Dezert do pohára – recept na rýchly mascarpone pohár

Dezert do pohára je jednou z najobľúbenejších a najatraktívnejších foriem dezertov v dnešnej dobe. Ide o dokonalý spôsob, ako si vychutnať sladkú pochúťku bez nutnosti zložitej prípravy.

Nepečený dezert do pohára je stále populárnejší, a aj keď patrí medzi tie najjednoduchšie, vyzerajú atraktívne a chutia dokonale. Pohárové dezerty ponúkajú nespočetné možnosti a môžete si ich prispôsobiť presne podľa svojich chutí. Okrem toho tu môžete prejaviť aj svoju kreativitu a zdobenie a servírovanie takého dezertu vás určite bude baviť.

Recept na mascarpone dezert do pohára

Tento recept na dezert s mascarpone do pohára vás určite poteší. Podobá sa preslávenému tiramisu a je pripravený v priebehu niekoľkých minút.

Suroviny

  • 250 g mascarpone,
  • 200 ml šľahačky,
  • 50 g cukru múčka,
  • 2 polievkové lyžice rumu alebo amaretta,
  • 12 piškót (cukrárskych alebo obyčajných),
  • 100 ml silnej kávy,
  • kakao na posypanie.

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte silnú kávu a nechajte ju vychladnúť.
  2. Piškóty nakrájajte na menšie kúsky tak, aby sa zmestili do vami zvoleného pohára, prípadne menšej misky.
  3. V mise ušľahajte šľahačku s cukrom dotuha – pozor nech ju neprešľaháte.
  4. Mascarpone zmiešajte s rumom alebo amarettom.
  5. Do pohárov začnite vrstviť piškóty, tie pokvapkajte trochou kávy a na ne navrstvite krém – ideálne sú dva až tri rady.
  6. Na vrchol pohára dajte vrstvu šľahačky, posypte kakaom, ozdobte vetvičkami mäty.
  7. Hotový dezert vložte aspoň na 45 minút do chladničky.

Pre detskú verziu vynechajte alkohol a namiesto neho použite rumovú či mandľovú arómu.

falošné tiramisu v pohári
Zdroj foto: Kostina IG / Shutterstock.com

Odporúčame: Recept na chia puding

Tipy na jednoduché dezerty v pohári

  • Asi medzi najznámejšie dezerty do pohára patrí obľúbená panna cotta – taliansky dezert na báze smotany, želatíny a ovocnej omáčky.
  • Deti zbožňujú Míša dezert do pohára, ktorý už mnoho rokov môžeme nájsť aj v obchodoch v tégliku.
  • Obľúbený je tiež pudingový či Oreo dezert zdobený šľahačkou a strúhanými piškótami.
  • Medzi tie zložitejšie, vyhlásené šéfkuchármi luxusných reštaurácií, patrí dezert mousse – ľahký a krémový dezert s vajíčkami, smotanou, cukrom a príchuťou obvykle ovocnou alebo čokoládovou.
  • A nesmieme zabudnúť ani na francúzsky parfait – vrstvený dezert s orieškami, ovocím, krémom a sušienkami.

Dezertov do pohára existuje veľké množstvo, záleží na preferenciách každého a tiež na tom, čo chladnička práve ponúka – v sezónne jahôd sa ponúka jahodový dezert do pohára alebo malinový.

TIP: Pokiaľ vám zostal korpus alebo piškótové cesto z koláča, môžete ho využiť ako základ dezertu. Na spodok uložte kúsky cesta alebo ho rozdrvte, na to môžete dať tvarohovú zmes a ovocie, a tieto vrstvy striedať podľa veľkosti pohára.

Akú formu na dezert zvoliť?

Na prípravu týchto nepečených dezertov môžete použiť rôzne formy alebo poháre, záleží na vašom výbere. Pri výbere pohára či misky je dôležité myslieť na veľkosť a tvar, aby sa dezert zmestil a aby bol na pohľad esteticky príjemný.

  • Poháre – sú klasickou a obľúbenou voľbou na prípravu dezertov. Môžu mať rôzne veľkosti a tvary, v priehľadných pohároch je štruktúra dezertu krásne vidieť.
  • Ramekins – malé keramické alebo porcelánové misky s rovným dnom sú ideálne na pečenie dezertov, napr. crème brulée či puding, alebo na prípravu rýchlych nepečených dezertov. Džbánky môžu byť pridané pre viac tekuté dezerty, ako je panna cotta alebo smoothies, a ponúknuť peknú prezentáciu.
  • Sklenené misky – existuje nespočetné množstvo rôznych veľkostí a variantov sklenených misiek, do ktorých môžete svoj dezert naservírovať.

Zdroj: recipesmadeeasy.co.uk, halfbakedharvest.com


Ďalšie recepty, na dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.