
Broskyňovo-ricottová galetka: Recept
Galetka je francúzsky koláč s plnkou, pôvodom z Bretónska, ktorého hlavnou ingredienciou je múka. Vyskúšajte jednoduchý recept na ovocnú galetku s broskyňami.
Vždy, keď som niekde videla fotku galetky, pôsobila veľmi chutne a všetky náplne by som zjedla očami. Príprava cesta nie je vôbec náročná a náplň si môžete vytvoriť z rôznych surovín, ktoré práve máte doma. My sme mali slušnú zásobu broskýň a ricottu v chladničke – a recept na galetku s ovocím (broskyňami) bol na svete.
Recept na broskyňovo-ricottovú galetku
Pri koláči galetka naozaj môžete popustiť uzdu svojej fantázie. Ja som si okrem tejto broskyňovej galetky pripravila aj slivkovú galetku. Samozrejme okrem sladkej galetky je výborná ajslaná galetka. Videla som už pár receptov galetky s rebarborou, cuketou či so zemiakmi.

Doba prípravy: 1 hodina 20 minút
Doba pečenia: 25-30 minút
Počet porcií: 8
Náročnosť : nenáročný
Alergény: 1, 3, 7, 8.
TIP: Medzi nenáročné koláče a múčniky zaraďujeme aj recept na orechovú bábovku. Vyskúšajte si ju pripraviť doma!
Suroviny
Cesto na galetku
- 125 g vychladnutého masla,
- 220 g hladkej múky,
- 3PL trstinového cukru,
- 3PL studenej vody,
- štipka soli,
- 1 vajíčko na potretie.
Plnka
- 500 g ricotty,
- 3 ks väčších broskýň,
- 1 PL kukuričného škrobu,
- 2 PL práškového cukru,
- hrsť mandľových plátkov.

Postup prípravy galetky
- Začneme s prípravou cesta. Všetky suroviny si nachystáme do misky a rukou ich spracujeme na cesto. Pokiaľ sa nám lepí, pridáme trochu múky – a naopak, ak sa nám nechce spojiť, pridáme trochu vody. Takto hotové cesto si zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme ho na hodinku do chladničky.
- Medzitým si broskyne umyjeme a nakrájame na tenké mesiačiky. V miske si ich zmiešame s práškovým cukrom a kukuričným škrobom.
- V druhej miske si do ricotty primiešame práškový cukor. Množstvo záleží na vás, podľa toho, ako sladíte. Ja som pridala 2 lyžice.
- Keď máme pripravenú náplň do našej ovocnej galetky, vytiahneme vychladnuté cesto a vyvaľkáme si ho na potravinovej fólii do pravidelného kruhu. Takto vyvaľkané cesto si preložíme na plech.
- Na cesto si nanesieme riccotovú zmes, približne 2 cm od okraja cesta. Náplň nesmie byť až po okraj cesta, pretože ho budeme ohýbať.
- Nakrájané broskyne naskladáme na galetku do tvaru kruhu a už len kraje cesta ohneme dovnútra.
- Nakoniec okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a poukladáme plátky mandlí. Pečieme približne 30 minút na 175 stupňov.
Komentáre sú vypnuté.