Tapiokový puding – recept na zdravý puding s kokosovým mliekom

Tapiokový puding je vyhľadávaným dezertom zástancov zdravej výživy. Viete si túto delikatesu z tapiokových perál uvariť?

Tapioka, škrobová pochúťka pochádzajúca z koreňa manioku, sa stala obľúbenou ingredienciou v exotickej kuchyni. Nechajte sa inšpirovať jednoduchým receptom na tapiokový puding.

Čo je to tapioka?

Tapioka je škrobový extrakt z koreňa manioku, ktorý sa používa v kuchyni predovšetkým ako bezlepková alternatíva múk obsahujúcich lepok. Maniok alebo tiež kasava pochádza z Južnej Ameriky a vďaka veľkému dopytu sa dnes pestuje už po celom svete. Korene manioku sa najskôr očistia a nastrúhajú. Nastrúhaný koreň sa poriadne vysuší a nakoniec spracuje tak, aby došlo k oddeleniu škrobu od vlákniny.

Najznámejšou formou tapioku sú tapiokové perly (guličky), môžeme sa však stretnúť s tapiokou vo forme bieleho prášku (múky). Táto bezlepková alternatíva ponúka širokú škálu možností vo varení, od jemných pudingov až po osviežujúce bubble tea.

Kde sa dá tapioka kúpiť?

Tapioka nepatrí medzi bežné potraviny, ktoré nájdeme v každej samoobsluhe. Najčastejšie sa predáva v špecializovaných predajniach so zdravou výživou. Tapioku si však môžete objednať aj na mnohých internetových e-shopoch zameriavajúcich sa na zdravú výživu a potraviny.

Ako pripraviť tapiokové perly?

Recept na tapiokové perly nie je vôbec zložitý. Dôležité je držať sa pomerov.

Pamätajte si, že na prípravu 1 hrnčeka tapiokových perál budete potrebovať 4 hrnčeky vody.

  1. Vodu priveďte do varu a následne pridajte tapiokové perly.
  2. Perly varte 15-20 minút do zmäknutia.
  3. Nezabúdajte perly počas varenia pravidelne premiešať, aby sa neprilepili na dno hrnca. Akonáhle sú perly mäkké, sceďte ich a prepláchnite vodou.

Recept na tapiokový puding

Tapiokový puding s kokosovým mliekom je nielen zdravý, ale aj netradičný. Okrem toho môže byť skvelou desiatou pre vaše deti.

Suroviny

  • 50 g tapiokových perál,
  • 2,5 dcl kokosového mlieka,
  • 2 dcl vody,
  • 1,5 polievkové lyžice agáve sirupu,
  • ovocie – jahody, maliny, čučoriedky.

Postup prípravy

  1. Tapioku zalejte vodou a nechajte cez noc napučať.
  2. Druhý deň pridajte kokosové mlieko, sirup a priveďte do varu.
  3. Varte asi desať minút do zhustnutia – nezabúdajte tapioku miešať.
  4. Nakoniec do pudingu pridajte ovocie podľa vašej chuti.

Pokiaľ chcete puding ešte viac dochutiť, pokojne pridajte vanilkový struk alebo tyčinku škorice. Pre ešte lepšiu a výživnejšiu verziu môžete do pudingu zakomponovať rozmixovaný banán.

tapiokový puding s kokosovým mliekom
Zdroj foto: olyina / Adobestock.com

Čím dochutiť tapiokový puding

Vzhľadom na to, že tapioka patrí medzi zdravé potraviny, ideálnymi dochucovadlami sú sirupy ako je javorový, datľový alebo čakankový. Rozhodne nič nepokazíte ani medom a najrôznejšími druhmi ovocia.

Ďalšie dezerty z tapioky

Ako sme už spomínali, tapiokou môžete nahradiť klasické múky. Nie je problém si z tapioky teda pripraviť palacinky, lievance, múčniky a pod. Tapiokovými guličkami môžete tiež zahustiť polievky alebo omáčky. Medzi sladkými pokrmami sú najobľúbenejšie tapiokové pudingy z mlieka alebo aj tapiokové kaše. Veľmi populárny je v poslednej dobe tzv. bubble tea z guličiek tapioky, ktorým potešíte predovšetkým svojich najmenších.

Zdroj: tyrol.com, countryliving.com


Ďalšie recepty na sladké dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.