Točenie hlavy: Ako tomuto neduhu predísť?

Točenie hlavy je častou komplikáciou každodenného života, ktorá raz za čas postihne každého. Ak vás však tento problém trápi častejšie, než je bežné, je dôležité zamerať sa na to, čím by to mohlo byť. Môže totiž ísť o banalitu, rovnako ako o vážnejší zdravotný problém. Aké sú najčastejšie príčiny  točenia hlavy a ako proti nemu bojovať?

Točenie hlavy (vertigo)

Nie je tak neobvyklé, že sa s nami raz za čas pretočí celý svet, jedná sa však o nepríjemnosť, ktorej je vhodné sa zbaviť. Často tento problém sprevádza strata rovnováhy, závrat a niekedy dokonca aj pocit na zvracanie. 

K točeniu hlavy môže dôjsť kedykoľvek počas dňa a pri rôznych situáciách, najčastejšie si však pacienti tento problém všímajú pri polohe v ľahu, pri vstávaní, prípadne pri chôdzi a tiež ráno. To, kedy sa vám hlava zamotá, je jedným z hlavných faktorov, podľa ktorých sa posudzuje príčina tohto problému. Spoznajte príčinu a pokúste sa tomuto problému prirodzene predísť, bez užívania farmaceutických liekov na točenie hlavy. 

Najčastejšie príčiny točenia hlavy

Točenie hlavy je veľmi nešpecifickým príznakom, ktorý môže značiť iné vážnejšie problémy. Medzi najčastejšie spúšťače tejto ťažkosti patria napríklad:

  • dehydratácia,
  • vysoký alebo nízky krvný tlak,
  • blokácia krčnej chrbtice,
  • úzkosť,
  • fóbie,
  • poruchy rovnovážneho ústrojenstva,
  • anémia (chudokrvnosť).

Točenie hlavy môže mať množstvo spúšťačov, vždy je však dôležité sa na ne zamerať a zistiť, čo vaše telo trápi, aby sa z tohto relatívne malého problému nestalo závažné ohrozenie vášho zdravotného stavu. Nedostatočný pitný režim je zlým návykom mnohých ľudí. Zdanlivo sa jedná o banalitu, tá však dokáže značne ovplyvniť náš celkový stav. Dehydratácia je tiež častou príčinou točenia hlavy u detí. 

Točenie hlavy a psychika

Točenie hlavy a pocit na zvracanie (vertigo) môže vyvolať aj vaša psychika, tzn. psychické problémy ako sú napr. úzkosti. V týchto prípadoch je potrebné liečiť primárne toto ochorenie, následne by potom totiž mali odznieť aj spojené komplikácie. K závratom a točeniu hlavy často dochádza pri fóbiách, napríklad z výšky či stiesneného priestoru. Ak viete o tom, že vás niektorá z týchto vecí trápi, dávajte si o to väčší pozor. Panický záchvat môže okrem toho viesť k nadmernému poteniu, pocitu tlaku na hrudi, sťaženému dýchaniu a k strate vedomia. 

Zdroj foto: Dirima / Shutterstock.com

Točenie hlavy z krčnej chrbtice

Závraty môže dokonca spôsobovať aj blokácia krčnej chrbtice. V krku sa totiž nachádzajú citlivé nervové zakončenia, ktoré sú aktivované pohybom krčnej chrbtice. Zároveň majú tieto nervy za úlohu odovzdávať mozgu informácie o polohe hlavy. Ak sú teda zablokované, môže dochádzať k malátnosti a točeniu hlavy. Problémy s krčnou chrbticou sa najviac prejavujú u ľudí, ktorí sú vo veľkom strese alebo nemajú dostatočnú fyzickú aktivitu. 

Zablokovaná krčná chrbtica sa objavuje najčastejšie u ľudí so sedavým zamestnaním. Dôležité je nezačať tento problém riešiť až v momente, keď sú závraty neznesiteľné. Ak začnete s rehabilitáciami a prípadnými medikamentmi včas, tento problém pomerne rýchlo odznie a vaša kondícia sa zlepší.

Pôsobenie krvného tlaku

Nie je divu, že vysoký krvný tlak je často spájaný s točením hlavy. Tento faktor totiž veľmi významne ovplyvňuje zdravotný stav, a to nielen závraty a pocit nevoľnosti. Bez dôkladnej kontroly lekárom sa dá len ťažko povedať, či vás trápi vysoký alebo nízky krvný tlak. Je však dôležité neriskovať a nechať sa radšej skontrolovať. Vysoký krvný tlak totiž môže byť skutočne nebezpečný.

Oproti tomu, nízky krvný tlak síce nie je životu ohrozujúci, napriek tomu však spôsobuje mnoho nepríjemností ako je únava, malátnosť a omdlievanie. V tomto prípade je vhodné zmeniť svoju životosprávu a zaradiť viac pohybovej aktivity do svojho denného režimu.

Zdroj foto: fizkes / Shutterstock.com

Zlé návyky

Medzi príčiny vertiga patria aj neduhy ako je konzumácia alkoholu, kávy či nikotínu. Tieto látky môžu výrazne ovplyvniť váš stav. Ak na vás tieto produkty pôsobia výrazne nepriaznivo a len ťažko sa s nimi váš organizmus vyrovnáva, je na mieste sa im úplne vyhnúť, prípadne ich aspoň výrazne obmedziť, vďaka čomu sa vám značne uľaví. 

Nadmerná fyzická a psychická vyčerpanosť

Ak pociťujete točenie hlavy pri ležaní a v noci, môže ísť o dôsledok nadmernej fyzickej a psychickej záťaže – organizmus vám dáva najavo, že je preťažený. Točenie hlavy v ľahu môže byť spojené aj s poruchami spánku, chronickým únavovým syndrómom alebo migrénami. Častokrát sa môže točenie hlavy vyskytnúť aj pri prudkej zmene polohy, kedy sa nestihne vyrovnať tlak v cievach, napr. keď ráno okamžite vyskočíte z manželskej postele na nohy či pri zdvíhaní bremena z predklonenej polohy.

Vážne zdravotné príčiny točenia hlavy

Spočiatku, keď sa u vás dlhodobé točenie či bolesť hlavy a nevoľnosť prejavia, je vhodné sústrediť sa na to, či vás netrápi niektorá z najčastejších príčin. Často sa totiž jedná o obyčajnú dehydratáciu, nízky tlak, únavu či točenie hlavy zo stresu. 

Závraty však môžu spôsobovať aj o niečo závažnejšie veci. Obzvlášť pokiaľ sa u vás prejavujú pravidelne, dajte si pozor. Napríklad vysoký tlak výrazne negatívne ovplyvňuje náš zdravotný stav a môže ohroziť obehový systém. Medzi ďalšie ochorenia, ktoré môžu krútenie hlavy spôsobovať, patrí cukrovka, roztrúsená skleróza, cievne malformácie, nádory alebo mŕtvica.

Točenie hlavy v tehotenstve

Pocity nevoľnosti a točenie hlavy nie sú v čase tehotenstva ojedinelé. Súvisí to s väčším prúdením krvi do maternice, čím môže dochádzať k nedostatočnému okysličovaniu ostatných orgánov. Rastúci plod navyše môže tiež utláčať niektoré cievy, čo vedie k spomaleniu obehu krvi.

Závraty môžu byť v tehotenstve o niečo nebezpečnejšie, hrozí totiž možnosť pádu a zranenia, nie je preto dobré tento problém podceňovať. Aj keď nie všetky lieky na točenie hlavy sú v tehotenstve nebezpečné, je potrebné poradiť sa s odborníkom. V prípade, že vás tento problém trápi, konzultujte to s vaším ošetrujúcim lekárom.

Zdroj foto: fizkes / Shutterstock.com

Ako bojovať so závratmi?

Točenie hlavy môžu sprevádzať aj ďalšie problémy, napríklad pocity na zvracanie, sťažené dýchanie a podobne. Ide o veľmi nepríjemné stavy a je preto dôležité ich čo najskôr potlačiť. Hodí sa poznať niekoľko pravidiel, ako čo najefektívnejšie potlačiť závraty:

  1. Základnou prvou pomocou je niekam si ľahnúť alebo sa aspoň posadiť. To vás ochráni od prípadného pádu a malo by to zmierniť závrat. V sede si môžete skúsiť dať hlavu medzi nohy, čím by malo dôjsť k lepšiemu prekrveniu.
  2. Napite sa. Často môže dôjsť k dehydratácii bez toho, aby ste si to uvedomili. Chladná čerstvá voda navyše pomôže osviežiť a naštartovať organizmus a vám by sa tak malo rýchlejšie uľaviť. Do vody môžete pridať aj rozpustné magnézium na točenie hlavy. Ak nie ste schopní za deň prijať dostatočné množstvo vody, skúste zaradiť do pitného režimu džúsy či čaje, voda je však pre organizmus najlepšou voľbou. 
  3. Dajte si niečo sladké pod zub. Niekedy sa vám hlava môže zamotať aj z dôvodu nízkej hladiny cukru v krvi, takzvanej hypoglykémie. Tento stav môže nastať nielen u diabetikov. Ak teda viete, že ste v poslednom čase nemali dostatok energie z potravín, dajte si ideálne sladkú desiatu.
  4. Zhlboka sa nadýchnite. Hlboký nádych a výdych vám môže pomôcť, obzvlášť ak je závrat psychického rázu. Sústreďte sa preto na svoj dych, aby bol pomalý a pokojný. Vyskúšať môžete aj rôzne dychové cvičenia.
  5. Doprajte pokoj vašim očiam. Závraty môže spôsobovať aj ostré svetlo, prípadne modré svetlo z displejov notebookov a mobilných telefónov. Ak sa teda cítite zle a máte možnosť si oddýchnuť, zavrite na chvíľu oči a nechajte svoj organizmus upokojiť.
Zdroj foto: CGN089 / Shutterstock.com

Epleyho manéver

Epleyho manéver vám pomôže s riešením aktuálnej poruchy rovnováhy. Ide o cvik, pri ktorom nakláňate krk a hlavu do strán, vďaka čomu dôjde k presunu voľných kryštálov, nachádzajúcich sa v uchu (majú vplyv na rovnováhu). Tie sa vďaka manévru vrátia na správne miesto, tj. do oblasti vnútorného ucha, kde už nespôsobujú závraty. 

Pre vykonanie manévru postupujte nasledovne:

  1. Posaďte sa a hlavu nakloňte zhruba 45 stupňov horizontálne smerom doprava.
  2. Ľahnite si na chrbát do vodorovnej pozície a hlavu nechajte visieť v uhle 45 stupňov. V tejto pozícii zotrvajte aspoň minútu, závrat by mal pomaly odznievať.
  3. Otočte hlavu o 90 stupňov smerom k druhému uchu (doľava). Pretočte sa celým telom na ľavú stranu, pričom pohľad by mal smerovať do zeme.
  4. V tejto pozícii zostaňte opäť aspoň minútu, je možné, že vás postihne ďalší závrat, tá by však behom chvíle mala odznieť.
  5. Opatrne sa vráťte do polohy v sede. Vyvarujte sa rýchlym pohybom.

Točenie hlavy je problémom, ktorý spravidla značí zlú životosprávu. Ak sa teda stretávate často stretávate s týmto neduhom, skúste zmeniť pár vecí vo svojom živote, ktoré by mohli ovplyvňovať vašu rovnováhu. 

Myslite na dostatočné množstvo odpočinku a veľké množstvo tekutín. Pri závrate môže dokonca pomôcť aj zázvor či zeler, ktoré sú prírodnou náhradou liekov na točenie hlavy. Nie je radno závraty podceňovať, môžu totiž indikovať aj vážny problém.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.