Citrónová bábovka s jogurtom – recept na svieži múčnik

Citrónová bábovka si získa celú vašu rodinu. Jej vynikajúca, sladká a svieža chuť vás úplne ohromí a vláčnosť prekvapí. Vyskúšajte tento recept, kedy hlavnú rolu hrá citrón.

Bábovky patria medzi múčniky, ktoré sa počas roka pečú najčastejšie, preto existuje nespočetné množstvo receptov a obmien. Zdravá citrónová bábovka je vláčna, svieža, voňavá a tiež vydrží dlho – teda pokiaľ ju hneď nezjete.

Recept na citrónovú bábovku

Nadýchaná citrónová bábovka s jogurtom (ak chcete s tvarohom) vám bude zaručene chutiť.

Suroviny

  • 200 g polohrubej múky,
  • 120 g cukru krupica,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 4 vajcia,
  • 2 tégliky bieleho jogurtu,
  • 1,5 dcl oleja,
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy,
  • citrónová kôra z ½ citróna.

Postup prípravy

  1. Najskôr si predhrejte rúru na 170 stupňov.
  2. V mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru z riadne umytého citróna.
  3. Do peny pridajte olej, jogurt a citrónovú šťavu.
  4. V druhej mise zmiešajte všetky sypké ingrediencie, múku s práškom do pečiva preosejte cez sitko.
  5. Nakoniec všetko zmiešajte dohromady v tekuté cesto.
  6. Hotové cesto nalejte do vopred vymastenej a vysypanej formy na bábovku.
  7. Formu vložte do rúry a pečte na 170 stupňov asi 35 minút – záleží na vašej rúre.
  8. Upečenú bábovku nechajte vychladnúť aspoň 20 minút, potom ju z formy vyklopte.

Tipy na vylepšenie

  • Citrón rozhodne nenahradzujte umelým dochucovadlom ako je napríklad kyselina citrónová alebo klasická citrónka.
  • Bábovku môžete dozdobiť polevou, napríklad citrónová poleva na bábovku je ideálna (viz. recept nižšie).
  • Pre bezlepkovú verziu nahraďte klasickú múku bezlepkovou.

Môžem do bábovky použiť iný druh citrusov?

Ak vám chýba citrón, môžete ho nahradiť pomarančom alebo limetkou. Aj tie dodajú bábovke sviežu chuť, na zváženie je však použitie grapefruitu, ktorý sa vyznačuje horkou chuťou.

Ako dlho piecť citrónovú bábovku?

Citrónová bábovka sa pečie takmer tak dlho, ako tie ostatné, záleží na tom, akú máte rúru. Všeobecne sa teda dá povedať, že bábovku pečte cca 40 – 50 minút.

citrónová bábovka s jogurtom
Zdroj obrázku: Arina P Habich / Shutterstock.com

Ako zvýrazniť chuť citrónovej bábovky?

Aby bola táto najlepšia citrónová bábovka skutočne citrónová, na zvýraznenie jej chuti môžete pridať o trochu viac citrónovej šťavy a kôry, avšak aj tu platí pravidlo, všetkého s mierou. Siahnuť môžete aj po citrónovom extrakte. Chuť bábovky tiež zvýrazní nejaká pridaná hodnota ako je vanilková zmrzlina, kyslá smotana alebo obyčajná šľahačka.

Je citrónová bábovka vhodná pre diabetikov?

Citrónová bábovka pre diabetikov vhodná bude, keď namiesto cukru použijete umelé sladidlo, napríklad xylitol (brezový cukor).

Tip: Čím nahradiť cukor – 5 alternatívnych sladidiel

Recept na citrónovú polevu

Poleva z citróna dodá bábovke to pravé orechové. Jej príprava je veľmi jednoduchá.

Suroviny

  • 50 g cukru múčka,
  • 1 polievková lyžica horúcej vody,
  • citrónová šťava z jedného citróna,
  • nastrúhaná citrónová kôra.

Postup prípravy

  1. Cukor preosejte cez sitko a pridajte k nemu vodu.
  2. Miešajte, postupne pridávajte citrónovú šťavu a nakoniec nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Poleva by mala byť síce tekutá, ale nie veľa, na bábovke by sa mala udržať.

Servírovanie bábovky

Pokiaľ chcete povýšiť servírovanie bábovky na iný level, odporúčame ju podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo vanilkovým krémom, ktorý ozdobte vetvičkami mäty. Nič nepokazíte ani tým, keď budete bábovku servírovať aj s kyslou smotanou alebo šľahačkou. Nezabudnite všetko pocukrovať, aby smotana alebo šľahačka dostali sladký nádych. Pre ešte lepšiu estetiku bábovku dozdobte kúskami citrusov.

Odporúčame: Recept na mrkvovú bábovku

Ako dlho vydrží citrónová bábovka?

Bábovky sú obľúbené predovšetkým preto, že sú jednoduché na prípravu a dlho vydržia. Avšak vo väčšine prípadov nevydrží ani dva dni, pretože sa hneď zje. Pri správnom skladovaní však vydrží aj týždeň.

Ako skladovať citrónovú bábovku, aby vydržala čerstvá?

Najlepším spôsobom, ako bábovku skladovať je, keď ju vložíte do vrecka, tým nestratí svoju vláčnosť a nestvrdne. Prikryť ju môžete aj formou, v ktorej sa piekla. Pri dlhšom skladovaní je dobré ju vložiť do misky s viečkom a dať do chladničky. Pred konzumáciou ju ľahko ohrejte v mikrovlnke.

Zdroj: foodafactoflife.org.uk, hellofresh.com


Ďalšie recepty na bábovky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.