Maková štrúdľa z lístkového cesta – závin bez kysnutia

Dostali ste chuť na makový závin (štrúdľu), aký pripravovala Vaša babička, avšak odrádza Vás dlhý čas prípravy a čakanie, kým cesto vykysne? Našťastie máme pre Vás rýchly recept na makovú štrúdľu z lístkového cesta. Tak smelo do toho! Vychutnajte si chrumkavý závin s bohatou makovou plnkou hotový behom chvíle.

Recept na makovú štrúdľu z lístkového cesta

Pre ten najlepší makový závin bez kysnutia budete potrebovať hlavne kvalitnú náplň. Jej príprava nie je vôbec zložitá, môžete sa do toho teda smelo pustiť.

Suroviny

  • 250 g maku,
  • 500 ml mlieka,
  • 100 g cukru,
  • 2 hŕstky strúhaného perníka alebo piškótov,
  • vanilka,
  • škorica,
  • kakao,
  • klinček,
  • citrónová kôru,
  • rum na dochutenie,
  • hrozienka,
  • orechy,
  • lístkové cesto. 

Postup prípravy

  1. Mak pomeľte najemno.
  2. V hrnci zohrejte mlieko. Akonáhle bude horúce, prisypte do mlieka mak.
  3. Za neustáleho miešania nechajte variť, aby náplň zhustla. Dajte pozor, aby sa mak neprichytil na dno nádoby. Keď začne hustnúť, pridajte cukor a nechajte povariť.
  4. Ak sa vám náplň bude zdať veľmi riedka, pridajte strúhaný perník či piškóty.
  5. Pre dochutenie pridajte štipku citrónovej kôry, škoricu, vanilku, trochu kakaa a drvený klinček.
  6. Môžete pridať ešte jednu až dve lyžice rumu.
  7. Predtým, ako sa pustíte do plnenia lístkového cesta, nechajte náplň úplne vychladnúť.

TIP NA VYLEPŠENIE: Do náplne môžete pridať tiež mleté ​​orechy, hrozienka alebo iné sušené ovocie nasekané na malé kúsky, napr. brusnice.

Zdroj: bosskitchen.com, rosacooking.com


Ďalšie tipy na rýchle koláče a dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.