Jablkový koláč – recept 7x inak

Jablkový koláč je veľmi obľúbeným sladkým pokrmom. Môžete si ho pripraviť napríklad s pudingom, tvarohom či posýpkou. Ktorý koláč s jablkami si tentokrát vyberiete vy?

Jablká sú u nás veľmi rozšíreným ovocím a sú tak skvelou surovinou na výrobu sladkých dezertov. Potešia svojou sladkastou chuťou a dajú sa s nimi robiť kúzla v podobe mnohých rôznych druhov jablčných koláčov.

Tradičný jablkový koláč

Jablkový koláč od babičky je veľmi jednoduchý, jedná sa o známu klasiku, tzv. jablkové pité. Aj keď je recept na tento dezert jednoduchý, vôbec to neuberá na chutnosti výsledku. Vyskúšate tento najlepší babkin jablkový koláč?

Suroviny

  • 300 gramov hladkej múky (možno tiež použiť celozrnnú),
  • 200 gramov stuhnutého masla,
  • 50 ml mlieka,
  • štipku soli,
  • 1 kg jabĺk,
  • 80 gramov kryštálového cukru (možno tiež trstinový),
  • lyžicu škorice,
  • 60 gramov hrozienok,
  • jedno vajíčko.

Postup prípravy

  1. Do misky nasypte múku, pridajte chladné maslo nakrájané na menšie kúsky, pridajte štipku soli a mlieko. Na uľahčenie práce sa skvele hodí kuchynský robot, ručné spracovanie zaberie predsa len o niečo viac času a je pomerne náročné.
  2. Cesto je nutné spracovať do hladka. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte aspoň na 30 minút odpočinúť do chladničky.
  3. Jablká olúpte a zbavte stredu, nakrájajte na tenké plátky. Cesto vyberte z chladničky, rozdeľte ho na dve časti.
  4. Prvú časť vyvaľkajte do okrúhleho tvaru tak, aby ľahko presahovalo okraje formy na pečenie (vhodná je forma s priemerom okolo 29 cm). Myslite na to, že je veľmi krehké a prispôsobte tomu preto šírku vyváľania, aby sa vám nepotrhalo. Ak sa vám s ním zle pracuje, dajte ho ešte na chvíľu do chladničky.
  5. Vyložte formu (s papierom na pečenie) plátom cesta a vyrovnajte aj do okrajov. Nadbytočné kusy odkrojte, využijete ho neskôr.
  6. V miske zmiešajte cukor so škoricou a zhruba tretinu tejto zmesi rozprestrite na dno formy. Následne vyskladajte pokrájané jablká, zasypte ich hrozienkami a opäť pokryte vrstvou ďalšej tretiny cukru so škoricou.
  7. Vyvaľkajte druhú časť cesta a prikryte vzniknutým plátom vrch koláča. Z odkrájaného prebytočného kusu môžete vytvoriť ozdobné prvky, napríklad na zakrytie spojov.

Koláč potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte zvyškom škoricového cukru. Na niekoľkých miestach prepichajte cesto vidličkou, aby sa nenafukovalo. Pečte na 150 °C zhruba hodinu, je však nutné ho strážiť. Pri podávaní môžete koláč s jablkami doplniť šľahačkou.

recept na najlepší domáci jablkový koláč
Zdroj foto: Herceg Andras / Shutterstock.com

Mriežkový koláč s jablkami

Pokiaľ neviete, čo s bohatou úrodou jabĺk, možno vám tento recept na rýchly mriežkový jablkový koláč, tzv. americký apple pie, pomôže.

Suroviny na cesto

  • 300 g hladkej múky,
  • 120 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 70 g práškového cukru,
  • 1 ks prášku do pečiva,
  • 50 g mletých orechov,
  • ½ ČL škorice.

Suroviny na náplň

  • 600 g jabĺk,
  • ½ dcl rumu,
  • 1 ČL škorice,
  • 50 g kryštálového cukru.

Postup prípravy

  1. Všetky suroviny na cesto si navážame a dáme do jednej misy, kde si ich ručne spracujeme na cesto.
  2. Cesto si odložíme do chladničky , aby sa nám zachladilo, a medzitým sa pustíme do prípravy jablčnej náplne, ktorá bude tvoriť gró nášho koláča.
  3. Jablká si olúpeme, nastrúhame a vytlačíme z nich všetku šťavu. Takto nachystané jablká si preložíme do malého hrnca a pridáme približne 2 lyžice kryštálového cukru, 0,5 deci rumu a dochutíme škoricou.
  4. Jablčno-rumovú zmes necháme chvíľu dusiť a následne ju odstavíme zo sporáka, aby vychladla.
  5. Cesto vytiahneme z chladničky a rozdelíme si ho na tretiny. Dve tretiny použijeme na základ jablčného koláča a zvyšnú tretinu použijeme na zdobenie.
  6. Cesto na mriežkový koláč som nevyvaľkala, len som ho jednoducho rovnomerne natlačila na dno a okraje okrúhle koláčové formy. Dno som prepichla vidličkou a navrstvila som na cesto jablčnú zmes. Takto pripravený koláč si už iba ozdobíme.
  7. Zvyšné cesto som si vyvaľkané narezala na prúžky, použila som formičky a vykrojila kvietky či lístky, vymodelovala som malé ružičky a guličky. So zdobením sa teda môžete naozaj vyhrať podľa svojej fantázie.
  8. Hotový americký jablkový koláč potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť pri teplote 170°C približne 40-50 minút.

Dánsky jablkový koláč

Cesto na tento koláč je o trochu ľahšie, vďaka voľbe odrody jabĺk si navyše môžete výslednú chuť tohto úžasného jablkové koláča výrazne prispôsobiť.

Suroviny

  • 240 gramov jemného krupicového cukru,
  • 800 gramov jabĺk (približne 5 kusov),
  • 285 gramov zmäknutého masla (plus na vymazanie formy),
  • 3 vajíčka,
  • 185 gramov hladkej múky,
  • kypriaci prášok,
  • 2 lyžičky mletej škorice,
  • vanilkový extrakt.

Postup prípravy

  1. Všľahajte maslo pokrájané na menšie kúsky s cukrom a vanilkou dohladka. Postupne pridávajte po jednom vajci a vždy poriadne zapracujte.
  2. Múku zmiešanú s kypriacim práškom preosejte cez sito, aby cesto zostalo nadýchané a všetko vymiešajte dohladka. Polovicu rozotrite na dno formy (ideálne s priemerom 22 centimetrov).
  3. Olúpané jablká pokrájané na tenké klinky vyskladajte rovnomerne na cesto, zhruba polovicu si nechajte. Posypte polovicou škoricového cukru.
  4. Následne opakujte tento postup so zvyšnou polovicou surovín. Pečte na 160 – 180 °C zhruba hodinu.
  5. Ak bude koláč príliš hnednúť, môžete ho prikryť alobalom. Nechajte vychladnúť, pri podávaní môžete zdobiť napríklad zmrzlinou alebo šľahačkou.
dánsky jablkový koláč
Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Francúzsky jablkový tart

Ak vyskúšate tento skvelý recept na francúzsky koláč so šťavnatými jablkami, rozhodne vaše chuťové bunky neuspokojí iba jeden kúsok.

Suroviny

  • 100 gramov hladkej múky,
  • 100 gramov polohrubej múky,
  • 600 gramov jabĺk,
  • 150 gramov masla,
  • 30 gramov cukru,
  • jedno vajce,
  • 4 lyžice marhuľových lekvárov,
  • 3 lyžice bieleho rumu,
  • 2 lyžice trstinového cukru,
  • 2 lyžice vody,
  • štipku soli.

Postup prípravy

  1. Oba druhy múky zmiešajte, pridajte štipku soli, pokrájané zmäknuté maslo, cukor aj vajcia a dve lyžice vody. Cesto dôkladne spracujte do hladkej konzistencie. Uložte cesto na chvíľu do chladničky. V medzičase si olúpte jablká a nastrúhajte ich na tenké plátky.
  2. Studené cesto si vyvaľkajte do formy, vytlačte aj okraje do výškyNa cesto vyskladajte jablká a polejte 50 gramami rozpusteného masla.
  3. Posypte dvoma lyžicami trstinového cukru a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 ° C na dobu zhruba 40 minút. V miske si rozmiešajte marhuľový lekvár (marmeládu) spoločne s rumom (možno použiť aj amaretto).
  4. Takto pripravenú zmes rozotrite na ľahko vychladnutý koláč, potom ho dajte ešte na 10 minút dopiecť späť do rúry na najvyššiu mriežku. Po vychladnutí môžete podávať.

Neviditeľný jablkový koláč

Tento koláč si vyslúžil svoj názov vďaka tomu, že obsahuje iba malé množstvo cesta, ktoré sa medzi jablkami stráca. Ak vás omrzela krehká jablková štrúdľa, skúste recept na neviditeľný jablkový koláč.

Suroviny

  • dve vajcia,
  • 50 gramov cukru,
  • 20 gramov rozpusteného masla,
  • 100 ml mlieka,
  • 70 gramov múky,
  • 750 gramov jabĺk,
  • prášok do pečiva.

Postup prípravy

  1. Pripravte si jablká – olúpte ich a nakrájajte na tenké plátky. Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte mäkké maslo a mlieko a premiešajte.
  2. Primiešajte múku s práškom do pečiva a spracujte do hladkého cesta. Nakoniec ešte pridajte plátok jabĺk a zľahka premiešajte. Potom navrstvite cesto do pekáča.
  3. Pečte zhruba 40 minút na 180 °C.
neviditeľný jablkový koláč
Zdroj foto: from my point of view / Shutterstock.com

Jablkový koláč s pudingom

Sladký puding skvele doplní jemnú chuť rozvarených jabĺk a dotvorí tak skvelý múčnik. Ak hľadáte netradičné jablčné rezy, potom je tento recept na krehký jablkový koláč s pudingom presne pre vás.

Suroviny

  • 400 gramov múky,
  • kocku Hery alebo masla,
  • dve vajíčka,
  • zhruba 6 lyžíc mlieka,
  • prášok do pečiva,
  • 1 kg jabĺk,
  • 2 vanilkové pudingy,
  • 8 lyžíc cukru.

Postup prípravy

  1. Vyšľahajte zmäknuté maslo spoločne s vajíčkami. Pridajte aj múku s práškom do pečiva spracujte do hladkého cesta.
  2. Podľa potreby pridajte do cesta mlieko, nastavíte vďaka tomu tuhosť cesta, aby sa dalo dobre vyváľať.
  3. Cesto si rozdeľte na dva diely. Jeden vyvaľkajte v tenkú placku a rozložte na plech.
  4. Pripravte si náplň – olúpané nakrájané jablká zmiešajte s cukrom a pudingovým práškom. Pokryte ňou rovnomerne plát cesta.
  5. Následne rozvaľkajte aj druhú časť cesta a náplň ním prikryte.
  6. Okraje zľahka stlačte k sebe, aby šťava z jabĺk nevytekala. Ak nechcete, aby vrchný plát popraskal, môžete ho na pár miestach prepichať vidličkou.
  7. Pečte na 180 °C zhruba 30 minút, kým cesto zozlatne.

Jablčné rezy so snehom a posýpkou

Vďaka snehu získa tento jablkový koláč božskú ľahkosť, ktorú skvele doplnia sladké jablká.

Suroviny

  • 230 gramov masla,
  • 4 vajíčka (+ 4 bielky),
  • 110 gramov práškového cukru,
  • 380 gramov krupicového cukru,
  • 400 gramov polohrubej múky,
  • 6 jabĺk,
  • lyžičku prášku do pečiva,
  • lyžičku octu.

Postup prípravy

  1. 150 gramov masla s práškovým cukrom a 3 žĺtky vymiešajte do peny, pridajte 300 gramov múky s práškom do pečiva. Vypracujte tuhé cesto a vyložte ho na plech. Dajte na 10 minút predpiecť do rúry na 200 °C.
  2. Medzitým si ušľahajte z bielkov sneh, zašľahajte 300 gramov krupicového cukru a ocot.
  3. Pripravte si posýpku – zmiešajte 80 gramov masla, 80 gramov cukru, 100 gramov múky a žĺtok. Cesto posypte jablkami nakrájanými na drobné kúsky, potrite snehom a na záver posypte posýpkou. Teplotu rúry nastavte na 180 °C a nechajte piecť zhruba ďalších 30 minút.
jablkový koláč so snehom
Zdroj foto: Lika Mostova / Shutterstock.com

Receptov na jablkové koláče sa ponúka mnoho. Vždy sa však môžete spoľahnúť na skvelú chuť šťavnatých jabĺk, ktoré dodávajú šmrnc krehkému cestu.

Zdroj: tasteofhome.com

Ďalšie recepty na koláče a múčniky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.