín, ktoré máte v špajzy a v chladničke, a raňajky a dezert na niekoľko dní je na svete.

Recept na ríbezľovú bublaninu

Je vašim obľúbeným dezertom práve ríbezľová bublanina? Recept na ňu je ľahký a môžete si ju kedykoľvek počas leta upiecť a pochutnať si na nej s celou rodinou. Recept je vhodný aj pre úplných začiatočníkov. V mise zmiešate niekoľko surovín, na vrch dajte ríbezle, vložíte do rúry a máte hotovo.

Suroviny

  • čerstvé ríbezle,
  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • 1 hrnček cukru krupica,
  • 1 hrnček mlieka s izbovou teplotou,
  • ½ hrnčeka oleja,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 2 vajcia.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že zapnete rúru a necháte ju predhriať na 180 °C.
  2. Následne si pripravte všetky suroviny a v mise zmiešajte najskôr tie suché, teda múku, cukor a prášok do pečiva. Následne k nim pridajte vajcia, olej a mlieko a všetko starostlivo premiešajte. Až sa vám celá zmes spojí, vylejte cesto na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pripravené ríbezle dôkladne umyte vodou a vyskladajte na cesto.
  4. Až budú ríbezle rovnomerne rozmiestnené, vložte plech do rúry a nechajte bublaninu piecť po dobu 30 minút.
  5. Než ju vyberiete z rúry, skontrolujte špajľou, či je bublanina dostatočne prepečená.
  6. Bublaninu pred podávaním posypte práškovým cukrom a podávajte s lístkom čerstvej mäty na ozdobu.

Ako vylepšiť ríbezľovú bublaninu?

  • V prípade, že chcete, aby vaša bublanina s ríbezľami bola vždy vláčna, svieža a dokonale vysoká, vyberte si mlieko aj vajcia z chladničky s predstihom. Tak dosiahnete to, že budú mať izbovú teplotu a cesto sa bude správať, ako má.
  • Najlepšia ríbezľová bublanina je tá, ktorá vám v rúre narastie. Ako na to? Plech s cestom vždy vkladajte iba do riadne vyhriatej rúry.
  • Ak máte radi múčniky, ktoré v sebe obsahujú chrumkajúci element, môžete si prichystať aj posýpku z polohrubej múky, cukru a masla. Ríbezľová bublanina s posýpkou je oproti tej klasickej sladšia.
  • Pridaním vanilkového pudingu do receptu vám vznikne netradičná obmena klasického receptu. Doba prípravy sa predĺži iba o prípravu pudingu. Bublanina s pudingom vám zaručene bude chutiť.
  • Skvelým variantom je aj ríbezľová bublanina s tvarohom. Tvaroh po lyžiciach pokladajte na cesto vyliate na plechu a následne naň opatrne pokladajte ovocie.

Piškótová ríbezľová bublanina je nadýchaná, vláčna a príjemne sladká aj kyslá zároveň. Ak milujete chuť ríbezlí a chcete ich zapojiť do čo najviac pokrmov, pripravte si počas leta aspoň raz lahodnú a rýchlu bublaninu. Uvidíte, že z plechu zmizne skôr, než sa nazdáte.

Zdroj: happyfoodstube.com, whereismyspoon.com


Ďalšie recepty na obľúbené dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.