Kefírový koláč – jednoduchý hrnčekový recept

Hrnčekový kefírový koláč je klasikou, ktorou sa človek zavďačí kedykoľvek. Je rýchly, jednoduchý a tiež lacný, rozhodne stojí za vyskúšanie. Dokážete si ho upiecť?

Čo pridať do kefírového koláča?

Kefírový koláč je veľmi chutný sám o sebe, ale pokiaľ ho chcete niečím ozvláštniť, môžete pridať rôzne ingrediencie, ktorými ho obohatíte ako o chuť, tak o jeho textúru.

Kefírový koláč s ovocím – do cesta môžete pridať nakrájané kúsky čerstvého alebo sušeného ovocia ako sú jablká, hrušky, marhule, slivky alebo čučoriedky. Ovocie môžete tiež posypať na povrch koláča ešte pred jej pečením.

Kefírový koláč s orechmi – pridaním orechov do cesta rozhodne nič nepokazíte, ba naopak, koláč oživíte. Použiť môžete akékoľvek druhy, od tých vlašských, lieskových až po mandle, pistácie či kešu.

Kefírový koláč s čokoládou – ak máte radi čokoládu, môžete pridať do cesta na kúsky nasekanú čokoládu na varenie alebo čokoládové kôstky.

Kefírový koláč je vynikajúci aj s marmeládou, ktorá mu dodá ovocnú chuť. Stačí ju natrieť po povrchu.

Recept na kefírový koláč

Týmto receptom určite potešíme všetkých milovníkov hrnčekových múčnikov a dezertov, pretože toto je recept na kefírový hrnčekový koláč. Vďaka kefíru je vláčny a zdravý.

Suroviny

  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • 1 hrnček cukru kryštál,
  • 1 hrnček kefíru,
  • 3 vajcia,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja.

Postup prípravy

  1. Než sa pustíte do práce, rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, cukor a vanilkový cukor.
  3. Pridajte kefír, vajcia a prášok do pečiva a dôkladne premiešajte, kým nezískate hladké cesto.
  4. Postupne pridajte olej a poriadne miešajte, kým sa olej s cestom úplne nespojí.
  5. Plech vyložte papierom na pečenie.
  6. Cesto vlejte na plech a vložte do rúry.
  7. Pečte asi 50 minút, kým nie je koláč hotový.
  8. Hotový koláč vytiahnite z rúry a nechajte ho vychladnúť.
  9. Dozdobte podľa svojej ľubovôle, napríklad posypte nastrúhaným kokosom, práškovým cukrom alebo čokoládou.

Tipy

  • Kefír môžete tiež nahradiť kyslou smotanou alebo jogurtom, avšak ideálne je mať aspoň polovičný základ kefíru.
  • Aby ste koláč povýšili na ešte vyšší level, môžete ho potrieť krémom z kyslej smotany a čokolády. Alternatívou tiež môže byť citrónová poleva, ktorá tento obľúbený a výborný koláč osvieži.
  • Koláču dodá chuť aj ovocie, s jablkami alebo ríbezľami vás dostane svojou vláčnou textúrou a sladkokyslou chuťou.

Čo upiecť z kefíru

Múčniky z kefíru sú veľmi obľúbené a vyhľadávané. Nie je sa čomu diviť, kefír je kúzelnou ingredienciou, ktorá dodá akémukoľvek múčniku požadovanú vláčnosť. Vzhľadom na to, že je kefír všestranný nápoj, ktorý sa dá použiť v mnohých receptoch sladkých aj slaných, prinášame vám pre inšpiráciu ďalšie tipy, čo si upiecť z kefíru:

  • kefírové lievance,
  • kefírový chlieb,
  • kefírový koláč,
  • kefírová bublanina,
  • kefírová bábovka,
  • torta z kefíru,
  • sušienky z kefíru a mnoho ďalších.
kefírové lievance
Zdroj foto: Arina P Habich / Shutterstock.com

Odporúčame: Skúste si tiež pripraviť osviežujúcu ríbezľovú bublaninu.

Prečo piecť z kefíru?

Kefír je neodmysliteľnou u súčasťou nielen v kuchyni, ale aj pre naše zdravie. Patrí medzi tzv. super potraviny, ktoré sa vyznačujú najrôznejšími benefitmi pre zdravie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali kefír zaradiť do pečenia.

Mäkkosť a vláčnosť cesta – Kefír má ľahko kyslú chuť, ktorá pomáha k aktivácii prášku do pečiva, čo spôsobuje spomínanú mäkkosť a vláčnosť cesta.

Zníženie obsahu tuku – Použitie kefíru namiesto mlieka alebo smotany môže znížiť obsah tuku v receptoch. Kefír totiž obsahuje menej tuku ako mlieko a smotana.

Jednoduchosť a rýchlosť – Pečenie s kefírom je veľmi jednoduché a rýchle. Kefír je možné ľahko zmiešať s ďalšími ingredienciami a použiť v mnohých rôznych druhoch pečiva a dezertov.

Vynikajúca chuť – Kefír má jemnú a osviežujúcu chuť, ktorá môže pridať úplne nový rozmer do vašich obľúbených receptov na pečivo a dezerty.

Zdravotné benefity

Kefír je bohatý na probiotiká, čo sú živé mikroorganizmy, ktoré môžu pomôcť udržiavať zdravú rovnováhu mikrobiomu v našom tele. Kefír tiež obsahuje vitamíny a minerály, ako sú vápnik, vitamín D a vitamín B12.

Zdroj: fullyhealthy.com, myfoodandfamily.com


Ďalšie recepty na sladké dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.