Mrkvová bábovka – recept na zdravú pochúťku

Bábovka patrí medzi najobľúbenejšie múčniky, ktoré sú veľmi chutné. Bábovkové recepty sú tiež veľmi jednoduché, stačí pár surovín a vynikajúci dezert máte na stole.

Receptov na bábovky je nespočetné množstvo, ale každá domácnosť má tú svoju obľúbenú. Prečo ale nevyskúšať niečo nové, a navyše aj zdravé? Inšpirujte sa receptom na mrkvovú bábovku, vďaka ktorej do svojich detí dostanete porciu vitamínov a ešte zasýtite ich brušká.

Pozitívne účinky mrkvy

Mrkva patrí medzi základné potraviny, ktoré nájdete v každom obchode. A aj keď ju všetci používame skôr do slaných pokrmov, svoje využitie má určite aj v pokrmoch sladkých. Málokto vie, že mrkva obsahuje nielen vitamín A, ktorý podporuje dobré videnie, ale je tiež bohatá na vlákninu, ktorá je pre správnu funkciu tela priam nevyhnutná.

Mrkva by rozhodne nemala chýbať v žiadnom jedálničku, vďaka svojej chuti patrí medzi ingrediencie, ktoré môžete použiť takmer do akéhokoľvek receptu. Pravidelnou konzumáciou mrkvy môžete aj znížiť hladinu cukru v krvi, a to vďaka pektínu, ktorý spomaľuje trávenie cukru a škrobu.

Recept na mrkvovú bábovku

Pre milovníkov vláčnych múčnikov je táto bábovka z mrkvy ideálnou dobrotou. Okrem toho, že je veľmi jednoduchá na prípravu, je tiež veľmi lahodná a rýchlo sa po nej zapráši. Hold, aj taká vláčna mrkvová bábovka prekvapí svojou chuťou a vôňou po pomarančoch.

Suroviny

  • 250 g polohrubej múky,
  • 50 g hladkej múky,
  • 200 g krupicového cukru,
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva,
  • 300 g mrkvy,
  • 200 ml oleja,
  • 3 vajcia,
  • kôra z pomaranča.

Postup prípravy

  1. Mrkvu očistite, ošúpte, umyte a nastrúhajte na jemnej strane strúhadla.
  2. Než sa pustíte do ďalších krokov, najskôr si predhrejte rúru na 170 stupňov.
  3. Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny. Na pene si dajte skutočne záležať, šľahajte minimálne 10 minút, pena musí byť svetlá a nadýchaná.
  4. Akonáhle je pena hotová, po malých častiach do nej zašľahávajte olej – ten prilievajte podobne ako pri príprave majonézy.
  5. Do peny opatrne primiešajte nastrúhanú mrkvu, pomarančovú kôru z riadne umytého pomaranča a zľahka premiešajte.
  6. Cez sito preosejte obe múky a spolu s práškom do pečiva, soľou a mletými mandľami ich primiešajte do cesta. Cesto opatrne premiešajte.
  7. Formu na bábovku vymažte olejom a vysypte hrubou múkou alebo krupicou.
  8. Cesto prelejte do formy na bábovku a vložte do rúry asi na 45 až 50 minút – doba pečenia sa odvíja od vašej rúry. Či je bábovka upečená spoznáte pomocou špajle, ktorú do cesta zapichnete. Ak je špajľa suchá, bábovka je hotová.
  9. Hotovú bábovku nechajte vychladnúť. V žiadnom prípade sa ju nesnažte vyklopiť úplne horúcou, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa rozpolila. Po 20 minútach až polhodine ju môžete opatrne vyklopiť z formy.
  10. Upečenú bábovku môžete buď pocukrovať mletým cukrom, alebo zaliať čokoládou.
  11. Aby sa vám bábovka podarila tak, ako má, odporúčame vytiahnuť všetky ingrediencie z chladničky zhruba tak hodinku pred plánovaným pečením.
recept na nadýchanú mrkvovú bábovku
Zdroj foto: Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Tipy na vylepšenie mrkvovej bábovky

  • Vláčna mrkvová bábovka vám určite príde vhod ku káve alebo čaju, najmä v týchto chladných dňoch. Ozvláštniť ju môžete napríklad kokosom, kedy namiesto hrubej múky na vysypanie formy, použijete kokos. Skvelou alternatívou je aj jablková hrnčeková bábovka, ktorá je rovnako vláčna a zdravá, ako bábovka mrkvová. Pre ešte zdravšiu verziu môžete namiesto klasickej múky použiť múku špaldovú.
  • A pokiaľ vás nudí obyčajná čokoládová poleva, môžete namiesto nej použiť polevu pomarančovú. Na jej prípravu vám stačí 250 g práškového cukru, 2 lyžice vody a 2 lyžice šťavy z pomaranča. Všetky suroviny spolu vymiešajte do hustej kaše.
  • Ďalšou skvelou alternatívou je napríklad mrkvová bábovka s orechmi, mrkvová bábovka s tvarohom, mrkvová bábovka s jogurtom či mrkvová bábovka s kyslou smotanou.
  • Ak chcete bábovku ozvláštniť ďalšou zložkou, alternatívami sú napríklad mrkvovo-banánová bábovka, cuketovo-mrkvová bábovka či mrkvovo-jablčná bábovka.
  • Pokiaľ trpíte celiakiou, určite vás poteší bezlepková mrkvová bábovka.

Bude bábovka z mrkvy na vašom nedeľnom stole?

Zdroj: inspiredtaste.net, bbcgoodfood.com


Ďalšie obľúbené bábovky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.