Crumble – recept na sladkú pochúťku z ľubovoľného ovocia

Pripravte si doma výborný ovocný crumble. Recept spája sladké ovocie a chrumkavú vrstvu posýpky. Ide o jednoduchý a chutný dezert, ktorého príprava zaberie iba chvíľku.

Tento sladký dezert si získava svoju popularitu. Na jeho prípravu vám stačí len pár surovín, ide pritom o univerzálny dezert, ktorý je možné upiecť v podstate z ľubovoľného ovocia. Záleží tak iba na vás, na čo práve máte chuť, či aké ovocie je práve v sezóne.

Čo je crumble?

Crumble, v slovenčine niekedy označovaný aj ako krambl, je ľahký ovocný dezert. Spodnú časť tvorí šťavnaté ovocie, zatiaľ čo navrchu je chrumkavá maslová mrvenička (posýpka). Nejde o klasický múčnik, tu je totiž v hlavnej úlohe ovocie. Aké? Akékoľvek si vyberiete. Doplniť ho stačí trochou cukru a škorice – nebojte sa však nechať vyniknúť samotnú chuť ovocia.

Recept na crumble

Crumble recept je naozaj jednoduchý. Ide o rýchlo pripravenú sladkosť, na ktorú nepotrebujete mnoho surovín. Ide pritom o skvelú sladkú bodku po obede či sviežu ovocnú desiatu.

Suroviny

Na ovocnú náplň

  • 6-7 hrnčekov ovocia,
  • 1 hrnček cukru,
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy,
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu,
  • lyžička škorice.

Na posýpku

  • 1 hrnček hladkej múky,
  • ½ hrnčeka cukru,
  • lyžička prášku do pečiva,
  • ½ lyžičky škorice,
  • ¼ lyžičky soli,
  • 8 lyžíc masla (110 g).
Čučoriedkový crumble.
Zdroj foto: nblx / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Najprv dajte nahrievať rúru na 190 °C a pripravte si plech či inú nádobu na pečenie. Veľkosť voľte podľa množstva ovocia – malo by naplniť takmer celú nádobu.
  2. Vybrané ovocie zbavte stopiek, semienok a ďalších nejedlých častí. Nakrájajte ho na menšie kúsky.
  3. Pridajte cukor, citrónovú šťavu, škrob a škoricu.
  4. Pripravenú ovocnú zmes nasypte do vymastenej nádoby na pečenie.
  5. V mise zmiešajte múku, cukor, škoricu, prášok do pečiva a soľ. Maslo nakrájajte na menšie kúsky a pridajte ho k suchým ingredienciám. Zapracujte rukou či vidličkou.
  6. Vzniknutou posýpkou rovnomerne posypte ovocie.
  7. Crumble dajte do rúry a pečte zhruba 30-35 minút – posýpka by mala byť tuhá na dotyk a zlatistá.
    Po vychladnutí môžete podávať.

Tipy pre prípravu crumble

  • Množstvo cukru môžete upraviť v závislosti od druhu ovocia – rebarborový crumble potrebuje viac cukru ako napríklad jablkový crumble.
  • Crumble s jablkami je klasika, ale vyskúšať môžete aj menej tradičné ovocie, napríklad hruškový crumble či slivkový crumble.
  • Ak by ste si chceli urobiť zdravší variant, ponúka sa crumble z ovsených vločiek, pri ktorom stačí časť múky v drobence nahradiť mletými ovsenými vločkami.

Zdroj: delicious.com.au, thekitchn.com


Ďalšie chutné dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.