Tapas – recept na španielske občerstvenie plné chutí

Tapas si získalo množstvo obdivovateľov vďaka svojim malým porciám a rozmanitosti chutí. Tapas sú viac ako jedlo – predstavujú španielsky spôsob života a spoločenského zdieľania. Viete, ako na to?

Stále obľúbenejšie tapas začali dobývať miesto v akejkoľvek kuchyni na svete. A nie je sa čomu diviť, tento pokrm je nielen symbolom španielskej kuchyne, ale tiež ponúka smršť chutí, rozmanitosť ingrediencií a kreatívne kombinácie, ktoré zaistia gastronomický zážitok podporený príjemnou atmosférou a spoločnosťou. Stále neviete, čo si pod pojmom tapas predstaviť?

Čo sú tapas?

Tapas je forma španielskej kuchyne, ktorá je založená na podávaní malých porcií jedla, ktoré sú podávané buď ako predjedlo alebo sú súčasťou niektorých španielskych jedál. Tapas sa tradične podávajú v krčmách a baroch v Španielsku ako súčasť spoločného sa stretávania a spoločne strávených chvíľ sprevádzané posedením pri dobrom pití.

Typické tapas zahŕňajú rôzne druhy syrov, šunky, olivy, morské plody, špízy s mäsom alebo zeleninou, krokety, zemiakové placky, tortilly (omelety), marinované ryby, rôzne omáčky a ďalšie pokrmy. Tapas môžu byť servírované na tanieroch, miskách alebo na kúskoch chleba a iného pečiva.

Tradične sa podávajú spoločne s alkoholickými nápojmi, ako je napríklad španielske víno, pivo alebo známa sangria. Ide o neformálny spôsob stolovania, keď hostia ochutnávajú malé porcie jedál podľa svojej chuti, a pritom spoločne konverzujú a bavia sa.

Skupina priateľov pochutnávajúcich si na tapas.
Zdroj foto: Gulcin Ragiboglu / Shutterstock.com

Pôvod tapas

Pokrm je úzko spätý so Španielskom. Existuje hneď niekoľko teórií o ich pôvode. Jednou z nich je, že vznikli ako pokrmy, ktoré sa kládli na poháre vína, čím sa zabránilo, aby do vína naletel hmyz alebo prach. Okrem toho slovo „tapas“ je odvodené zo španielskeho slova „tapa“, čo znamená „pokrievka“ alebo „krytie“.

Ďalšia teória sa viaže k historickému zvyku konzumovať malé porcie jedla spoločne s alkoholom. V minulosti boli krčmy v Španielsku často plné cestujúcich a robotníkov, ktorí sa zastavovali na malú občerstvovaciu prestávku. Majitelia podnikov začali podávať malé porcie jedla spolu s pitím, aby svojim zákazníkom dodali energiu a zároveň zvýšili predaj alkoholu.

Teórií o pôvode tapas je toľko, že pôvod nie je až tak úplne jasný, ale to nič nemení na tom, že sú významnou súčasťou španielskej kultúry a gastronómie.

Recept na tapas – ciabatta

Tento recept je jednoduchý a rýchly, ktorý však môžete taktiež obmeniť o rôzne varianty, pridať môžete napríklad syry, olivy, ryby alebo viac zeleniny. Tapas je veľmi flexibilný pokrm, teda ich môžete meniť podľa svojej vlastnej chuti.

Suroviny

  • 4 plátky pečiva (napr. ciabatta)
  • 2 stredne veľké paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šalát rukola
  • 100 g sušenej šunky (napr. Jamón Serrano)
  • extra panenský olivový olej
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr rozpáľte rúru na grilovací režim (alebo predhrejte gril na vysokú teplotu). Môžete tiež použiť hriankovač alebo panvicu na grilovanie.
  2. Paradajky nakrájajte na malé kocky – dôležité je odstrániť semienka, aby ste sa vyhli nadmernému množstvu šťavy.
  3. Cesnak olúpte a nasekajte nadrobno.
  4. Plátky pečiva ľahko pokvapkajte olivovým olejom a ľahko osoľte.
  5. Pečivo položte na gril alebo dajte do hriankovača a opekajte asi 2-3 minúty, kým nebude ľahko zlatisté.
  6. Hotové pečivo položte nabok a nechajte ho chvíľu vychladnúť.
  7. Paradajky a cesnak zmiešajte dohromady, pridajte rukolu, olivový olej a dochuťte soľou a korením.
  8. Zmes naneste na bruschettu, pridajte plátok šunky, list bazalky na ozdobu.

Tipy

  • Tapas budú dokonalé, ak sa pohráte s ich estetikou. Snažte sa vytvoriť farebné a atraktívne jedlo, nebojte sa použiť iné ingrediencie a dajte si záležať aj na aranžovaní. Okrem chuti je tiež dôležitá prezentácia.

Ako sa je tapas?

Obvykle sa tento pokrm podáva v uvoľnenej spoločnosti, neformálnej atmosfére. Obvykle sú servírované na veľkých tanieroch, ktoré sa umiestňujú na stôl. Hostia si potom môžu brať malé porcie jedla, ktoré si sami vyberajú. Konzumácia by mala byť pomalá a príjemná, namiesto rýchleho prejedania, sa odporúča si vychutnať každé sústo, ktoré je plné rozmanitých chutí. Súčasťou sú aj rôzne nápoje, predovšetkým pivo, víno, či sangria.

Zdroj: epicurious.com, countdown.co.nz


Ďalšie zaujímavé recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.