Výborné cviklové rizoto s kozím syrom

Červená repa, resp. cvikla, je zdravá a chutná zelenina, ktorá má veľký potenciál využitia v kuchyni. Ak milujete krémové rizoto, vyskúšajte aj túto menej známu, no zato veľmi chutnú alternatívu – cviklové rizoto v kombinácii s kozím syrom.

Akú ryžu na rizoto použiť?

Výber ryže je dôležitý – mala by byť schopná absorbovať veľa tekutín a na druhej strane uvoľniť dostatok škrobu, vďaka čomu bude rizoto dokonale krémové. Najvhodnejšia je ryža Arborio, Carnaroli alebo Vialone Nano.

Ako pripraviť cviklu do rizota?

Červenú repu na rizoto môžete pripraviť 2 spôsobmi – varením alebo pečením.

  1. Rizoto z pečenej cvikle – cviklu ošúpeme a očistéme, tzn. odkrojíme vrchnú a spodnú časť, pokrájame na kocky a rozložíme na plech. Pokvapkáme ju olejom, pridíme soľ a korenie. Môžeme premiešať a následne pečieme v rúre cca 45 minút pri 200°C. Neskôr cviklu rozmixujeme na pyré, ktoré na konci do rizota primiešame.
  2. Rizoto z varenej cvikle – červenú repu povaríme v hrnci cca 30 minúť, následne ju ošúpeme, nastrúhame (ideálne na hrubšej strane strúhadla) a pridáme do rizota.

Recept na cviklové rizoto

Poďme na to! Vyskúšajte recept na jednoduché krémové rizoto z červenej repy s kozím syrom. Táto kombinácia je jednoducho božská!

Suroviny

  • 3 stredne veľké červené repy,
  • 250 g ryže na rizoto,
  • 1 l vývaru,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 cibuľa,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 2 PL masla,
  • 150 ml vína (biele alebo červené),
  • kozí syr,
  • soľ a mleté čierne korenie.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme cviklu. Môžeme ju upiecť alebo uvariť (rýchlejší súôsob). V tomto recepte použijeme cviklu varenú. Cviklu umyjeme a dáme variť cca na pol hodinu do hrnca s vodou. PO uvarení ju ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
  2. Ďalej si pripravíme vývar. Môže byť kurací, zeleninový, prípadne z bujónu.
  3. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme na malé kúsky nakrájanú cibuľu, cesnak a orestujeme.
  4. Následne pridáme ryžu, ktorú tiež chvľu (1-2 min.) restujeme a potom podlejeme pohárom vína.
  5. Keď sa víno odparí, pridáme nastrúhanú cviklu a začneme postupne po naberačkách prilievať aj horúci vývar. Vždy, keď sa vývar vstrebe, pridáme ďalšiu naberačku a premiešame.
  6. Za občasného miešania takto ryžu varíme približne 15 – 20 minút, kým nie je al dente.
  7. V tomto momente, kým sa ryža varí, je potrebné rizoto dochutiť. Pridáme soľ, korenie, prípadne nejaké bylinky, napr. tymián.
  8. Po dovarení do rizora primiešame maslo, ktoré sa v ňom pekne rozpustí a kozí syr.

Podávavať môžete s opraženými vlašskými orechmi alebo píniovými orieškami, extra dávkou kozieho syra navrchu, či rukolou. Servírujeme ihneď po dovarení.

recept na cviklové rizoto s kozím syrom
Zdroj foto: Pixel-Shot / Adobestock.com

Tipy, ako cviklové rizoto vylepšiť

  • Ak máte doma “mäsožravce”, pripraviť môžete aj cviklové rizoto s kuracím mäsom. To si orestujte na panvici zvlášť a na záver ho len primiešajte do rizota. Touto kombináciou nič nepokazíte.
  • Cviklové rizoto sa niekomu môže zdať príliš sladké, preto skúste pridať trochu kyslosti, napr. pomocou citrónovej štavy alebo balzamikového octu.
  • Bylinky, ktorú dodajú pokrmu komplexnejšiu chuť. V kombinácii s cviklou dobre funguje tymián, rozmarín alebo kôpor.
  • Kozí syr môžete nahradiť parmezánom alebo pecorino syrmi (syry z ovčieho mlieka). Ak milujete výrazné chute, vyskúšajte cviklové rizoto s bryndzou.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na rizoto

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.