Domáci kečup – základný a zdravý paradajkový dresing

Radi si k pokrmom pridávate kečup a nedáte naň dopustiť? Vyťažte zo sezóny paradajok maximum a pripravte si zásobu domáceho kečupu podľa svojej chuti. Nie je to nič zložité.

Výroba kečupu

Domáci kečup má tú výhodu, že sa môžete s jeho chuťou pohrávať a meniť ju podľa svojho. Ak máte radi pikantný kečup, dá sa do neho pridať toľko chilli, koľko len chcete. Skúsiť ale môžete experimentovať aj s ďalšími surovinami, napríklad s ananásom, jablkami, repou či zázvorom. Ako si pripraviť ten najlepší domáci kečup? Nezabudnite ho správne zahustiť.

Ako zahustiť domáci kečup?

Zahustiť kečup dokážete tak, že ho budete dostatočne dlhú dobu variť v hrnci bez pokrievky na miernej teplote. Akonáhle kečup zhustne a prebytočná voda sa odparí, máte hotovo.

Ako sterilizovať kečup z paradajok?

Aby domáci kečup z paradajok vydržal čo najdlhšie, je nutné ho sterilizovať. Ako sterilizovať kečup? Akonáhle kečup nalejete do pohárov a zatvoríte, pripravte si dostatočne veľký hrniec, do ktorého vyskladáte jednotlivé poháre a zalejete ich vodou asi 1,5 cm pod okraj. Následne vodu zahrejte na 80 ° C a poháre nechajte v tejto vode po dobu pol hodiny. Tak zaistíte, že vám kečup vydrží dlho čerstvý a nepokazí sa.

Recept na domáci kečup

Výroba kečupu je jednoduchá a zábavná. Pokiaľ pripravujete domáci kečup pre deti, môžete ich zapojiť do procesu výroby a zveriť im miešanie a ochutnávanie. Nasledujúci recept na babičkin domáci kečup sa skladá zo základných surovín, ale dá sa rôzne upravovať podľa chuti.

Suroviny

  • 1 kg paradajok,
  • 3 väčšie cibule,
  • 50 g cukru krupica,
  • 70 ml jablčného octu,
  • 2 ks bobkového listu,
  • 3 ks celého nového korenia,
  • škorica,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že si cibuľu a paradajky nakrájate na kocky.
  2. Následne vložte cibuľu aj paradajky spoločne s bobkovým listom, novým korením, štipkou škorice, cukrom, jablčným octom a vodou do hrnca a varte za občasného miešania na miernejšom plameni do rozvarenia zeleniny. Počítajte s tým, že to bude trvať približne hodinu.
  3. Akonáhle dosiahnete požadovanú konzistenciu, vyberte z kečupu všetky korenia a s pomocou tyčového mixéra rozmixujte zmes dohladka.
  4. Následne kečup vráťte na sporák a varte ho ďalších 30 minút.
  5. Počas tejto doby jeho chuť doveďte k dokonalosti a podľa potreby pridávajte cukor, soľ aj ocot.
  6. Keď bude zmes dostatočne hustá a ochutená podľa vašich predstáv, prelejte obsah hrnca do vopred pripravených pohárov.
  7. Tieto poháre následne sterilizujte po dobu 30 minút v hrnci s vodou s teplotou 80 °C.
  8. Akonáhle budete mať hotovo a poháre vychladnú, kečup uskladnite a máte hotovo.

Ako uskladniť domáci kečup?

Aby vám váš výborný kečup z paradajok vydržal čo najdlhšie, skladujte ho na temnom a studenom mieste. Len tak budete mať istotu, že si udržia svoju chuť až ho otvoríte.

Ako vylepšiť kečup?

Pridaním paprík získate základ na lahodnú omáčku na cestoviny, červená repa zmení nielen chuť, ale aj farbu a zaujímavé je aj použitie olív, cesnaku a cukety. Pre pikantný domáci kečup recept obohaťte o chilli papričky a chilli korenie. Dajte si prácu s jeho ochutnávaním a neuspokojte sa s ňou, kým nebude perfektná. Pokiaľ si chcete pripraviť skutočný hustý kečup recept nemusíte obohacovať o jablká či zemiakový škrob, ale byť trpezliví a nechať z neho odpariť nadbytočnú vodu.

Zdroj: momables.com, alphafoodie.com


Ďalšie tipy do kuchyne

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.