Fazuľové brownies – zdravý dezert plný čokolády

Vyskúšajte tento neobvyklý recept na fazuľové brownies s výraznou čokoládovou chuťou. Ide o zdravú alternatívu obľúbeného dezertu, ponúka lahodnú chuť bez kompromisov.

Sladké pokušenie v podobe brownies si získalo srdce mnohých ľudí. Niektoré však môže odrádzať množstvo kalórií. Túto pochúťku si však môžete vychutnať aj v zdravšom prevedení – brownies fazuľové sú ľahším variantom.

Prečo vyskúšať brownies z fazule?

Brownies patrí medzi veľmi obľúbený dezert, najmä medzi milovníkmi čokolády. Ide však o pomerne kalorickú bombu. Avšak ponúka sa alternatíva – zdravé brownies z fazule. Recept obsahuje značné množstvo cukru, ktoré je však kľúčové pre správnu konzistenciu, ale vďaka pridaniu fazule dodáte jedlu skvelé živiny, najmä vlákninu a železo, navyše obsahujú zhruba polovicu kalórií v porovnaní s múkou.

Aká fazuľa je najvhodnejšia na brownies?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Väčšinou brownies recept vyžaduje čierne fazule. Tie sú používané najmä pre svoju farbu – v tmavom ceste sa stratia a nikto nespozná, že nejde o klasický kakaový múčnik.

Pri výbere fazule môžete experimentovať. V chuti pravdepodobne nespoznáte ani rozdiel u brownies z bielej fazule. Ich textúra je po rozdrvení v podstate rovnaká, záleží teda iba na vašich preferenciách, či na tom, aký druh tejto strukoviny práve máte doma. Skúšaním rôznych variantov objavíte tie najlepšie brownies.

Recept na fazuľové brownies

Fazuľové brownies síce nie je práve klasika, ale rozhodne s nimi stravníkov zaujmete. Pri ochutnaní nie je poznať rozdiel – výsledkom je dokonale čokoládový a vláčny dezert. Tento recept je navyše skutočne jednoduchý. Množstvo cesta je vhodné pre menšiu nádobu, zhruba 20×20 cm. Pre väčší plech zdvojnásobte množstvo surovín.

Suroviny

  • 1 plechovka fazule,
  • 120 g cukru,
  • 60 g čokoládových kôstok,
  • 30 g holandského kakaa,
  • 3 veľké vajcia,
  • 3 lyžice rastlinného oleja,
  • 1 lyžička vanilkového extraktu,
  • ½ lyžičky prášku do pečiva,
  • ½ lyžičky jemne mletej kávy,
  • ¼ lyžičky soli.

Postup prípravy

  1. Najprv zapnite rúru, predhrejte ju na 180 °C.
  2. Medzitým si pripravte fazuľu. Tie treba dobre opláchnuť a nechať odkvapkať. Potom z nich v mixéri vyrobte hustú pastu.
  3. Vo väčšej mise zmiešajte fazuľovú hmotu, vajíčka, olej a vanilkový extrakt.
  4. V inej miske zmiešajte suché ingrediencie – kakao, cukor, prášok do pečiva, soľ a kávu. Túto zmes potom pridajte k tekutým surovinám.
  5. Na záver ešte pridajte čokoládové kôstky a dobre zamiešajte.
  6. Plech či inú nádobu na pečenie vyložte papierom na pečenie, vlejte cesto a dajte do rúry.
  7. Pečte zhruba 30 až 40 minút – okraje by mali byť hotové, avšak stred múčnika môže byť ľahko nedorobený.

Ako vylepšiť fazuľové brownies?

Vďaka použitiu fazule pripravíte výborné brownies z fazule v bezlepkovom variante. Nahradiť možno aj vajíčka a pripraviť si lahodou fazuľovú vegan verziu dezertu – jednému vajíčku zodpovedajú 3 lyžice jablčného pyré či roztlačeného banánu. Ovocie môžete pridať aj len tak na chuť – brownies z fazule a banánu chutí skvele.

Zdroj: liveeatlearn.com, thecookierookie.com


Ďalšie zdravé dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.