Hubový závin – chrumkavé cesto s bohatou plnkou

Hubový závin je gastro zázrak, ktorý pohľadí vaše chuťové bunky. Pritom nie je vôbec náročný na prípravu. Vyskúšajte tento recept, ktorý spojí chrumkavé cesto s bohatou hubovou náplňou. Ideálna voľba pre rýchlu večeru či pohostenie pre hostí!

Recept na hubový závin

Závin nemusí byť lahodný len v sladkej verzii, ale aj v tej slanej. Tento hubový závin môže byť skvelou večerou alebo pochúťkou, ktorou pohostíte svoju návštevu.

Suroviny

Na plnku

  • 60 ml olivového oleja,
  • 50 g nesoleného masla,
  • 750 g jedlých húb (hríb pravý, šampiňóny a pod.),
  • 2 lyžičky nasekaných lístkov estragónu,
  • nastrúhanú kôru z jedného citróna,
  • 250 g ricotty,
  • 50 g nastrúhaného parmezánu,
  • 1 vajce.

Na cesto

  • 300 g hladkej múky,
  • 50 g rozpusteného nesoleného masla,
  • 100 ml studené vody,
  • 1 vajce.

Postup prípravy

  1. Múku preosejte, pridajte jednu lyžičku soli a uprostred vytvorte jamku.
  2. Do nej pridajte maslo, vodu a rozšľahané vajcia.
  3. Z tejto zmesi utvorte jemné a vláčne cesto.
  4. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
  5. Medzitým na hlbokej panvici rozohrejte olej s maslom, a potom pridajte očistené a na kúsky nakrájané huby, okoreňte a restujte asi päť minút.
  6. Nakoniec pridajte zvyšné suroviny do náplne, zahrejte – a nechajte vychladnúť.
  7. Rúru predhrejte na 180 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Z chladničky vytiahnite cesto, ktoré opatrne vyvaľkajte, aby bolo 2-3 mm hrubé.
  8. Potom na cesto rozprestrite plnku tak, aby sa vám závin dobre motal – plnku dajte pozdĺž jednej strany a 4 centimetre od každého konca.
  9. Zamotajte a dajte na plech. Nakoniec závin pomažte rozšľahaným vajíčkom. 
  10. Vložte do rúry a 40 minút pečte. Po upečení ho nechajte vychladnúť – aby náplň stuhla.

TIP: Hubové recepty – 12 obľúbených receptov pre milovníkov húb

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.