Strapačky s kyslou kapustou – objavte tradičnú chuť Slovenska!

Pripravte si tradičnú slovenskú pochútku, ktorú pripravovali už naše babičky – strapačky s kyslou kapustou. Prinášame vám recept na zemiakové halušky s kapustou a slaninkou. Práve zemiakové cesto je to, čo dáva haluškám ich tradičnú a charakteristickú chuť a textúru.

Recept na strapačky

Recept na strapačky s kyslou kapustou je veľmi obľúbeným tradičným jedlom. Ak ste sa už teda prejadli klasických bryndzových halušiek, vyskúšajte túto alternatívu.

Suroviny

  • 500 g zemiakov,
  • 200 g hladkej múky,
  • 1 vajce,
  • soľ,
  • 200 g kyslej kapusty,
  • 100 g slaniny,
  • cibuľa,
  • čierne korenie.

Postup prípravy

  1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame do veľkej misy.
  2. Zamiešame ich s múkou, vajcom a soľou, a vytvoríme hladké cesto. Podľa potreby, vzhľadom na požadovanú konzistenciu, ešte môžeme zahustiť múkou. Cesto by malo byť pomerne husté, ale stále ľahko tvarovateľné. 
  3. Pripravíme si hrniec s vriacou osolenou vodou. Postupne do vody cez haluškovač pretláčajte cesto.
  4. Varíme len krátko, kým halušky nevyplávajú na povrch. Uvarené zemiakové halušky scedíme.
  5. Odkvapkanú kyslú kapustu podusíme do mäkka. Zahustiť ju môžeme rozpusteným zemiakom. Ak vám nevadí chrumkajúca kapusta, dusiť ju nemusíte.
  6. Na panvici orestujeme nakrájanú slaninu a cibuľu.
  7. Nakoniec len zmiešame halušky s kapustou (môžete ich ešte omastiť výpekom zo slaniny). Navrch pridáme zmes slaninky a cibule.

Tip: Na záver môžete pridať aj čerstvú petržlenovú vňať alebo pažítku. Ak chcete zvýraniť kyslosť kapusty, môžete do nej pridať trochu jablčného octu.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.