Cuketové rizoto s krémovou textúrou a osviežujúcou chuťou

Pokiaľ hľadáte tip na ľahké jedlo plné chutí, potom je krémové cuketové rizoto skvelou voľbou. Chuť cukety sa skvele dopĺňa s výraznými surovinami a vzniká tak skvelá kombinácia.

Rizoto môže mať mnoho rôznych podôb. Pokiaľ ešte nepoznáte krémové talianske rizoto, rozhodne by ste ho mali vyskúšať. A vzhľadom k tomu, že v lete je všade prebytok cukiet, môžete ich rovno využiť. Ide o zaujímavý recept, ktorý rozhodne zaujme.

Recept na cuketové rizoto

Tento recept na výborné cuketové rizoto si získa nielen milovníkov talianskej kuchyne. Príprava pritom nie je zložitá, je však dôležité dodržiavať správny postup.

Suroviny

  • 2 stredné cukety,
  • 2 lyžice masla alebo oleja,
  • 1 veľká šalotka,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 hrnček ryže arborio,
  • ½ hrnčeka bieleho vína,
  • 2 lyžičky tymiánu,
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru,
  • ½ hrnčeka strúhaného parmezánu,
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy,
  • soľ a korenie podľa chuti.

Postup prípravy

  1. Cukety postrúhajte najemno a zatiaľ odložte bokom.
  2. Šalotku a cesnak očistite a nakrájajte najemno.
  3. V panvici alebo hrnci rozpáľte maslo (prípadne olej) a opražte na ňom šalotku a cesnak.
  4. Pridajte nastrúhanú cuketu a nechajte variť zhruba 10 minút, aby zmäkla.
  5. Následne pridajte ryžu a zhruba 2 minúty ju nechajte opražiť za stáleho miešania. Potom vlejte víno, z dna panvice či hrnca oddeľte prípečky.
  6. Pridajte ½ hrnčeka teplého vývaru, tymián a premiešajte. Akonáhle ryža vstrebe vodu, pridajte ďalšiu polovicu hrnčeka. To opakujte, kým máte vývar. Akonáhle sa všetko vstrebe, ryža je uvarená.
  7. Do zmesi zamiešajte strúhaný parmezán a citrónovú šťavu.
  8. Na záver rizoto s cuketou ešte dochuťte soľou a korením podľa potreby.

TIP: Máte bohatú úrodu cukiet? Pozrite si 10 tipov na najlepšie jedlá z cukety.

Ako vylepšiť rizoto z cukety?

  • Zeleninový vývar možno prípadne nahradiť kuracím vývarom, pokiaľ nemáte ani jedno, možno použiť aj vodu. 
  • Recept je vegetariánsky, upraviť ho však možno aj ako vegánsky – stačí nahradiť maslo olivovým olejom a vynechať parmezán. Aj tak získate skvelé krémové rizoto
  • Prečítajte si návod na obale arborio ryže – väčšinou platí pomer 1:4, teda jeden hrnček ryže a štyri hrnčeky vývaru (vody). Avšak niekedy je pomer iba 1:3. 
  • Ak pripravujete rizoto pre deti, nemusíte sa obávať vína v recepte – alkohol sa počas varenia odparí.
  • Okrem cukety môžete do receptu pridať aj ďalšiu zeleninu. Skvelou voľbou je napríklad rizoto s cuketou a mrkvou, s obľubou je ale používaný aj hrášok.
  • Pokiaľ vám v recepte chýba proteín, môžete pridať kúsky kuracieho mäsa.

Ako podávať?

Akonáhle máte rizoto hotové, môžete ho ešte na tanieri ozdobiť. Zaujímavú chuť dodá citrónová kôra. Okrem toho však pridajte aj takzvané microgreens – ide o rôzne drobné rastlinky, ktoré si môžete kúpiť, ale pokojne aj ľahko vypestovať doma. Sú plné živín, posunú tak diétne rizoto na ešte vyššiu úroveň.

Zdroj: barleyandsage.com, simplyrecipes.com


Ďalšie recepty na rizoto

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.