Jednoduchý špaldový chlieb – recept aj pre začiatočníkov

Vôna čerstvého chleba, vláčne vnútro a chrumkavá kôrka. Pripravte si aj vy doma skvelý špaldový chlieb z kvásku. Prekvapí vás nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou.

Recept na špaldový chlieb

Suroviny

  • ½ kg špaldovej múky,
  • ½ kocky droždia,
  • 1 ČL cukru
  • soľ,
  • 3 dcl vlažnej vody
  • rasca.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme kvások. Droždie a cukor rozmiešame vo vlažnej vode, prikryjeme a necháme cca 15 minút postáť.
  2. V druhej mise zmiešame múku, soľ a rascu a do tejto suchej zmesi pridáme pripravený kvások.
  3. Vymiesime cesto, ktoré potom preložíme do múkou vysypanej misky, prikryjeme a necháme zhruba hodinu kysnúť na teplom mieste.
  4. Po tejto dobe cesto znovu premiešame, vložíme do formy na pečenie (môže to byť pokojne aj tortová forma) vystlanej papierom a necháme ešte pol hodinu kysnúť na teplom mieste.
  5. Potom vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 40 minút.
  6. Keď je špaldový chlieb upečený, zabalíme ho ešte na niekoľko minút, cca 10 – 15, do utierky či papiera na pečenie.

A je hotovo! Domáci chlieb zo špaldovej múky môžete podávať s niektorou z vašich obľúbených nátierok alebo si ho vychutnať len s maslom a soľou.

Zdroj: bbcgoodfood.com

TIP: Vyskúšajte tiež domáci kváskový chlieb (recept s fotopostupom).

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.