Piškótová bábovka – recept na tradičnú bábovku z piškótového cesta

Piškótová bábovka zdobí nedeľné stoly už peknú radu rokov. Patrí medzi najtradičnejšie a najžiadanejšie recepty. Viete si takú ľahkú bábovku upiecť?

Piškótová bábovka patrí medzi tradičné bábovkové recepty, ktorým sa zavďačíte vždy a všade. Nevyžaduje veľa ingrediencií a je skvelou voľbou, keď nemáte po ruke žiadny krém alebo ovocie. Pokiaľ teda hľadáte jednoduchý recept, vyskúšajte recept na piškótovú bábovku, ktorá sa vám bude rozplývať na jazyku.

Ako piecť piškótovú bábovku, aby nebola suchá?

Aby ste piškótovú bábovku veľmi nevysušili, odporúčame začať už pri miešaní cesta. Najskôr zmiešajte sypké ingrediencie a následne tekuté. Až nakoniec všetko dôkladne a opatrne premiešajte tak, aby v ceste nezostali žiadne hrudky.

  • Pozor si tiež dajte na správne množstvo tekutín, je dôležité cestu zaistiť vláčnosť, preto radšej dajte o jedno vajce navyše namiesto toho, aby ste vajcia ubrali.
  • Bábovku pečte vo vyhriatej rúre a zvoľte radšej nižšiu teplotu ako vyššiu, pri ktorej dochádza k rýchlemu pečeniu a následnému vysušeniu.
  • Čas pečenia si skutočne strážte, akonáhle bábovku prepečiete, bude vysušená. V tomto prípade vám pomôže klasická špajľa, ktorou vyskúšajte, či je cesto hotové.
  • A aby vám bábovka vydržala čo najdlhšie vláčna a čerstvá, uchovávajte ju ideálne v plastovej dóze alebo vrecku.

Recept na piškótovú bábovku

Táto jednoduchá piškótová bábovka patrí medzi najobľúbenejšie bábovky vôbec. Princíp tkvie v klasickom piškótovom ceste, ktorým nikdy nič nepokazíte. Citrónová kôra krásne bábovku rozvonia a dodá jej sviežu chuť.

Suroviny

  • 220 g polohrubej múky,
  • 2 polievkové lyžice krupice,
  • 140 g cukru múčka,
  • 1 vanilkový cukor,
  • ½ balíčka prášku do pečiva,
  • ,štipka soli
  • 65 g masla,
  • 5 vajec,
  • 1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry.

Postup prípravy

  1. Najskôr predhrejte rúru na 170 stupňov.
  2. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny – dajte si záležať, šľahajte aspoň 10 minút.
  3. Akonáhle máte penu hotovú, primiešajte do nej preosiatu múku s práškom do pečiva.
  4. Potom do cesta vmiešajte rozpustené (vychladnuté) maslo a citrónovú kôru.
  5. Bielky so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu.
  6. Ušľahané bielky opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi – miešajte naozaj pomaly a zľahka.
  7. Následne si pripravte formu na bábovku – vytrite ju olejom alebo tukom a vysypte krupicou alebo hrubou múkou.
  8. Cesto vlejte do formy a vložte do rúry.
  9. Pečte asi 45-50 minút – v závislosti na vašej rúre.
  10. Hotovú bábovku nechajte poriadne vychladnúť.

Tip na servírovanie

  • Piškótovú bábovku môžete podávať buď samotnú – je krásne vláčna a ľahká, alebo so šľahačkou či vanilkovou zmrzlinou.
  • Nezabudnite na klasiku v podobe pocukrovania práškovým cukrom a ako estetickú bodku na záver pridajte kúsok vetvičky z mäty.
recept na piškótovú bábovku
Zdroj foto: Jiri Hera / Adobestock.com

Čím ozvláštniť bábovku

Vzhľadom na to, že táto bábovka je akýmsi univerzálnym receptom, môžete si ju upraviť na svoj obraz. Pridaním mletých orechov do cesta získate vynikajúcu piškótovú bábovku s orechmi.

V inom prípade je tiež ďalšou možnosťou piškótová bábovka s pudingom – na výber máte z dvoch možností – buď prisypte pudingový prášok, alebo uvarený puding vlejete do polovice cesta už naliateho do formy na bábovku.

A pokiaľ vám príde piškótová bábovka veľmi jednoduchá, nevýrazná, môžete z nej urobiť bábovku mramorovú, a to pridaním kakaa do jednej polovice cesta.

Zdroj: gypsyplate.com, olivemagazine.com


Recepty na ďalšie bábovky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.