Cuketový koláč – rýchly hrnčekový recept na sladko

Cuketový koláč je typický recept, ktorý vyskúšajte hneď, ako začne cuketová sezóna. Cuketa je výbornou surovinou ako do slaných, tak aj sladkých receptov. Vyskúšajte náš recept.

Na prvý pohľad sa kombinácia zeleniny a sladkého dezertu môže zdať zvláštna, v skutočnosti však ide o perfektné duo. Zelenina je osviežujúca, v tomto prípade cuketa dodá koláču šťavnatosť a ľahkosť. Vzniká tak zdravý dezert z cukety, ktorý je plný vitamínov.

Recept na cuketový koláč

Hrnčekový cuketový koláč je nepochybne zaujímavým dezertom. Príprava nie je zložitá, jednoduchý recept ponúka efektívny spôsob, ako spracovať túto sezónnu zeleninu. Leto je ideálny čas pre recepty z cukety.

Suroviny

  • 2 hrnčeky hladkej múky,
  • 3 vajíčka,
  • 2 hrnčeky cukru,
  • 3 až 4 stredné cukety,
  • 1 hrnček nasekaných orechov (vlašských alebo pekanových),
  • 1 hrnček rastlinného oleja,
  • ½ hrnčeka hrozienok,
  • 1 lyžička vanilkového extraktu,
  • 1 lyžička citrónovej kôry,
  • 2 lyžičky škorice,
  • 2 lyžičky jedlej sódy,
  • 1 lyžička soli,
  • ¼ lyžičky prášku do pečiva.

Postup prípravy

  1. Než začnete, dajte nahriať rúru na 180 °C. Pripravte si plech a vymažte ho, prípadne vyložte papierom na pečenie.
  2. Cuketu nastrúhajte najemno, potom z nej dobre vytlačte vodu.
  3. V miske zmiešajte múku, škoricu, jedlú sódu, soľ a prášok na pečenie. Zmes odložte bokom.
  4. V inej mise vyšľahajte tri vajíčka, aby vznikla pena. Následne jemne zašľahajte cukor, olej, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  5. K tekutej zmesi primiešavajte po častiach sypkú zmes, potom pridajte pripravenú cuketu a hrozienka.
  6. Vzniknuté cesto nalejte na plech, pečte zhruba 40-45 minút.
  7. Po vychladnutí môžete podávať.

Tipy na vylepšenie

  • Koláč z cukety je sám o sebe vláčny, ale môžete ho ešte vylepšiť čokoládovou polevou.
  • Možnou alternatívou je kakaový koláč z cukety – stačí časť múky nahradiť kakaom.
  • Túto pochúťku si môžete pripraviť aj v slanom variante – zemiakový koláč z cukety poteší milovníkov slaného maškrtenia.
recept na výborný cuketový koláč
Zdroj foto: Julia Mikhaylova / Shutterstock.com

Čím dozdobiť cuketový koláč

Ak premýšľate, čím ozdobiť cuketový koláč, poleva je jasná voľba. Namiesto klasickej čokolády však môžete vyskúšať niečo lepšie. Najlepší koláč z cukety je natretý sviežim krémom. Stačí zmiešať čerstvý krémový syr s trochou masla a cukru. Po vyšľahaní vznikne skvelá poleva, ktorá výborne dopĺňa ľahký dezert.

Tipy, ako vybrať dobrú cuketu

Vybrať dobrú cuketu nie je príliš zložité, stačí len poznať niekoľko praktických tipov:

  • Je dôležité zvoliť správnu veľkosť cukety. Všeobecne je možné odporučiť kúsky o veľkosti do 20 centimetrov. Väčšie plody sú totiž vodnaté a bez chuti, s mäkkou dužinou a veľkými semenami.
  • Čím výraznejšia je farba, tým lepšia cuketa bude. Snažte sa teda vyhnúť vyblednutým a nenápadným plodom.
  • Je dobré tiež vyberať kúsky, ktoré stále majú dostatočne zachovanú stonku – také cukety totiž vydržia dlhšie.

Patrí táto zelenina k vašim obľúbeným surovinám v kuchyni? Aké recepty z cukety zvyknete najčastejšie pripravovať?

Zdroj: simplyrecipes.com, smalltownwoman.com


Ďalšie tipy na skvelé dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.